AKTÜEL: BİR DÖNEME IŞIK TUTACAK BELGESEL LEVENT’TE

BEŞİKTAŞ Belediyesi’nin düzenlediği “Bir Belgesel, Bir Gazeteci, Çay ve Simit” etkinliği 12 Eylül dönemine ışık tutan bir belgeselle devam ediyor.“Oğlunuz Erdal” isimli belgeselde, 17 yaşındaki Ankara Meslek Lisesi öğrencisi Erdal Eren’in hayatı ve onu idama götüren süreç anlatılıyor. Yönetmenliğini Tunç Erenkuş’un yaptığı, yapımcılığını ise Sosyal Araştırmalar Vakfı’nın (SAV) üstlendiği film 7 Aralık 2011 Çarşamba akşamı Beşiktaş Belediyesi Levent Kültür Merkezi’nde izlenebilir.
Beşiktaş Belediyesi’nin Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Belgesel Sinemacılar Birliği’yle birlikte gerçekleştirdiği “Bir Belgesel, Bir Gazeteci, Çay ve Simit” etkinliği kapsamında bu hafta “Oğlunuz Erdal” isimli belgesel gösterilecek. Bugüne kadar çeşitli kısa film ve belgeseller çekmiş olan Tunç Erenkuş’un hazırlayıp yönettiği belgeselde 1977 – 1984 arasındaki karanlık dönemde Ankara Endüstri Meslek Lisesi öğrencisi Erdal Eren’i idama götüren süreç anlatılıyor. Belgeselin ardından düzenlenecek söyleşi bölümünün konuğu, filmin yapımcılığını üstlenen Sosyal Araştırmalar Vakfı’ndan Serap Kurt olacak.
Yapımcılığını Sosyal Araştırmacılar Vakfı’nın (SAV) üstlendiği belgesel için röportajları Tevfik Taş yaptı. Erdal Eren’i idama götüren süreç, 2 Şubat 1980’de ODTÜ öğrencisi Sinan Suner’in MHP’li Bakan Cengiz Gökçek’in koruması Süleyman Ezendemir tarafından vurularak öldürülmesini protesto ile başlıyor. Gösteri sonrasında çıkan çatışmada er Zekeriya Önge’nin öldürülmesinin ardından tutuklanan göstericiler arasında Erdal Eren de yer alıyor.
Yapımı yaklaşık 3 yıl süren belgeselde 17 yaşında idam edilen Erdal Eren’in kısa hayatı anlatılıyor. Belgesel, ailesi, dostları ve tanıdıkları aracılığıyla Yurtsever Devrimci Gençlik Derneği üyesi Erdal Eren’in hikâyesini anlatırken 12 Eylül dönemine de ışık tutuyor.

‘Bir Belgesel, Bir Gazeteci, Çay ve Simit’ hakkında:
2010 yılı Şubat ayında Beşiktaş Belediyesi, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Belgesel Sinemacılar Birliği işbirliğiyle ilki düzenlenen “Bir Belgesel, Bir Gazeteci, Çay ve Simit” etkinliği kapsamında bugüne kadar 2 sezonda 7 farklı ülkeden 51 belgesel izleyicilerle buluştu. Etkinlik kapsamında her Çarşamba saat 19:00’da Levent Kültür Merkezi’nde belgeseller gösteriliyor. Gösterimin ardından belgeselin yönetmeni ve bir gazetecinin katıldığı bir söyleşi gerçekleştiriliyor.

“Oğlunuz Erdal”
Tarih: 7 Aralık 2011, Çarşamba
Yer: Levent Kültür Merkezi
Saat: 19.00

Yönetmen: Tunç Erenkuş
Yapım: Türkiye
Yapım yılı: 2010
Süre: 76’
Dil: Türkçe

Belgesel hakkında: Sinan Suner, Zekeriya Önge, Erdal Eren, Erhan Koca. “Oğlunuz Erdal” belgeseli, bu genç insanların kısa öykülerinin üzerinden Türkiye’nin 1977-1984 yılları arasındaki karanlık dönemini yeniden hatırlatmayı ve o dönemi soğuk bir tarih algısından çıkarmayı, insancıllaştırmayı denemektedir.
*Katılım ücretsizdir.