AKTÜEL: “RUHİ SU” BEŞİKTAŞ’TA ANILDI

“BİR Belgesel, Bir Gazeteci, Çay ve Simit” etkinliğinde gelecek hafta “Ruhi Su” belgeseli gösterildi. Beşiktaş Belediyesi’nin, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Belgesel Sinemacılar Birliği’yle gerçekleştirdiği “Bir Belgesel,
Bir Gazeteci, Çay ve Simit” etkinliği “Ruhi Su” belgeseliyle devam ediyor. Türk Halk Müziği sanatçısı Ruhi Su’nun hayatını konu alan, yönetmenliğini Hilmi Etikan’ın üstlendiği belgesel film, 1 Şubat 2012 Çarşamba akşamı Beşiktaş Belediyesi Levent Kültür Merkezi Onat Kutlar Sinema Salonu’nda ücretsiz olarak izlendi.
26 Ocak 2012, İstanbul – Beşiktaş Belediyesi, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Belgesel Sinemacılar Birliği işbirliğiyle belgesel sinemanın yaygınlaştırılması amacıyla gerçekleştirilen etkinlik kapsamında 1 Şubat 2012 Çarşamba akşamı “Ruhi Su” belgeseli gösterildi. Ünlü ozanın oğlu Ilgın Su, Cumhuriyet Gazetesi yazarı Şükran Soner ve belgeselin yönetmeni Hilmi Etikan’ın da katılacağı gösterim öncesinde izleyenlere yine sıcacık simitler ve ince belli bardaklarda çay ikram edildi. “Ruhi Su” belgeseli Türk halk müziği sanatçısı Ruhi Su’nun türküler üzerinde çalışmaya başladığı 1938 yılından ölümüne kadar yaşadıklarını ele alıyor. Belgeselde 73 yıl boyunca karşılaştığı güçlüklere rağmen sazı eşliğinde türkülerini söyleyerek, müziğini daha geniş kitlelere duyuran ve benimseten Su’nun sarsılmayan sanatçı kişiliğinin saygınlığı, ağırlığı, bilinci, insan sevgisi, coşkusu ve inancı konu ediliyor. Çekimleri Hilmi Etikan ve Ruhi Su’nun eşi Sıdıka Su tarafından 16 yıla yayılan bir sürede tamamlanan belgeselde sanatçının klasik müzik tutkusunun nasıl başladığı, opera çalışmaları, Sıdıka Su’yla tanışması ve tutukluyken evlenmeleri, cezaevinde ve sürgünde geçirdiği günler, yerel türküleri nasıl derlediği ve yıllarca pasaport alamayışı anlatılıyor. Ruhi Su Kültür ve Sanat Vakfı tarafından hazırlatılan belgeselde sanatçının Avustralya ve Almanya konserlerinin görüntüleri de bulunuyor.
Belgeselde, bugün artık hayatta olan ve olmayan çok sayıda ismin tanıklıklarına da yer veriliyor: Rasih Nuri İleri, Saadet İkezus, Atıf Yılmaz, Mehmet Bozışık, Halet Çambel, Abdullah Baştürk… Ozanın yakın dostlarından Vedat Türkali birlikte Adana’ya sürgüne götürülürlerken Ruhi Su’nun Hasan Dağı’na bakıp türkü besteleyişini, emekli bir astsubay Ruhi Su’yla Sıdıka Su’nun tutukluyken nikâhlarının nasıl kıyıldığını; Zeynep Oral ise sanatçının son kez sahneye çıktığı Şan Tiyatrosu konserini anlatıyor. Çok zengin bir türkü repertuarının oluşumunda önemli rol oynayan Su, “Dostlar Korosu”nu kurarak onlarla birlikte konserler verdi. 45’lik plaklar, uzunçalarlar ve kasetler çıkardı. “Bir Belgesel, Bir Gazeteci, Çay ve Simit” etkinliği 8 Şubat Çarşamba akşamı gösterilecek ‘Ekümenopolis’ belgeseliyle devam edecek.