“SANATÇI YAŞAM EVİ” olarak kullanılacak Akseki Ormanalı Abdullah ve Nerime Turan Huzurevi’ni sanatçılarla birlikte açan Başkan Kadir Topbaş, “Sanatçılarımız burada sadece eski hatıralarını yad etmeyecek, yenilerini de ekleyecekler” dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Kartal Yakacık’ta kurulan “Sanatçı Yaşam Evi”, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile birçok sanatçının katalımıyla açıldı. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi Turizm ve Sanat Komisyonu İkinci Başkanı Arzu Öztoprak tarafından organize edilen açılışa yapımcı ve film yönetmeni Türker İnanoğlu ile Ajda Pekkan, Orhan Gencebay, Erol Evgin, Serdar Gökhan, Ahu Tuğba, Nuri Alço, Reyhan Karaca, Meral Orhonsay, Yonca Evcimik, Hakan Peker, Emre Altuğ, Kenan Doğulu, Metin Özülkü, Oya Aydoğan katıldı.
Törende İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hüseyin Eren, Başkan Kadir Topbaş’ın Danışmanı Mimar Tülin Ersöz, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Muzaffer Saraç ve İstanbul Darülaceze Müdürü İsrafil Aydın da hazır bulundu.
Sanatçılar tesiste hatıralarına yenilerini ekleyecek
Açılışta konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul’un sanatın yeşerdiği en aktif şehirlerden biri olduğun belirterek, bundan dolayı sanatçılarla bir araya gelmenin ve ortak çalışmalar yürütmenin çok önemli olduğunu söyledi. Yaşlı ve bakıma ihtiyacı olan meslektaşları için huzurevi yapılmasını isteyen sanatçıların isteklerini çok önemsediklerini ifade eden Başkan Kadir Topbaş, gönüllerin bir araya getirilerek böyle güzel bir yaşam evinin hayata geçirildiğini ifade etti.
“Bizler vakıf medeniyetinin evlatlarıyız” diyen Başkan Topbaş, Türk Milleti’nin gittiği her yere hizmet götürdüğünü ve geriye baktığında hiçbir coğrafyada utanacak bir izinin var olmadığını kaydetti. Medeniyetlerin ve kültürlerin beşiği olan İstanbul’da sanatçılara verilen önemin bir örneğinin daha sergilendiğini ifade eden Kadir Topbaş, 44 odası bulunan ve 60 sanatçıyı ağırlayacak yaşam evini bu güzel duygularla hizmete açtıklarını dile getirdi.
Sıkıntılarının temelinde telif hakları var
Kısa bir süre önce hayata veda eden Mesut Engin’in de bir süre Kayışdağı’ndaki Darülaceze’de misafir edildiğini hatırlatan Topbaş, şöyle konuştu; “Açılışı yapılan bu Yaşam Evi’nde Mesut Engin gibi sanatçılar misafir edilecek ve sanatçılarımız burada sadece eski hatıralarını yad etmeyecek, yenilerini de ekleyecekler. Açılışa katılan güzide sanatçılarımız da zaman zaman burayı ziyaret edecekler. Öte yandan, sanatçıların emeğini alarak rahat bir şekilde yaşaması için telif hakları çok önemli bir hak. Bu hakkın zayi olmaması lazım. Sanatçıların yaşadığı sıkıntıların temelinde telif hakkının istismar edilmesi var.”
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, konuşmasının sonunda İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi Turizm ve Sanat Komisyonu İkinci Başkanı Arzu Öztoprak’a başarılı açılış organizasyonundan dolayı teşekkür etti.
Yaşam Evi sanatçıları mutlu etti
Törende konuşan POPSAV Başkanı Hakan Peker de zaman zaman bazı sanatçıların hayatlarını dramatik şekilde kaybettiklerini belirterek, sanatçılara yönelik bir ev kurulması projesini 1 yıl önce Topbaş’a anlattıklarını dile getirdi. Peker, projeye belediyenin sahip çıktığını ifade ederek, emeği geçenlere teşekkür etti.
Erol Evgin ise, sanatın kısa bir sürede çok paralar kazandırdığını ancak kazanılan o paranın bir ömre yayıldığı zaman sanatçının hayatında sıkıntılı anların olabildiğini kaydederek, tesisin mükemmel olduğunu dile getirdi.
Orhan Gencebay da kadir Topbaş’ın İstanbul’a büyük katkıları var olduğunu ifade ederek, sanatçılara duyarlılığıyla böyle bir tesisi kazandırdığını söyledi. Sanatçıların sıkıntılarının çözümünün telif hakları olduğunu belirten Gencebay, sanatçıların haklarının gereği gibi alınmasıyla ilgili büyük sorunların var olduğunu kaydetti.
Türker İnanoğlu ise, 55 yıllık yapımcı ve yönetmen olduğunu, sanatçıların uzun yıllar sinemadan aldıkları 3-5 kuruşla yaşamlarını idare ettirdiklerini ifade ederek, çoğunluğunun da yaşlandıkları zaman sokaklarda kaldıklarını ve sefalet içinde vefat ettiklerini anlattı. İnanoğlu, 1987 yılında sanatçılar için bir huzurevinin temelinin Ataköy’de atıldığını ancak inşaat durdurulduğu için o rüyanın sona erdiğini belirterek, ”Yıllar sonra Kadir Topbaş bu rüyamızı hakikate çevirdi” dedi.
Ajda Pekkan da sanatçılar için Yaşam Evi açıldığı için çok mutlu olduğunu ifade ederek, sanat camiasına hayırlı uğurlu olmasını diledi. Emre Altuğ ise, buranın oyuncular ve müzisyenler ile eğlenceli bir yer olacağını belirtti.
Konuşmaların ardından ”Sanatçı Yaşam Evi”, Başkan Kadir Topbaş ve sanatçıların kurdeleyi kesmesiyle hizmete açıldı. Daha sonra Başkan Topbaş ve sanatçılar birlikte “Sanatçı Yaşam Evi”ni gezdi. Tesisin 5 yıldızlı otel kalitesinde olduğunu vurgulayan sanatçılar Kadir Topbaş’a teşekkür ettiler.
Muhteşem manzaralı tesis 7 bin metrekare
Hayırsever Abdullah Turan’ın vasiyeti üzerine eşi Nerime Turan tarafından yaptırılan “Akseki Ormanalı Abdullah Nerime Turan Huzurevi” bu çalışma kapsamında tadilattan geçirildi ve “Sanatçı Yaşam Evi” olarak hizmet vermeye hazır hale getirildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin hizmet vereceği Yaşam Evi; 3 bin 200 metrekaresi kapalı, 3 bin 800 metrekaresi de açık olmak üzere toplam 7 bin metrekarelik bir alanda hizmet verecek.
Toplam 3 kattan oluşan merkezde, tek ve iki kişilik toplam 44 oda bulunuyor. 60 sanatçıya hizmet verilmesi planlanan Sanatçı Yaşam Evi’nde; kütüphane, TV salonu, hobi salonu, çok amaçlı salon, 5 adet dinlenme salonu (balkonlu ve manzaralı), 5 adet yemekhane, revir, çift asansör, merkezi ısıtma ve 24 saat sıcak su bulunuyor. 1 km. yürüyüş parkuru ve hobi bahçeleri de bulunan merkezde 3 adet kamelya ve tavuk kümesi de mevcut. Merkezde kalan sanatçıların sosyal hayata katılmaları da sağlanacak ve bu kapsamda çeşitli etkinlikler, günübirlik geziler düzenlenecek. Hobi bahçelerinde organik tarım yapılabilecek.