USTALARA Saygı’nın 112. etkinliği yaşamını 83 yıl boyunca resimle, edebiyatla sanatla yoğuran Nisa Kadıbeşegil için gerçekleştiriyor. Bir Cumhuriyet aydınına saygı…
Etkinlik: Ustalara Saygı Toplantısı – Nisa Kadıbeşegil Gecesi
Tarih: 21 Aralık 2011 Çarşamba
Yer: Melih Cevdet Anday Sahnesi- Akatlar Kültür Merkezi
Saat: 20.00
Beşiktaş Belediyesi tarafından yedi sezondur düzenlenen “Ustalara Saygı” toplantılarının 112. etkinliği yaşamını 83 yıl boyunca resimle, edebiyatla sanatla yoğuran Nisa Kadıbeşegil için gerçekleştiriliyor. Melih Cevdet Anday Sahnesi’nde (Akatlar Kültür Merkezi) 21 Aralık Çarşamba akşamı yapılacak toplantı, saat 20.00’den itibaren takip edilebiliyor. Faruk Şüyün’an hazırladığı gecede Oluşum Dostları’nı yeniden bir araya getirecek olan Nisa Kadıbeşegil, tam bir Cumhuriyet kadını… 1920’lerde gözünü açtığı Cumhuriyet, Demokrasi ve Atatürk rüzgârlarını ölümüne kadar her daim nefesinde saklı tutmuş bir isim. Hep üretmek ve paylaşmak üzere yaşamış. Çocukluk yıllarında karşılaştığı Atatürk, baba ziyaretleri ile konuk olduğu ortamlarda karşısına çıkan Nâzım Hikmet, Behçet Kemal Çağlar, Münir Nurettin Selçuk, Yahya Kemal ve bugün hâlâ ilham veren daha niceleri onu sanatla, resimle, edebiyatla kuşatmış.
Kadıbeşegil, yabancı dilden ilk müzikallerin çevirilerini yapmış. Tiyatro eserleri, öyküleri var… Sonra şiirleri… Her daim başucundaki kâğıt kalemle şiir sırdaşı olmuş. Resimleri bugün 250’den fazla koleksiyonda ve 2009 yılında kaybettiğimiz sanatçıyı orada da yaşatıyor.
Bugün Türk edebiyatının kilometre taşı olan Enis Batur’dan Murathan Mungan’a önemli isimlerin; Ertuğrul Özkök’ten Fatih Çekirge’ye ünlü gazetecilerin ilk yapıtlarının yayınlandığı Oluşum Dergisi de Nisa Kadıbeşegil’in kültür-sanat dünyamıza önemli katkıları arasında. Cemal Süreya’nın başyazıları ile başlayan edebiyat dergisi, 25 yılda çıkan 124 sayıda bastığı ürünlerle, koleksiyonerlerin aradığı yapıtlar içinde… Oluşum’un son beş sayısı yurt dışında bizim sanatçılarımızın tanıtımı amacıyla altı dilde (Türkçe ve diğer diller) yayımlanmış ve yurtdışındaki birçok Türkoloji bölümleri ile birlikte öğretim görevlilerine gönderilmiş.
Nisa Kadıbeşegil, Macar, Polonya, Çin ve İngiliz edebiyatlarından seçilmiş öykü, şiir, tanıtım yazılarını “Kendi Kalemlerinden” adı altında bir kitapta toplamış. 1981′de “Mustafa Kemal’i anlamak” ve 1974′de “Korkak (İmre Sarkadi’den çeviri)” Oluşum yayınlarından çıkartığı eserler arasında yer alıyor.
Nisa Kadıbeşegil’in yaşamından kesitlerin sunulacağı bir saydam gösterisinin de yapılacağı saygı gecesinde, resim çalışmalarından örnekler de sergilenecek… Etkinliğe aralarında Cüneyt Ayral ve Enis Batur (yurtdışında olduklarından gönderdikleri yazılar ile), Buket Uzuner, Fatih Çekirge, Metin Celâl Zeynioğlu, Naim Dilmener, Oruç Aruoba, Refik Algan, Sennur Sezer, Tahsin Yücel, Tarık Günersel’in de bulunduğu ünlü edebiyatçı ve gazetecilerin yer aldığı birçok isim ve oğulları Salim ve Ahmet Kadıbeşegil katılacaklar…