AKTÜEL: FİRAR EDEN 70 ASKER VURULDU

SİLAHLI Kuvvetler bünyesinde bulunan askerlerin firar etmesi üzerine yaşanan olaylar şok etti. Ordudan ayrılmak isteyen 70 asker vuruldu.Suriye silahlı kuvvetlerinin, ordudan ayrılarak Cumhurbaşkanı Beşar Esad aleyhindeki isyana katılmak isteyen 70 askeri öldürdüğü bildiriliyor. Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, olayın ülkenin kuzeybatısındaki İdlib vilayetinde yaşandığını, askeri üslerinden ayrılmaya çalışan askerlerin makinalı tüfek ateşi ile biçildiğini duyurdu. Muhalif eylemciler gün boyunca Humus ve Dera gibi çeşitli noktalarda yaşanan çatışmalarda da 50 kadar sivilin öldüğünü söyledi.
Eğer 120’yi bulan can kaybı yaşandığı teyit edilirse, pazartesi günkü olaylar Mart ayında rejim aleyhtarı eylemlerin başlamasından bu yana yaşanan en kanlı olaylar olacak.
İnsan Hakları İzleme Örgütü Human Rights Watch, geçen hafta askerlere saf değiştirmeye yeltenen askerlere ateş açma talimatı verildiğini duyurmuştu. İdlib, askerlerin merkezi komutaya başkaldırdığı noktaların başında gösteriliyor.

Gözlemciler için imza atıldı
Çatışmalar sürerken Şam yönetimi, ülkede şiddete son verilmesine yönelik Arap Birliği planı kapsamında ülkeye yabancı gözlemci girişini kabul eden bir protkole imza atıyordu.
Arap Birliği barış planının uygulanmasını denetleyecek gözlemcilerle ilgili protokol, Mısır’ın başkenti Kahire’de imzalandı.
BM Genel Kurulu ise Rusya tarafından getirilen bir karar tasarısını açık farkla onaylayarak Suriye’yi siyasi muhalefeti şiddet kullanarak bastırdığı için sert dille kanadı.
Ulusal Konsey adlı Suriyeli muhalif oluşum, kararın fazla önem taşımadığını savunarak, bu adımı konunun BM Güvenlik Konseyi’ne gelmesini önlemeye yönelik bir manevra olarak niteledi.
Muhalifler, hükümetin tankların kentlerden çekilmesini öngören Arap Birliği barış planı konusunda da samimi olduğuna inanmıyor.
Anlaşma doğrultusunda ilk gözlemcilerin önümüzdeki bir kaç günde ülkeye ulaşması hedefleniyor.
Bu arada hükümetin de askerlerini sokaklardan çekip, siyasi tutukluları salıverme, muhalefet ile uzlaşma görüşmeleri için masaya oturma gibi ek adımlar atması gerekiyor.
Muhalif eylemciler ise Şam yönetimi demir yumruğunu gevşetirse, pek çok ülkede kontrolü derhal kaybedeceğini savunuyorlar.
Suriye, Kasım ayından bu yana gözlemcileri kabul etmek konusunda ayak sürüyordu. Yerel Koordinasyon Komisyonları adlı muhalif örgüte göre, bu süre içinde Esad yönetimine bağlı kuvvetler 900 sivilin daha ölümüne yol açtı. Mart ayından bu yana ölen sivillerin sayısının ise beş bini aştığı tahmin ediliyor.