Ortaköy’de buluştular

Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, Nobel ödülünü 2012 yılında kazanan Çinli Mo Yan ile buluştu. Mo Yan, Türkçeye çevrilen Kızıl Darı Tarlaları kitabını imzalayıp Pamuk’a verdi. Pamuk da Mo’yu Nobel ödülünden dolayı tebrik etti ve Nobel’i Asyalı birisinin almasından duyduğu mutluluğunu dile getirdi.

Pasifik Ülkeleri ile Sosyal ve İktisadi Dayanışma Derneği (PASİAD) ve Türk-Çin Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (TÜÇSİAD) düzenlediği “Çin’den Türkiye’ye 100 Entelektüel” projesi kapsamında Türkiye’ye gelen Mo Yan, Orhan Pamuk’u ziyaret etti.

Görüşmede Mo ile Pamuk, birçok konuda ortak görüşlerini paylaştı. Mo, iyi ya da kötünün yazar tarafından değil, olayları okuyucuya olduğu gibi aktarılıp, bunun okuyucular tarafından belirlenmesi gerektiğini kaydetti. Pamuk’un, Nobel aldıktan sonra hayatındaki ne gibi değişiklikler olduğu yönündeki sorusuna da Mo, Nobel’den sonra daha çok kişi tarafından tanındığını ve kendisini arayanların sayısının da arttığını belirtti. İkili, Ortaköy’de daha sonra hatıra fotoğrafı çektirdi ve akşam yemeği yedi.