AKTÜEL: BÜYÜK USTA ANILDI

BEŞİKTAŞ Belediyesi tarafından yedi sezondur düzenlenen “Ustalara Saygı” toplantılarının 112. etkinliği yaşamını 83 yıl boyunca resimle, edebiyatla sanatla yoğuran Nisa Kadıbeşegil için gerçekleştirildi. Oluşum Dergisi’nin mimarı, Cumhuriyet aydını Fahrünnisa Kadıbeşegil, Ustalara Saygı etkinlikleri kapsamında, Akatlar Kültür Merkezi’nde anıldı. Melih Cevdet Anday Sahnesi’nde (Akatlar Kültür Merkezi) düzenlenen toplantı Kadıbeşegil’in oğlu Salim Kadıbeşegil, gazeteci Fatih Çekirge ve Refik Algan’ın da aralarında bulunduğu, Oluşum Dostları’nı da bir araya getirdi.
Türk edebiyatının kilometre taşlarından olan Enis Batur’dan Murathan Mungan’a önemli isimlerin; Ertuğrul Özkök’ten Fatih Çekirge’ye ünlü gazetecilerin ilk yapıtlarının yayınlandığı Oluşum Dergisi’ni tek başına hazırlayan ve cunta döneminde bile yayınına ara vermeyen Cumhuriyet aydını Nisa Kadıbeşegil, aramızdan ayrılmasının ardından ilk kez Faruk Şüyun’un düzenlediği Ustalara Saygı’nın 112. Etkinliğinde anıldı. Nisa Kadıbeşegil’in yaşamından kesitlerin sunulduğu bir saydam gösterisinin yapıldığı gecede, aynı zamanda ressam olan Kadıbeşegil’in yağlıboya ve suluboya resimleri de sergilendi.
Kadıbeşegil’in çok sevdiği Türk Sanat Musikisi bestecilerden İsmâil Bahâ Sürelsan’ın eserlerinin …. tarafından yorumlandığı gecede gazeteci Fatih Çekirge “Kadın ve anne” dediği Nisa Kadıbeşegil’e dair anılarını konuklarla paylaştı. Ankara’daki ilk gençlik yıllarında yazdığı şiirlerin Oluşum Dergisi’nde yayınlanmasını nasıl heyecanla beklediği, Kadıbeşegil’in genç şairleri nasıl cesaretlendirdiğini anlatırken duygusal anlar yaşayan Çekirge, “Nisa Hanım, şiirlerimize öyle bir yaklaşırdı ki, kendimizi Baudelaire, Nazım zannederdik” dedi. Kadıbeşegil ile hiç tanışmadan, sadece Oluşum’a gönderdiği yazılarıyla dost olan yayınlanan Refik Algan ise, sanatçının sadece kendi yaşamındaki değil, Türk düşün ve yazın hayatındaki önemine de dikkat çeken konuşmasıyla misafirlerden büyük alkış aldı.

Nisa Kadıbeşegil hakkında:
1920’lerde gözünü açtığı Cumhuriyet, Demokrasi ve Atatürk rüzgârlarını ölümüne kadar her daim nefesinde saklı tutmuş bir isim. Hep üretmek ve paylaşmak üzere yaşamış. Çocukluk yıllarında karşılaştığı Atatürk, baba ziyaretleri ile konuk olduğu ortamlarda karşısına çıkan Nâzım Hikmet, Behçet Kemal Çağlar, Münir Nurettin Selçuk, Yahya Kemal ve bugün hâlâ ilham veren daha niceleri onu sanatla, resimle, edebiyatla kuşatmış.
Kadıbeşegil, yabancı dilden ilk müzikallerin çevirilerini yapmış. Tiyatro eserleri, öyküleri var… Sonra şiirleri… Her daim başucundaki kâğıt kalemle şiir sırdaşı olmuş. Resimleri bugün 250’den fazla koleksiyonda ve 2009 yılında kaybettiğimiz sanatçıyı orada da yaşatıyor.
Nisa Kadıbeşegil, Macar, Polonya, Çin ve İngiliz edebiyatlarından seçilmiş öykü, şiir, tanıtım yazılarını “Kendi Kalemlerinden” adı altında bir kitapta toplamış. 1981′de “Mustafa Kemal’i anlamak” ve 1974′de “Korkak (İmre Sarkadi’den çeviri)” Oluşum yayınlarından çıkartığı eserler arasında yer alıyor.