AKTÜEL: YEŞİLÇAM’IN USTASINA SAYGI

YEŞİLÇAM’IN en sevdiği öykücü “Ustalara Saygı”da… Ustalara Saygı” etkinliğinin yedinci sezonu Akatlar Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen Osman Şahin gecesiyle başladı.

Yeşilçam’ın öykücüsü “Ustalara Saygı”da anıldı.
Beşiktaş Belediyesi tarafından düzenlenen “Ustalara Saygı” toplantılarının yedinci sezonu, edebiyatımızın Yeşilçam’ı da besleyen en özgün kalemlerinden Osman Şahin için dün gerçekleştirilen gece ile başladı. Faruk Şüyün tarafından hazırlanan geceye en sevdiği öykücüye saygılarını sunmak üzere Yeşilçam’ın pek çok ustası, Şahin’in sanatçı dostları ve sevenleri katıldı. Osman Şahin için gerçekleştirilen geceye katılan konuklar, usta öykücünün edebiyat dünyasındaki emeği kadar, eğitimcilik hayatı ve Türk sinemasına olan katkılarına tanıklık etti. Gecede ilk kitabı “Kırmızı Yel”den bu yana sinemamızın en sevdiği yazarlardan biri olan ve eserlerinin kaynaklık ettiği filmler arasında; “Kibar Feyzo”, “Fırat’ın Cinleri”, “Züğürt Ağa”, “Adak”, “Derman”, “Kurbağalar”, “Avcı” ve “İpekçe” sayılabilen Osman Şahin için hazırlanan belgeselden mini bir bölüm de seyircilere sunuldu.
Ataol Behramoğlu, Berhan Şimşek, Cengiz Bektaş, İsa Çelik, Özdemir İnce’nin ‘Toros mucizesi’ Osman Şahin’e dair anılarını paylaştıkları gecede, sanatçının yakın dostu Atilla Dorsay, tüm misafirlere 17. SİYAD Ödülleri’nde ustaya Onur Ödülü’nün takdim edileceği müjdesini verdi. Kızları Buket şahin ve Tomris Sevinsel’in duygu yüklü konuşmaları ve büyük ustanın hep çalmayı istediği ancak asla sahip olamadığı klarneti kendisine hediye etmesiyle salonda duygusal anlar yaşananan “Ustalara Saygı” gecesinde Antalya Devlet Opera ve Balesi sanatçılarından mezzosoprano Serap Çiftçi, piyanist Nurser Ugan eşliğinde okuduğu aryalarla büyük alkış aldı.
Öğretmenlik mesleği boyunca yıllarını verdiği Anadolu’yu öykü-romanlarında yaşatmanın yanı sıra folklor araştırmaları da yapan ve bunları yayınlayarak ölümsüzleştiren Osman Şahin için hazırlanan gecede Zeynep Özden Ayyıldız, ustanın kaleminden çıkan ve Şahin’in öyküye bakışını en güzel şekilde özetleyen 2009 Dünya Öykü Günü Bildirisi’ni okudu. Gecede Gül Erda piyanist Yusuf Bütünley eşliğinde Osman Şahin’in sevdiği şarkıları seslendirdi…
Osman Şahin, gecenin sonunda sahneye gelerek Beşiktaş Belediyesi başta olmak üzere kendisine bu anlamlı geceyi armağan eden tüm dostlarına ve misafirlere teşekkür etti. Ustalara Saygı etkinlikleri, 21 Aralık’ta Nisa Kadıbeşegil için hazırlanan gece ile sürecek…