GIDA, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ‘Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Yönetmeliği’ 1 Temmuz’dan itibaren yürürlüğe girdi ancak fırıncılar yönetmeliği pek umursamadı deniyor. Büyük kentlerin birinde çok sayıda markette ekmekler eskisi gibi poşetsiz yer aldı, ekmeğin gramajı ve tadında ise herhangi bir değişiklik olmadı! Yönetmeliği duyup yeni ekmek bekleyen vatandaşın sofrasına yine eski ekmek geldi. Tüm fırıncılara haftalar öncesi duyurulan yeni yönetmeliğe rağmen, fırıncılar hazırlık yapmayınca ekmekte değişen olmadı! Yönetmelik, ekmeğin satış şeklini ve yerlerini de düzenledi. Buna göre, ekmek satışı yapan yerler buğday, çavdar, yulaf ve tam tahıllı ekmek çeşitlerini de bulundurması gerekiyor. Kepekli ekmek, tam buğday, unlu ekmek, tam buğday ekmeği ve ekşi hamur ekmekleri hariç diğer ekmek çeşitleri ambalajlı olarak satılacak. Ambalajsız piyasaya sunulan ürünler, pazar, manav ya da kasaplarda satılamayacak.
Ekmek üretiminde kullanılan ‘tip1’ unu yerine ‘tip2’ adı verilen kepek oranı yüksek un kullanımı ile ekmek tüketiminin de düşmesi bekleniyor. Tokluk hissi veren kepeğin, kişi başı günlük ekmek tüketimini 400 gramdan 50 grama kadar düşürmesi bekleniyor. Ekmek fiyatlarında herhangi bir artış olmayacak. Ekmek üretim şartlarına uymayanları ise ağır cezalar bekliyor. Kurallara uymayan üreticilere 11 bin 850 lira ceza uygulanacak.