Beşiktaş Kent Konseyi Kadın Meclisi, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği ve İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği, “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü”ne dikkati çekmek amacıyla, Beşiktaş Ortaköy Meydanı’nda bir etkinlik düzenledi.
Kadına yönelik şiddete “Hayır” demek için yüzlerce kadın, Ortaköy Meydanı’nda bir araya geldi. Kadınlar, Ankara’da, İstanbul’da, Bodrum’da, Türkiye’nin her tarafında “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü”nde sokaklarda, meydanlara indi. 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Haftası kapsamında kadınlar, Ortaköy Meydanı’nda buluştu. Beşiktaş’ta gerçekleştirilen etkinlikte konuşan şiddete hayır diyen kadınlara destek veren erkekler de vardı. Kırmızı kurdele takan erkekler, kadına yönelik şiddetin karşısında durduklarını göstermek için Ortaköy’de kadınların yanında yer aldılar.
Kadına yönelik her türlü şiddetin, yaşam hakkını tehdit eden bir insan hakkı ihlali olduğuna dikkat çekmeyi amaçlayan etkinlikte, etkinliği izleyenlere, kadına yönelik şiddete dikkat çekmek amacı ile hazırlanmış özel bir dans gösterisi yapıldı,
Beşiktaş Kent Konseyi Kadın Meclisi, kadına yönelik şiddete dikkat çekmek amacıyla ‘Flasmob’ etkinliği düzenledi. Birbirlerini tanımayan bir grup insanın sosyal ağ vasıtasıyla daha önce belirlenen yer ve zaman diliminde çeşitli konulara dikkat çekmek amacıyla yapılan “Flashmob” etkinliği bu kez Ortaköy Meydanı’nda yapıldı. “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Haftası” kapsamında kadınlar Ortaköy Meydanı’nda dans etti.
Düzenlenen etkinliğe Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal da katılarak destek verdi. Kadınlar şiddet konusunda görüşlerini aktardı ve konuşma yaptılar. Eğitimin önemine değinen kadınlar eğtime gereken önem verilmediği sürece bu problemin devam edeceğine dikkat çektiler.
Öte yandan etkinlikte konuşan Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, Beşiktaş’ta bir çok noktaya ‘Kadına Şiddet Heykelleri’ yerleştirildiğini ve çok yakın zamanda da “Kadın Barınma Evi” açılacağını duyurdu.
İsmail Ünal, “Beşiktaş Belediyesi olarak, elimizde bulunan bir tesisimizi değiştirerek, hukuk işleri ve kültür müdürlüğümüzün ortak çalışması sonrasında, çok kısa bir sürede, küçük de olsa, ‘Kadın Barınma Evi’ açıyoruz. Bu eksikliğimizi de gidereceğiz” diye konuştu.
Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Genel Başkanı Nazan Moroğlu da etkinlikte okuduğu bildiride, bu yıl içinde işlenen kadın cinayetlerine dikkati çekerek, bu sorunun sadece kadının sorunu olmadığını ve toplumsal bir sorun olduğunu söyledi. Şiddetin, korkutan, sindiren, acı veren ve kısır döngü halinde devam eden bir sorun olduğunu da dile getiren Moroğlu, “Kadın, ‘seninle evlenmek istemem’ diyor, öldürülüyor. ‘Boşanmak istiyorum’ diyor, öldürülüyor. 2013 yılında Kasım ayına kadar, 190 kadın cinayeti işlendi. Bu çok vahim bir tablo” dedi. Bu sorunun, sadece kadınların mücadelesi ile önlenemeyeceğini vurgulayan Moroğlu, kadına yönelik şiddetin önlenmesi için kararlı bir devlet politikası olması gerektiğini ifade etti.