Beşiktaş’ın mahallelerini turlayarak sürdürdüğümüz yazı dizimizde Muradiye Mahallesi sakinlerinin konuğu oluyoruz. Muradiye Mahallesi Beşiktaş’ın Şişli İlçesi’ne sınırı olan mahallesi olarak dikkat çekiyor. Nüfusu 7500 civarında olan mahalle ismini 1900’lerde yapılan Muradiye Camii’nden almış. Mahallede bizi ilk olarak mahallenin muhtarı Cengiz Hacıömeroğlu karşılıyor.
Muhtarlıktan içeri girerken modern denilecek bir yapı ile karşılaşmasanız da, çiçeklerle bezeli bir bahçe, adeta size keyif yaşatmak için karşınızda duruyor. Bu bahçede ilk olarak çaylarımızı yudumluyoruz ve ardından mahalle sakinlerinin sesine kulak veriyoruz. Mahalle sakinleri çevreye önem verdiklerinin altını çiziyorlar. İçinde bulundukları bahçenin de Beşiktaş için örnek olması gerektiğini dile getiriyorlar. Mahalleliye göre burada en büyük sorunların başında çevrede bulunan parkların yetersiz olması geliyor. Muradiye’nin sakinleri Boğaz Köprüsü’ne çıkan alternatif yol üzerinde bulunduklarından özellikle akşam saatlerinde yaşanan trafikten sıkıntıya düştüklerini söylüyor. Her zaman olduğu gibi yine mahalleyi önce muhtarına ardından da orada yaşayan sakinlerine sorduk.
“O ZAMANLAR FARKLIYDI”
Mahallesine muhtar oluşunun hikayesini kısaca anlatan ve muhtarlık döneminden bu yana mahallede bir çok değişiklik yaşandığını ifade eden Muradiye Mahallesi Muhtarı Cengiz Hacıömeroğlu, “30 yıl esnaflık yaptıktan sonra muhtarlığa başladım. Dört dönemdir muhtarlık yapıyorum. Çocukluğumdan beri de bu mahallede yaşamımı sürdürmekteyim. 1996 yılından bu yana muhtarlık görevindeyim. O zamanlar mahalle çok farklıydı. Havai hatlar salkım saçak, yollar bozuk, ağaç yok denecek kadar azdı. Muhtarlık dönemimde çok ağaç dikimi yaptım ve çevre düzenlemelerine önem verdik. Mahalleye çeki düzen verdik. Onun yanı sıra iki sokağımızda kurulan Beşiktaş Pazarı vardı. Başkanımızın büyük desteğiyle iki sokağımızı pazar işgalinden kurtardık, mevcut kapalı alana aldık pazarımızı… Yani o günden bugünlere çok şey değişti” diyor.
“TABELANIN İÇİNE SAKLADILAR”
“Mahalle sakinlerinin baz istasyonu istemediklerini dile getiren Cengiz Hacıömeroğlu, “Mevcut havai hatlarımız bugün de var ve bunların yeraltına alınmasını istiyoruz. Bunun için dilekçemizi verdik. Hüsrevgerede Caddemizin yol ve kaldırımları son derece bozuk. Oradaki cadde sakinlerinden sözlü şikayetler almaktayım. Belediyeye dilekçemi verdim, programa aldıklarını söylediler. İnşallah yaparlar. Onun dışında Nüzhetiye Caddesi’nde de trafik yoğunluğu, ses kirliliği had safhada, malum Boğaz Köprüsü’ne alternatif yol burası. Onun sıkıntısını yaşamaktayız. Bir de bugünkü mevcut pazarımızın üstünde iki tane baz istasyonu var. İSPARK tabelasının içine kamufle ederek baz istasyonu yerleştirdiler. İSPARK’ın böyle bir girişimde bulunması çevre sakinlerinin çok tepkisini çekiyor ve çevre sakinleri baz istasyonundan tedirgin. Burada bulunan çevre sakinleri baz istasyonları tarafından verilen talepleri geri çevirdiler ama maalesef İSPARK herhalde belli bir ücret karşılığında bu bazları koydurdu. Ama mahalle sakinlerimiz reddetmişti. Nüzhetiye Caddesi’nde sinyalizasyon talebimiz var. Deryalı ile Kemal Tuna sokaklarının birleştiği Jinemed Hastanesi’nin önünde kazalar oluyor. Çünkü orası dörtyol ağzı…” diye konuştu.
Mahallesine yaşlı bakımevi açılmasını beklediğini söyleyen Hacıömeroğlu sözlerini şu cümlelerle sürdürüyor: “Belediye Başkanımız, Türkali ve Muradiye arasında yaşlılarımız için bir huzurevi açacaktı. Maalesef henüz bu yapılmadı. Parkın yanına yapılacağını halkımıza söylemiştik. Evlendirme Dairesi’ne de Cumartesi günü haricinde Butik Sinema açılabilir. Yetkililer toplantılarını muhtarlarla çok sık yapmıyor. Bu toplantılar her ay yapılsa iyi olur diye düşünüyorum. Ambulans hizmeti çok yararlı bir hizmet. Sağlık alanında hizmetler gayet iyi. Kültür Sanat alanında da en iyi konumdayız. Ancak yol bakım onarım için gezici araç önerilmişti, beklemekteyiz. Anında müdahale edilmesi faydalı olur. Mahallemizde zaman zaman hırsızlıklar oluyor. Vatandaşlarımız kendi emniyetini de almalı. Emniyet güçlerimiz bizleri sürekli ziyaret ediyor. Bunun yanı sıra Çarşı içi çok kalabalıklaştı. Çarşı, bizim bir simgemiz. Beşiktaşlı olarak Çarşı’ya sahip çıkmalıyız. Muradiye Mahallesi olarak Şişli ile hudut bir mahalleyiz. Şu an muhtarlığın bulunduğu yer Şişli’ye ait. Ayrıca, Teşvikiye Mahallesi ile hudut bir mahalleyiz. 7500 nüfusumuz var. Şunu söyleyebilirim; Beşiktaş çok özeldir Türkiye’nin çok özel bir ilçesidir. Eşi benzeri olmayan bir ilçe Beşiktaş…” (29/05/2012)