Sezona “MERHABA” diyorlar
Beşiktaş Belediyesi Fulya Sanat Merkezi’nde etkinlikler yeni sezonda da yine adından söz ettirecek. Birbirinden seçkin operalar, konserler Beşiktaş Belediyesi Fulya Sanat Merkezi’nde sanatseverleri ağırlayacak. Fulya Sanat Merkezi’nde bu kez İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin gerçekleştireceği “Concerto Barocco” sunulacak. Bale, 12 Ekim Çarşamba günü saat: 20:00’de sahnelenecek. Fulya Sanat Merkezi’nde etkiliyeci sahneleriyle yer alacak olan, 20. yüzyıl dünya bale repertuvarının önde gelen eserleri arasında sayılan 1 perdelik Concerto Barocco adlı bale hakkındaki bazı detaylar ve konusu şöyle sıralanıyor:
“Concerto’nun ilk bölümünde iki kadın dansçı, kemanlara kişilik kazandırırken, 8 kişiden oluşan kadın dansçılar grubu onlara eşlik eder. Largo olan ikinci bölümde ise bir erkek dansçı, baş kadın dansçı ile bir pas de deux yapar. Allegro olan son bölümde ise eserin ritmik ve canlı müziği, Balanchine’in en az müzik kadar canlı ve dinamik olan koreografisiyle tam olarak örtüşür.”
Balede yaratıcı kadroda yer alan isimler ise şöyle sıralanıyor:
“Koreografi-George Balanchine, Müzik-J. Sebastian Bach, Sahneye Koyan-Nanette Glushak, Kostüm-George Balanchine, Kostüm Uygulama-Gizem Betil, Işık Uygulama-K. Şener Akyamaner.”
Kadroda yer alan diğer isimler ise şöyle:
“Dansçılar-Zuhal Balkan, Tülay Yalçınkaya, Erhan Güzel, Elif Korugan, Eymen Arıslı, İ. Sanem Şilliler, Ayşe Yumak, Hüma Ersel, Müge Celiloğlu, N. Melike Manav, Çağrı Çekiç, Deniz Zirek, Melih Mertel, Ebru Mıhçıoğlu, C. Deniz Özaydın, A. Eda Yeker, Büşra Yıldırım, D. Fatma Kömürcüoğlu, Gizem Gökçe, Işık Kuka, Melis Kalfagil, M. Ece Vural. Repetitör-F. Ayfer Zeren. Koreolojist-Z. Esra Ünlü. Kondüvit-Senem Kalender.”
İDans (5) Fulya Sanat’ta
Dans’ı da içine alan ve “İşte” isimli geniş bir yelpazede karşımıza çıkan festivalin beşincisi Fulya Sanat Merkezi’nde sanatseverleri buluşturdu. İDans, 30 Eylül gösterimiyle Fulya Sanat Merkezi’nde izleyenleri mest etti. 23 Ekim’e kadar sürecek olan festivalin ilk ayağı Beşiktaş’ta gerçekleşti. Beşiktaş Belediyesi Fulya Sanat Merkezi’nde sanatseverleri kucaklayan etkinlik ile ilgili bazı detaylar şöyle sıralanıyor: “Güncel sanat, dans, tiyatro, müzik ve performansın çeşitli ifadelerini kapsayıp performativite ve bedensellik eksenleri üzerinden ortak noktalarını vurgulayan ve her yıl farklı bir konuyu tartışmaya davet eden İDans Festivali’nin beşincisi 23 Ekim tarihine kadar İstanbul’un çeşitli mekânlarında gerçekleşecek. İDans, “BiDans: Misafir İşler” adı altında kurgulanan özel bir uluslararası programla önümüzdeki sezon Berlin’de devam edecek.”
Festival konseptiyle gerçekleşecek olan etkinlik hakkındaki diğer detaylar da şöyle sıralanıyor: “Bimeras Kültür Vakfı’nın hazırlayıp sunduğu ve bu yılki temel kavramsal çerçevesi “İşte” olarak belirlenen İDans, çağdaş gösteri sanatları çalışmalarının her bir aşamasının nasıl bir “iş” teşkil ettiğini; endüstriyel üretim sonrası “gayri-maddi” emeğin sanatsal çalışmaların işleyiş, kurgulanış ve örgütlenişine nasıl yansıdığını; sanatsal “iş”lerin, “işleyişte” olmanın ve sanatsal çalışmaların “yaratıcılık” eksenli ekonomik ve sembolik üretime nasıl katkıda bulunduğu ve bunları nasıl dönüştürdüğü üzerine araştırmalara, gösterimlere, kamusal alan yerleştirmelerine, sunumlara ve panellere yer verecek.”
