Zatürre aşısı oldunuz mu?

Uzmanlar hastalıkların bulaşmaması için aşılamanın önemine değişirken sık görülen hastalıklardan korunabilmek için de aşıya değinildi. Türkiye İç Hastalıkları Uzmanları Derneği (TİHUD) Başkanı Prof. Dr. Serhat Ünal, boğmacanın erişkinlerde ağır seyretmediğini ancak küçük çocuklarda daha etkili olduğunu belirterek, “Erişkinlerin küçük çocuklara hastalığı bulaştırmamaları için aşılanmaları gerekir. Özellikle torun bakan aile büyükleri aşılanmalı ki hastalığı bulaştırmasın” dedi.
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ünal, Türkiye’de erişkin aşılamasının yeterli düzeyde olmadığını bildirdi.
Gribe karşı aşılanması gereken 15 milyon civarında 50 yaş üstünde altta yatan hastalığı bulunan erişkin, 7-7,5 milyon da 65 yaş üstü kişi bulunduğunu, bunun 22,5 milyon doz aşıya gereksinim olduğu anlamına geldiğini ifade eden Ünal, oysa ülkeye yılda 2,5 milyon doz grip aşısı girdiğini, hepsi etkin yapılmadığı için aşılamanın yüzde 10’a bile ulaşamadığını bildirdi.
65 yaş üstündekilerde grip ve zatürrenin hem sık görüldüğünü hem de ölümcül seyrettiğini ifade eden Ünal, “50 yaşından büyük olup altta yatan şeker, astım, KOAH, kalp, karaciğer yetmezliği, kanser hastalığı olanlar mutlaka aşılanmalıdır. Hatta sigara içenlere bile hangi yaşta olurlarsa olsunlar, akciğer hastalığı gelişsin ya da gelişmesin, 2008’den beri zatürre aşısı yaptırmaları öneriliyor” diye konuştu.