ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, gün ışığından daha fazla yararlanabilmek için yaz saati uygulamasının kalıcı olmasını önerdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, gün ışığından daha fazla yararlanabilmek için yaz saati uygulamasının kalıcı olmasını önerdi. Yıldız, konuyu Bakanlar Kurulu’na sundu. Yıldız, son bir hafta her birinin büyüklüğü 80 milyar dolardan az olmamak üzere 5 ila 6 firmayla Türkiye’ye yatırım konusunda görüşmeler yaptığını açıkladı. Yıldız, TKİ’nin Muğla’da linyit kömür sahasından çıkan cürufa zeytin ağacı diktiğini, yılda 28 ton zeytin, 6.5 ton da yağ elde edildiğini açıkladı.
Bakan Yıldız, Ekonomi Muhabirleri Derneği yönetimi ile Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu tesislerinde bir sohbet toplantısı yaptı. Yıldız, yaz saati uygulamasının kalıcı olmasına ilişkin önerisinin sorulması üzerine, “Bakanlar Kurulu’na referans meridyen olarak Doğu Beyazıt Meridyeni’nin kullanılmasını teklif ettim” dedi. Yıldız, bunun mesai günlerinin değişmesi anlamına gelmediğinin altını çizdi. Kararın, Bakanlar Kurulu’nca verileceğini belirtirken, kabul görmesi halinde ‘yaz saati’ uygulamasının kalıcı hale geleceğini açıkladı.
Enerji sektörü açısından, Doğu Meridyeni ‘nin kullanılmasının daha verimli olacağını vurgulayan Yıldız, gün ışığından daha fazla yararlanılacağını, yılda orta büyüklükte bir baraj kadar enerji tasarrufu sağlayacağını söyledi.
Bakan Yıldız, enerji özelleştirmeleri konusunda iki hafta önce Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile yol haritası çizdiklerini anlattı. Özel sektörün taahhütlerinin arkasında durmaması nedeniyle özelleştirmenin 1 yıl ertelendiğini, ancak yılsonuna kadar önemli bir mesafe kat edebileceklerini belirtti.
Yıldız, Tufanbeyli Kömür madeninin işletilmesi için 40 firmanın başvurduğunu anımsatırken, yakında Soma için tekliflerin alınacağını söyledi. Kalorisi daha yüksek olan, 153 milyon ton rezervli, 450 mw’lık kömür santralı kurulacak olan Soma için 25 firmanın yarışacağı tahmininde bulundu. Yıldız, Türkiye Kömür İşletmeleri’nin elindeki kömür sahalarının 45 bin mw’lık kapasite anlamına geldiğini söyledi.
YARIM TRİLYON DOLARLIK ŞİRKETLER
Bakan Yıldız, dün açıklanan 2012 yılı ilk çeyrek büyüme rakamlarında enerji sektöründeki büyümeye dikkat çekti. Sektördeki ilk 3 aydaki büyüme oranının yüzde 8.1 olduğunu anımsatan Yıldız, son 10 yılda Türkiye’de enerji sektöründeki arzın, talepten fazla büyüdüğüne dikkat çekti. Bu sektöre uluslar arası yatırımcılardan da büyük ilgi olduğunu anlatan Yıldız, son 1 haftada her biri 80 milyar dolardan az olmamak üzere 5 ila 6 firmayla görüşmeler yaptığını söyledi. Yıldız, “Türkiye’ye çok ciddi talep var. Büyük sermaye, parasını plase edecek sağlam zemin arıyor. Bunun en doğru adresi de Türkiye” dedi.
ÇEVREYİ TAHRİP ETMİYORUZ, İŞTE İSPATI
Bakan Yıldız, enerji için çevrenin tahrip edildiği eleştirilerine de yanıt verdi. Türkiye’de çevrenin korunmasının bir hükümet politikası olduğunu vurgulayan Yıldız, Muğla linyit madenini de örnek olarak gösterdi. Türkiye Kömür İşletmeleri’nin linyit yataklarından çıkan cürufa zeytin ağacı diktiğini bunun sonucu olarak yılda 28 ton zeytin, 6.5 ton da yağ elde edildiğini açıkladı. Zeytin ve yağın işçilerin mutfaklarında tüketildiğini anlattı. Yıldız, “Enerji sektörünün gelişmesi çevreye rağmen olmayacak” dedi.
TKİ Genel Müdürü madencilik faaliyetleri sonucu tahrip edilen doğanın kazanılması için 100 bin adet zeytin dikmeyi hedefliyor. Kurum bugüne kadar 900 dönüm üzerine 18 bin 300 adet zeytin diktiğini bildirdi.
GAZDA İNDİRİM YOK
Bakan Yıldız bir soru üzerine “Doğalgazda indirim söz konusu değil. Hala yüksek fiyattan dolayı şişmiş bir stok var. BOTAŞ eksidedir. Ancak vatandaşın gaz ihtiyacını olabildiğince makul fiyattan karşılamaya çalışacağız. Ama hala uluslar arası piyasalarda da doğalgaz fiyatları yüksek seyrediyor” dedi.