Çocuk ve oyuncak
Oyuncaklar deyip geçmeyin… Farklı bir oyun daha miniklere hem keyifli anlar yaşatacak… Oyuncaklar adlı oyun, Ekim ayının adeta neşesi olacak. Beşiktaş Belediyesi Akatlar Kültür Merkezi’nde çocuk tiyatrosundan ilginç hikayeler canlanıyor, hayat buluyor. “Oyuncaklar” adlı oyun, 2 ve 8 Ekim’de minik tiyatroseverler ile buluşacak. Neşeli öyküsüyle dikkat çeken oyun, Tiyatro Alkış tarafından sahnelenmiş ve geçtiğimiz sezonda da ilgiyle izlenmişti. Oyunla ilgili bazı detaylar ise şöyle:
“Küçücük tozlu bir rafa koskoca bir dünya sığar mı… Peki hiç unutamadığınız bir oyuncağınız var mı?.. Bu oyundan çıktığınız zaman çocuklarınız, artık oyuncaklarına farklı bir gözle bakacaklar. Müzikleri, kostümleri ve dekorlarıyla tam bir tiyatro şöleni olan bu oyunu kaçırmayın! Yönetmen: Oktay Şenol. Yönetmen Yardımcıları: Didem Aslan, Sibel Akyüz.
Müzik: Oktay Şenol, Koreografi: Oktay Şenol, Selin Zeyli.
Aranjör: Ayhan Yavaş. Kostüm: Şenay Korgül, Şenol Korgül.
Oyuncular: Murat Ergür, Burcu Saraçoğlu, Tan Güneş, Fahri Öztezcan, Başak İleri, Ezgi Bozan.”
Oyunun konusu ile ilgili diğer detaylar ise şöyle:
“Bozuldukları için bir rafa atılan oyuncaklar artık işe yaramadıkları için çok üzgündürler ama yaz gelince açılan pencereden tesadüfen eve giren uğur böceği ile bir anda hayatları değişir. Çünkü Uğur böceğinin tamir etme yeteneği vardır. Bozuk oyuncaklarla dost olan Uğur böceği, onları teker teker tamir etmeye başlar. Bu arada çocuklara yeni bir robot oyuncak alınmıştır. Bu robot, bozuk oyuncakların tamir olduğunu görünce gözden düşmemek için, bir gece tamir olan oyuncakları tekrar bozar…”
Pamuk Prenses’in öyküsü başlıyor
Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler’in eğlenceli hikayesi, Akatlar’da sahneleniyor. Beşiktaş Belediyesi Akatlar Kültür Merkezi’nde Ekim ayı minikler için oldukça eğlenceli başlayacak. Melih Cevdet Anday Sahnesi’nde interaktif sohbetlerin de bulunduğu oyun, 1 Ekim’de ziyaretçilerini ağırlayacak. Tiyatro Alkış’ın sahneye koyacağı “Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler” adlı oyun konusu ile ilgili bazı detaylar ise şöyle: “Kötü kalpli ve güzelliğine düşkün olan kraliçe, sihirli aynasına her gün ülkenin en güzel kadınının kendisi olup olmadığını sorar. Bir gün ayna ona, Pamuk Prenses’in kendisinden daha güzel olduğunu söyleyince sinirlenir ve Pamuk Prenses’i ülkeden uzaklaştırması için sarayın komutanı Kato’ya emir verir.
Yolda Pamuk Prenses’in yaptığı iyiliklerden etkilenen Kato, kraliçenin emrinin aksine Pamuk Prenses’i sınıra yakın bir yere bırakır ve kaçar. Ormanda Kato’yu aramaya koyulan Pamuk Prenses Yedi Cüceler’in eviyle karşılaşır ve çok dağınık olan evi toplar, temizler ve yemek yapar. Yedi Cüceleri’nde sevgisini kazanan Pamuk Prenses artık onlarla yaşamaktadır… Kraliçe ülkenin en güzel kadını olmanın tadını çıkarmaya çalışırken, ayna bir aksilik olduğunu fark eder ve kraliçeyi uyarır, çünkü Yedi Cüceler’in evi tam sınırdadır. Sarayda yaşamasına izin verdiği Karga ile birlikte bir büyü hazırlayan Kraliçe, yaşlı kadın kılığına girerek Pamuk Prenses’e zehirli elma ikram eder, zehirli elmayı alan Pamuk Prenses elmayı ısırır ve bayılır. Artık Pamuk Prenses’in uyanması ve yaşaması için tek bir şansı vardır, “Onu yürekten seven birinin öpücüğü”…
Grimm kardeşlerin (Jacob Grimm 1785–1863 ve Wilhelm Grimm 1786–1859) en bilinen eserlerinden biri olan Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler, 18 yy. yazılmasının vermiş olduğu pedagojik hatalardan ayıklanmış ve Oktay Şenol tarafından günümüze uyarlandı. ”
Oyunu sahneye döken kadro ile ilgili bilgiler ise şöyle:
“Oynayanlar; Pamuk Prenses – Tuğçe Topçu, Kraliçe – Didem Aslan, Karga ve Satıcı – Suat Tanır, Ayna – Sibel Akyüz, Kato – Oğuz Kuşçu, Prens ve Kral – Kubilay Çamlıdağ. Cüceleri Seslendirenler ve oynatanlar; Bilgin – Özlem Aygener, Öfkeli – Suat Tanır, Mutlu ve Hapşırık – Selin Zeyli, Uykucu – Oğuz Kuşçu, Keloğlan – Kubilay Çamlıdağ, Utangaç- Volkan Genç.”