SANAT: HEYKELLE ÖLÜMSÜZLEŞECEKLER

BEŞİKTAŞ Belediyesi, iki yıl önce kaybettiğimiz usta gazeteci İlhan Selçuk ve Cumhuriyet aydınlanmasını yaratanları bir heykelle ölümsüzleştiriyor. Cumhuriyet Aydınlanmasını Yaratanlar Heykeli’nin açılışı 21 Haziran 2012 Perşembe günü saat 17:30’da yapılacak.
Beşiktaş Belediyesi, 21 Haziran 2010 tarihinde kaybettiğimiz, Türkiye’nin usta kalemlerinden İlhan Selçuk’u ve Cumhuriyet Aydınlanmasını Yaratanları ölümsüzleştiriyor. Cumhuriyet Aydınlanmasını Yaratanlar heykeliaçılışı 21 Haziran 2012 Perşembe günü 17:30’da yapılacak. Heykel, İlhan Selçuk’un evinin yakınında olması nedeniyle Akmerkez’den Arnavutköy’e inen yokuşun başındaki kavşağa yerleştirilecek. Açılış törenine Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal katılacak.

Cumhuriyet Aydınlanmasını Yaratanlar heykelini, sanat uzmanları tarafından “zamana tanıklık eden bir ışık avcısı” olarak nitelendirilen heykeltıraş Mehmet Aksoy yaptı. Selçuk’un Türkiye’de özgürlük hareketinin liderlerinden biri olduğunu belirten Aksoy, onun heykelini yapmaktan gurur duyduğunu söyledi. Cumhuriyet Aydınlanmasını Yaratanlar heykelinde İlhan Selçuk’la birlikte Aziz Nesin, Cevat Şakir Kabaağaçlı, Hasan Ali Yücel, İsmail Hakkı Tonguç, Mustafa Kemal Atatürk, Mina Urgan, Muazzez İlmiye Çığ, Nâzım Hikmet, Tevfik Fikret, Turhan Selçuk, Uğur Mumcu gibi Cumhuriyet aydınlanmasını yaratan kimliklerin rölyefleri bulunuyor.

İlhan Selçuk: Çağdaş uygarlık mücadelesiyle geçen bir yaşam

1925’te İzmir’de dünyaya gelen İlhan Selçuk, Adana Erkek Lisesi’nden ve ardından İstanbul Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Ağabeyinin karikatüre olan merakından da etkilenen Selçuk, fakülteyi bitirdikten sonra avukatlık yaparken bir yandan da küçük fıkralar yazmaya başladı. Daha sonra ağabeyiyle birlikte “41,5” adlı karikatür dergisini çıkardı. Özellikle siyasi karikatürleriyle ilgi çeken dergi, yayınevi sahibinin karikatürlerin dönemin iktidarını kızdıracağından endişelenmesinden dolayı kapatıldı. Gazeteciliğe yönelen İlhan, herkesin anlayacağı sade bir üslupla ustaca yazdığı yazılarıyla dikkat çekti. 1962 yılında girdiği Cumhuriyet Gazetesi’nde ömrü boyunca yazılar yazdı.