BEŞİKTAŞ ŞEHİR: Çeçen lidere suikastten yargılanacak

Çeçenler’in Türkiye’deki dini lideri Şemsettin Batukaev’e evinde susturuculu tabancayla öldürmeye çalıştığı iddiasıyla yakalanan 26 yaşındaki Barhram Batukaev ve olaya karıştıkları iddia eline üç kişi çelik yelek Beşiktaş’ta bulunan İstanbul Adliyesi’ne sevk edildi. Poliste önce suikastçi olduğu iddialarını kabul etmeyen Barhram Batukaev resmi ifadesinde “Rusya’da tanımadığım bir adam para karşılığında Şemsettin Batukaev’i öldürmemi istedi. Türkiye’ye gelince yine tanımadığım bir adam bana silah verdi ve evi gösterdi” dedi. Barhram Batukaev’in üzerinde bulunan susturuculu tabancanın balistik incelemesinde herhangi bir olayda kullanılmadığı tespit edildi. Bahram Batukaev’le birlikte gözaltına alınan A.U., Z.İ. ve A.Z. de suikat girişimine katılmadıklarını söyledikleri öğrenildi. Polis tetikçi Barhram Batukaev’in 3 Çeçen’in öldürüldüğü saldırıyla bir ilgisinin olup olmadığını araştırıyor. Zeytinburnu’da geçen Cumartesi günü meydana gelen olayda dini lider Şemsettin Batukaev’in evine gelen bir kişi onunla görüşmek istediğini söylemişti. Uzun süre bekledikten sonra bir ara tuvalete giren bu kişi, çıktığında Şemşettin Bakukaev’in gelen acil bir telefon üzerine dışarı çıktığını öğrenince evden ayrılmıştı. Aynı kişi akşam saatlerine yine ev civarında görülünce Çeçen korumalar tarafından yakalanmış ve üzerinden susturuculu bir tabanca bulunmuştu. Gece boyunca Çeçenler tarafından sorgulanan bu kişi sabah saatlerinde polise teslim edilmişti.

ÖNCE İNKAR ETTİ SONRA İFADE VERDİ
Cinayet Büro Amirliği’nin olayla ilgili yapılan soruşturmada Barhram Batukaev’in çeçen korumalara verdiği bilgiler doğrultusunda A.U., Z.İ. ve A.Z. yakalanmıştı. 4 gün boyunca Cinayet Büro Amirliği’nde sorgulanan 4 kişinin işlemleri tamamlandı. Gözaltına alındığı ilk gün suikastçi olduğu iddialarını kabul etmeyen hatta tabancanın tuvalete giden bir kişi tarafından kendisine emanet verildiğini söyleyen Barhram Batukaev resmi ifadesinde suçunu itiraf etti. Bahrram Batukaev “Bana Rusya’da tanımadığım bir kişi, onu öldürmem için 50 bin Euro teklif etti. Biraz düşündükten sonra teklifi kabul ettim. İstanbul’a gelerek Zeytinburnu semtinde bir otele yerleştim. Geldikten bir süre sonra tanımadığım bir kişi kaldığım otele gelerek beni buldu. Olayda kullanacağım silahı bana verdi. Daha sonra bir otomobille Şemsettin Batukaev’in oturduğu evi gösterdi. Olay günü onunla görüşmek istediğimi söyleyerek eve gittim. Ancak çok yoğunluk vardı. Tuvalete girip çıktığımda onun acilen dışarı çıktığını görünce oradan ayrıldım. Akşam saatlerinde bir kez daha evinin önüne gittiğimde, belimdeki tabancayı fark eden kişiler tarafından yakalandım” dedi.

3 KİŞİ İDDİALARI KABUL ETMEDİ
Asayiş Şube Müdürlüğü’nde olayla ilgili Yalova ve İstanbul’daki adreslerinden gözaltına alınan Çeçen uyruklu A.U., Z.İ. ve A.Z. ise ifadelerinde suikast girişimiyle ilgili bir bilgisinin bulunmadığını söyledi. Üç kişi de Bahram Batukaev’i tanıdıklarını, birkaç yıldır iş bulmak için İstanbul’a geldiğinde kendilerine uğradığını söyledikleri öğrenildi.

SUSTURUCULU TABANCA TEMİZ ÇIKTI
Barhram Batukaev’in üzerinde bulunan Rus yapımı Stechin marka 9 mm tabanca ile 19’u üzerinde 11’i otel odasında toplam 39 merminin balistik incelemesi de tamamlandı. Silahın daha önce hiçbir olayda kullanılmadığı belirlendi. Öte yandan polis Barhram Batukaev’in Zeytinburnu’nda öldürülen Musaevi Berkkhazh, Rustam Altemirol ve Zavrbek Amriev cinayetiyle bir ilgisinin olup olmadığını araştırıyor. Polis geriye dönük olarak Barhram Batukaev’in geriye dönük hareketlerinin ve cep telefonu kayıtlarının incelenmesine devam edildiğini söyledi. Poliste işlemleri tamamlanan 4 zanlı geniş güvenlik önlemleri altında Çelik yelek giydirilerek Bakırköy Adliyesi’ne sevk edildi.