“Derpem bilincini oluşturduk, Önlem ve Bilgilendirme Projeleri üretiyoruz”
Deprem bilinci Beşiktaş’ta yürütülen çalışmalarla oluşuyor. Beşiktaş kentlisi bu konuda oldukça hassas. Beşiktaş Belediye Başkan Yardımcısı Uğur Büyükbalkan olası bir depremde Beşiktaş’ta alınan önlemleri ve bugüne kadar yapılan çalışmaları tek tek anlattı.
Büyükbalkan, “Yeni uygulamalarla vatandaşlarımızı bilinçlendirmeyi ve bu konuda önelmlerimizi almayı sürdürüyoruz” dedi.
Büyük çapta can ve mal kaybına neden olan Marmara Depremi’nin ardından yıllar geçmesine rağmen yeterince duyarlı olamadığımız gerçeğinden yola çıkan Beşiktaş Belediyesi, vatandaşların deprem gerçeğine karşı daha duyarlı olmaları ve önlem alınması konusunda çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor. 1999 yılında yaşanan depremin ardından Van Depremi ile acıların bir kez daha tazelendiğini hatırlatan Beşiktaş Belediyesi Başkan Yardımcısı Uğur Büyükbalkan, Beşiktaş’ta alınan önlemleri, bugüne kadar yapılan ve yürütülen çalışmaları, bilgilendirme projelerini anlattı.
“TOPLANMA ALANLARINI BELİRLEDİK”
Beşiktaş Belediyesi’nce meydan ve sokaklarda afet toplanma alanları ile ilgili yapılan çalışmaları dikkat çekti. Beşiktaş Belediye Başkan Yardımcısı Uğur Büyükbalkan, konuyla ilgili olarak şunları aktardı: “Olası bir afet sonrası vatandaşların toplanma alanlarına yönlendirilmesi amacıyla ilk olarak evlere Afet Toplanma Alanları’nı gösteren kartları etiketledik. Ancak bu uygulamamız kimi vatandaşlarımızı tedirgin etti. Daha sonra ise sokak ve meydan bazında afet toplanma alanlarını gösteren tabelalar astık. Mahallelerin sokak tabelaları ve yönlendirme tabelalarının altına uyarı levhaları astık. Bu tabelalarda akıllı telefon uygulaması ve benzeri tablet bilgisayarlarda bulunan Qr Kod uygulaması mevcut. Qr kodları okutulduğunda harita siz yönlendiriyor. Van depreminden sonra insanlar daha da bilinçlendi. Toplanma alanlarını insanlar kafasında kafasında tutamazdı. Tabela astık işler daha da kolaylaştı. Eğer kırılan sökülen tabela olursa bunlaru takip edeceğiz tekrar yerine asacağız. Olası bir afet sonrası yapılması gerekenleri masaya yatırdık. Yeni uygulamalarla vatandaşlarımızı bilinçlendirmeyi ve bu konuda kolaylıklar getirmeyi sürdürüyoruz.”
HAYAT KURTARAN BİLEZİK
Acil durumlar için ‘Çağrı Bileziği’ uygulamasına da geçileceği vurgulandı. “İnsanlar bir müddet sonra alışkanlıklarını bırakır depreme duyarlı olma konusuda bunlardan bir tanesi. Bu duyarlılık kişinin kendi bilinçlenmesine ve gündemde tutulmasına bağlı. O nedenle kurumsal olarak tedbir alınması lazım. CeBİT Fuarı’nda ‘Çağrı Bileziği’ uygulamasını gündeme getirdik. Bu sayede kolda bulunan bilezikten veya kişinin telefonundan çağrı gelecek ve enkazın altından insan çıkabilecek. Bizim teknolojiyi kullanmamız lazım. Pilot uygulama yaşlılar üzerinde yapılacak. Biz onları bıraktığımızda haber alabilmemiz için bilezik takacağız. Böylece Gerekli yardımlarda bulunabileceğiz. Böyle bir bilezik üzerinde AKUT’ta çalışma yapıyor.”
“AFET İSTASYONLARI KONTROLÜMÜZDE”
Beşiktaş’ta bulunan Afet İstasyonu (AFİS) konteynerlerinin uzman ekiplerce kolaylıkla bulunabilmesi ve güvenliğinin sağlanması için yapılanları anlatan Uğur Büyükbalkan, “Olası bir afet sonrası AFİS konteynerlerinin uzman ekiplerce bulunabilmesi için ilgili sokaklara istasyonun yönünü gösteren sokak yönlendirme okları yaptık. Beşiktaş’ta 16 tane AFİS bulunmakta. Bu konteynerler her belediyenin mülkiyeti altında. Yani belediyeler sorumlu artık. 16 noktada bulunan AFİS güvenli ve korumalı yerlere konuldu. Burada bulunan malzemeler zaman zaman aşınmaya uğrayınca değiştiriliyor. Daha önceleri valiliğe bağlıydı şimdi ise belediyelere devredildi. Artık biz güvenliğinden de sorumluyuz. Yerini bile değiştirsek valiliğimize bildiriyoruz. Hırsızlığa karşı koruyoruz. Vatandaşlarımızı da neden konteyner burada duruyor diye bilgi panolarıyla bilgilendirdik” diyor.
Büyükbalkan sözlerini şöyle sürdürüyor:
“Kültür Mahallesi’nde Prof. Dr. Aykut Barka Deprem Öncesi ve Deprem Sonrası Parkı’nda yer alan deponun Emlak İstimlak Müdürlüğü’nce yeniden projelendirilerek Afet Yönetim Merkezi, Eğitim ve Koordinasyon Birimi (AFAD) haline getirilmesini sağladık. AFAD adı altında büyükçe bir alanı restore ettik. Buraya Afet Gönüllüleri’ni davet edeceğiz. Kurumlar etkinliklerini burada verebilecekler. Burası belediyeye ait, ancak kurumlar burayı ortak alan olarak kullanabilecekler. Kurumlar olası afetlerle ilgili çalışmalarını bizimle irtibata geçerek buradan daha sağlıklı bir biçimde yürütebilecekler.”