Türkiye’ye kötü haber

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), Türkiye’nin kredi notu görünümünü “durağan”dan “negatif”e çevirdi, kredi notunu ise “BB+” olarak korudu.

S&P’nin resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, Türkiye’nin not görünümünün durağandan negatife çevrildiği belirtilerek, uzun dönem yabancı para cinsinden kredi notunun ise “BB+” olarak teyit edildiğini kaydetti.

Açıklamada, not görünümünün indirilmesinde iki yükselen riskin etkili olduğu belirtilerek, şunlar kaydedildi:

“İlk olarak, Türkiye’nini mali ve parasal politikaları, dış koşulların sıkılaşmasıyla ülkenin sert iniş potansiyelini gözler önüne serdiğine inanıyoruz. Zayıf büyüme hemen hemen kesinlikle daha kötü mali performansa yol açabilir ve aynı zamanda Türkiye’nin mali sektördeki aktif kalitesi üzerinde baskı yaratabilir. İkinci olarak, Türkiye’de kurumsal denetim ve denge ile yönetim standartları beklenmeyen bir erozyona uğramış görünüyor. Örneğin, TCMB’nin bağımsızlığı ve şeffaflığı konusundaki herhangi bir kısıtlamanın ekonomi için bir risk teşkil ettiğine inanıyoruz” denildi.

Açıklamada, 2013 yılı boyunca özel sektör yatırımlarının durakladığına işaret edilirken, “2014 ve 2015 yılında küresel ve iç parasal politika sıkılaştırılması beklentileri, dış finansmanın azalan net döviz rezervleriyle daha ğahalı olmaya başlayacağı düşündürmektedir” değerlendirmesi yapıldı.