İşletmelerde kullanılmaya başlanan yazar kasalı POS cihazları, geleneksel centilmenlik anlayışına darbe vurdu. Önde ve arkada iki ekrana sahip cihazlarla ‘yanındakilere göstermeden hesabı ödeme’ dönemi kapanıyor. Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Stratejisi Eylem planı kapsamında POS (Point Of Sale) cihazı ile yazar kasalar birleşti. İlk etapta 1 Temmuz 2013 olarak belirlenen son geçiş tarihi daha sonra ertelenerek 1 Ekim’e uzatılmıştı. Yeni POS cihazlarının kullanıma başlamasıyla yeni sistemdeki farklılıkları da ortaya çıkmaya başladı. Şu ana kadar Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan yetki belgesi alan tek firma MT Bilgi Teknolojileri olarak yer alıyor. Aralarında Arçelik’in (Beko markasıyla) de bulundu üç firmanın cihazları ise inceleme aşamasında.
1 Ekim’den itibaren zorunlu olacak
YENİ nesil EFT-POS özellikli ödeme cihazlarının 1 Temmuz olan zorunlu kullanıma başlama tarihi 1 Ekim’e uzatıldı. Devletin 10 milyar lira vergi geliri beklediği sistemde, mobil ve sabit POS cihazlarını yazar kasa ile birleştirerek tek cihazda toplanacak ve denetim elektronik ortamda yapılacak. Türkiye, 2.1 milyonluk POS cihazı sayısıyla Avrupa’da ilk sırada. Türkiye kredi kartı ve POS kullanımında dünyanın önde gelen pazarlarından. Sistem ilk etapta yol kenarı otopark hizmeti veren şirketler ve faaliyetlerinde mobil POS cihazı kullanan restoranlar, ev ve işyerlerine sipariş götüren işletmeler için 1 Ekim 2013’ten itibaren yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanma zorunluluğu getiriyor. Bunun dışındaki işletmeler ise mevcut yazar kasa cihazlarını 2015 yılı sonuna kadar kullanabilecek. Ancak 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren mali hafızaları dolan cihazlar yeni nesil yazar kasalar ile değiştirilecek.
İki göstergeyi bakanlık istedi
BAKANLIK tarafından belirlenen kuralların yer aldığı tebliğde, iki ekrana ilişkin, “Cihazların, biri kullanıcı, diğeri de alıcının tutarları kolayca görebileceği ve okuyabileceği şekilde ayarlanmış olmak üzere iki adet işaret edici gösterge tertibatı bulunacaktır. Alıcının tutarları kolayca okuyabilmesi için göstergedeki rakamların uygun karakter taşıması ve yüksekliğinin 7 milimetreden az olmaması gerekir.”