AKTÜEL: DENİZ ALTINDAKİ RADAR TSUNAMİ TESBİT EDECEK

TÜBİTAK, kıyıdan 200 kilometre açığa kadar gözetleme yapabilecek yeni bir kıyı radarı üretti. Yeni radar yaygınlaştırıldığında hem deniz üzerindeki maddeleri belirleyerek insan kaçakçılığı, kaçak balıkçılık gibi suçların engellenmesinde hem de akıntı belirleme özelliği sayesinde petrol sızıntısı gibi durumlarda yayılımı belirlemekte kullanılabilecek.
TÜBİTAK’ın uzun süredir üzerinde çalıştığı kıyı radarı projesinde önümüzdeki yıl pilot uygulamaya geçilecek. TÜBİTAK Başuzman Araştırmacısı ve Proje Yöneticisi Dr. Yıldırım Bahadırlar radar hakkında şöyle bilgi verdi.
200 KM’YE KADAR GÖZETLENECEK: Radar, deniz yüzeyinde ufuk ötesine kadar gözetim yapabiliyor. Gözlem mesafesi ise 200 kilometreye varıyor. Türkiye’de şu an ufuk ötesini gözleyen bir radar yok. Denizlerde münhasır ekonomik bölgenin ileri gözleminin yapılması da bu radar sayesinde mümkün olacak.
KAÇAKÇILIK DA MERCEK ALTINDA: Bu radarlar deniz yüzeyindeki cisimlerin tespiti özelliği sayesinde kaçak balıkçılığın ve insan kaçakçılığının önlenmesinde, akıntıları belirleme özelliği sayesinde örneğin deniz kirliliğinde denize dökülen petrol tabakalarının incelenmesinde ve tespitinde kullanılabilir.
DÖRT DENİZE YAYILACAK: İlk prototipimizi Karadeniz’de konuşlandıracağız. Prototip başarılı olduğu takdirde dört denizimize yaygınlaştırılacak. 34 aylık deneme aşaması önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde Karadeniz’de başlayacak.
TSUNAMİ’Yİ DE TESPİT EDECEK: Sistem açık denizlerde menziline girdiği anda Tsunami’yi de belirleyebilecek özelliklere sahip. Fakat bizim gibi kapalı denizi olan ülkeler için kapalı deniz çalışması dünya üzerinde henüz yapılmadı.