AKTÜEL: Kılıçdaroğlu: Masaya oturursak sorunu çözeriz



Başbakan Erdoğan’a: “Daha, biz konuşmadan basın toplantısı yapıp muhalefeti suçlayan bir Başbakan’a ben ne söyleyeceğim” Cumhurbaşkanı Gül’e: “İntikam sözünü ayaküstü verdiği bir demeç sanıyor Sayın Cumhurbaşkanı” TBMM Başkanı Çiçek’e: “Daha yasama organının işlevleri konusunda kafası netleşmiş değil” CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Kuzey Irak yönetimiyle görüşmeleri sonrasında peşmergelerle operasyon yapılabileceği yönündeki açıklamalarına, “Kimse öyle bir hayale kapılmasın. Barzani’yi orada yaşatmazlar“ karşılığını verdi. CHP lideri, TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in kendisinin terör konusunda Başbakan’ı ziyaret etmesinin ülkeye olumlu katkı sağlayacağı yönündeki sözleri için, “Parlamentoya bilgi vermeyen Başbakan’a ne söyleyeceğim” dedi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü, “Ne oldu da fırsattan intikama geldin” diyerek eleştiren Kılıçdaroğlu, sorunun çözümü için CHP’nin ortaya attığı, “TBMM’de komisyon ve akil adamlar heyeti” önerilerini anlattı. Kılıçdaroğlu, “Masaya sorunu çözmek için oturacaksak, bu sorunu çözeriz, çözülür” dedi. Kılıçdaroğlu, dün CHP Genel Merkezi’ndeki makamında, Milliyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Tayfun Devecioğlu ile Milliyet yazarları Mehmet Tezkan ve Derya Sazak’ın sorularını yanıtladı.

Çiçek’i eleştirdi
Kılıçdaroğlu, “TBMM Başkanı terör konusuna el koysun” çağrısına Çiçek’in verdiği “Ben yasama organının başındayım. İcranın yerine geçmem mümkün değil” yanıtını eleştirdi. Kılıçdaroğlu şunları söyledi:
“Elbette biz sana ‘yürütme organının görevlerini üstlen’ demiyoruz. Türkiye’nin en hayati sorunu. İktidarın değil Türkiye’nin sorunu olduğu için ‘çözüm yeri parlamentodur’ diyoruz. Oraya, MHP de BDP de CHP de AKP de katılıp katkı vermek zorundadır, bu sorunun çözümü için. Daha kendisinin yasama organının işlevleri konusunda kafası netleşmiş değil, ben öyle algılıyorum. Yeri gelince biz şunu söylüyoruz: ‘Efendim, bu meclis Ulusal Kurtuluş Savaşı’nı yapan Meclistir.’ Öyle diyoruz. Eee, şimdi 30-35 yıllık ciddi bir sorun nasıl çözülmez. Biz Ergene Nehri’nin kirliliği ile ilgili araştırma komisyonu kuruyoruz, çevre ile ilgili Meclis komisyon kuruyor, terörle ilgili kurmak için önümüzde bir engel mi var? Hayır, hiçbir engel yok. O zaman Ergene Nehri’nin kirliliği de yürütme organının işidir. Meclis Başkanı’nın bunları bilmesi lazım. Cemil bey, ‘bu benim parlamentodaki son dönemim’ diyer. Son dönemi ise parlamentoda kalıcı bazı çalışmalara imza atması lazım.”

Oturursak çözülür
CHP’nin “TBMM’de komisyon ve akil adamlar heyeti” önerilerinin sağlıklı çözüm önerileri olduğunu belirten Kılıçdaroğlu şu değerlendrmede bulundu: “Yok ‘Vay efendim, Meclis niye toplansın, Meclis buna niye baksın. Ya da bu çözüm çözüm değildir’ diyorlar. Bir bakın bakalım çözüm mü değil mi? Ben samimi söylüyorum, masaya sorunu çözmek üzere oturacaksak, bu sorunu çözeriz. Çözülür bu sorun ama, parlamentonun iradesini bir tarafa bırakıp ya da sadece AKP ‘Ben bildiğimi okurum, bildiğimi yaparım’ dersen bu sorun çözülmez. Kendi yaptıkları meydanda. Nereden nereye savrulduk.”

Duygusal kopuş
Kılıçdaroğlu, bölgenin duygusal kopuşunu önleyebilmek amacıyla “ortak paylaşım” geliştirilmesi gerektiğini vurgularken, “Öncelikle duygu beraberliğini sağlamak lazım. O bölgeye sanatçıların, iş adamlarının, gazetecilerin gitmesi lazım. Karşılıklı ortak payda duygu paylaşımını yakalamak lazım. Gençlerin karşılıklı transfer edilmesi lazım. Belediyelerin oradan buraya buradan oraya gençleri getirip götürmesi lazım. Bir sürü şey yapılabilir” dedi.
Kılıçdaroğlu, bölgede 14-15 yaşında politize olmuş çocukların ellerinde silah sokaklarda olduğunu belirtirken, “Hatta 7-8 yaşındaki çocuklar politize olmuşlar. Dipten gelen dalga bugünü çok daha aşacak. Ama biz önlem almadık. Hiçbir şey yapmadık” diye konuştu.

Eşzamanlı yapılmalı
Kılıçdaroğlu, sorunun çözümü için ekonomik, sosyal, diplomatik, siyasi ve askeri adımların eş zamanlı atılması gerektiğini kaydederken, “Birisi sizin yurttaşınızı öldürürse, elbette bunu etkisiz hale getireceksiniz. Bu kaçınılmaz birşeydir. Ama bütün bunların hepsini eş zamanlı düşünmek ve harekete geçirmek lazım” dedi.
Kılıçdaroğlu, yaşananları hükümetin “Kürt açılımına” bağlayarak, “Bunların hepsi açılımdan sonra oldu. Öyle bir çıta koydular ki. Herkes kafasındaki sorunun çözüleceğini düşündü ve kendisini oraya endeksledi. Ve baktılar ki hiçbir şey yok, bu noktaya geldi. Oysa, küçük şeylerle biz bu olayı çözebilirdik. Ama yapamadılar. Şimdi bütün beceriksizliklerini muhalefete fatura etmek istiyorlar” diye konuştu.x
Önder YILMAZ / MİLLİYET