Aşk, bekaret ve evlilik anketi

Gezici Araştırma Şirketi 14 Şubat Sevgililer Günü nedeniyle Türkiye genelinde ‘aşk’ konulu araştırma yaptı. 26– 2 Şubat 2014 günlerinde 38 ilde 18 yaş üstü 5 bin 260 kişiyle yüzyüze görüşülerek yapılan araştırmadan çok ilginç sonuçlar çıktı.

İşte o sorular ve araştırmaya katılanların verdiği cevaplar;

Tanıyarak severek mi evlendiniz, yoksa görücü usulüyle mi?

Türkiye’deki evlilerin yüzde 53,1’ü severek evlendiğini söyledi, Bekarların yüzde 83,2’si severek evleneceğim dedi. Boşanmışların yüzde 47’si de severek evlenmiş.

Evli kadınların yüzde 38,6’sı severek evlendim derken, bu oran evli erkeklerde yüzde 62,4.

Yaş yükseldikçe görücü usulüyle evlenmiş olanların oranı artıyor. 27 yaş ve altındaki evlilerin yüzde 75,1’i severek evlendim derken bu oran 44 yaş ve üzeri evlilerde yüzde 32,9’e düştü.

İlkokul ve daha alt eğitim gruplarının yüzde 26,2’si severek evlendim derken bu oran üniversite mezunlarında yüzde 85,6’ya çıktı.

Evleneceğiniz kişiye kim karar verdi? Evleneceğiniz kişiye kim karar verecek?

Evlilerin yüzde 59,6’sı evlendiği kişiye kendisinin karar verdiği cevabını verdi. Bekarların yüzde 87’si ben karar vereceğim dedi.

Yaş arttıkça evlendiğim kişiye kendim karar verdim cevapları azalıyor. 27 yaş ve altı kendim diyenlerin oranı yüzde 80, 28 ile 43 yaş arası yüzde 65 ile kendim, 44 yaş üstü yüzde 50 ile kendim karar verdim dediği gözlendi.

Evleneceğiniz kişi ilk aşkınız / ilk sevdiğiniz kişi mi olacak?

Evlilerin yüzde 61,4’ü ilk sevdiği kişi ile evlenmiş. Yüzde 38,6’sının ise eşi ilk sevdiği kişi değil. Bekarların yüzde 81,4’ü evleneceğim kişi ilk aşkım olmayacak dedi.

Sizce evlenen kadın mutlaka bakire olmalı mıdır?

Ankete katılanların yüzde 80,7’si evlenen kadın mutlaka bakire olmalıdır derken, yüzde 19.3’ü ise hayır cevabını verdi.

Bekarlar ve boşanmışların bekaret konusundaki evet cevapları, dul ve evlilerin oranın altında.

Eğitim yükseldikçe hayır cevaplarının arttığı gözlemlendi. Batıdan doğuya doğru gittikçe ise evet cevabının arttığı gözlemlendi.