Beşiktaş’ın mahallelelerini turlayarak sürdürdüğümüz yazı dizimizin yeni durağında Nisbetiye Mahallesi sakinlerinin konuğu oluyoruz. 1960’lı yıllarda kurulan mahalle kalabalık nüfusu ve hergün daha fazla artan trafik çilesi ile dikkat çeken mahalleler arasında yer alıyor.
Mahallenin nüfus yapısı neredeyse ikiye bölünmüş vaziyette. Mahallenin bir yanında ikametgahı bulunan sakinleri bir yanında ise işyeri sahipleri ve çalışanları yer alıyor. Mahallede ana arterlere yakın kısımlar iş merkezi, iç kısımlar ise yerleşim merkezi olarak kullanılıyor. İş yerleri nedeniyle hareketli nüfusa sahip olan Nisbetiye’nin yerleşik nüfusu, yaklaşık 12 bin civarında iken mahalleyi ziyaret edenlerle bu nüfus her gün katlanarak artıyor. Mahalle sakinlerine göre mahallenin en büyük sorunlarını elektrik ve su kesintileri oluşturuyor ve de trafik sorunu gün geçtikçe gündeme yerleşen sıkıntılar arasında bulunuyor.
Mahalleyi her zaman olduğu gibi yine önce muhtarına ardından da mahalle sakinlerine sorduk.
MUHTARIMIZ “MUHTAR OL” DEDİ!..
Nasıl muhtar seçildiğini anlatan Nisbetiye Mahallesi Muhtarı Hatice Ayşe Şirinler, “Benim muhtarlıktaki ikinci dönemim ve bu işimi severek sürdürmeye devam ediyorum. Muhtar olmadan öncede sosyal faaliyetlere önem veriyor ve projelerin içerisinde yer alıyordum. Bir önceki muhtarımızın yönlendirmesi ile muhtarlık seçimlerine girdim ve mahalleme muhtar seçildim. Bu benim muhtarlıktaki ikinci dönemim. 2004 yılında muhtar seçildim. O dönemler için mahallemiz sorunsuz sayılırdı ama zaman içerisinde her yer eskiyor, yenilenmesi gerekiyor” diyor.
İŞYERLERİ OLDUKÇA ARTTI
Zaman içinde yaşanan değişime de değinen Nisbetiye Muhtarı Ayşe Şirinler, “Ben muhtarlığa başladığımda elektriği olmayan sokaklarımız vardı, o sokaklara elektrik verildi. Mahallemizde şimdi elektriği olmayan sokağımız yok ama sık sık elektrik kesintileri yaşanıyor. Elektrik kesintisinin 1 gün sürdüğünü bile gördük. Bununla birlikte elektrik direklerinin değişmesi lazım. Beton olduğu için neredeyse insanları üzerine düşüyor. Benim mahallemde asfalt ve kaldırım çalışmaları çok az yapıldı. Şimdiye kadar yapılması gerekiyordu. İşyerlerimiz arttı bu bizim için dezavantaj oldu. Giren çıkanı kontrol etmek zor. İşyerleri araçlarını park ediyor, mahalle sakinine yer kalmıyor. Nisbetiye Caddesi üzerinde otobüs-trafik bekleme derdi yok, ama Ahmet Adnan Saygun Caddesi üzerinde en az 20 dakika otobüs beklemeniz gerekiyor” dedi.
EL ELE VERMEK GEREK
Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal ve belediye çalışanlarının çok iyi hizmet verdiğini ifade eden Ayşe Şirinler, “Halkın muhtarlara şikayetini anlatması bir gelenektir. Biz mahallemizde adeta bir psikolog gibi çalışıyoruz ve mahalle sakinlerimizde bize güvendiği için sorunlarını açabiliyor. Ben de elimden gelen ne imkan varsa sorunun çözümü için uğraş veriyorum. Bu bizim vatandaşla olan ilişkimizdir. Bir de bunun belediye boyutu var. Belediyemiz iyi çalışıyor. Yetkililer daha sık görüşmek isteriz. Böylelikle başarı daha da artacaktır. Belediyemizle el ele verirsek daha güzel birşeyler yapabiliriz. Muhtarları ile el ele veren belediyeler daima en iyi hizmeti verir. Tabii bu birlik ve beraberlik muhtarlarımız arasında da olmalı” dedi.
Muhtarlık olarak sosyal faaliyetlere de önem verdiklerini belirten ve mahallenin diğer sorunlarına da değinen Ayşe Şirinler, “Nisbetiye Mahallemizde maddi durumu düşük olan insanımız az ama ister mahalle içinden isterse mahalle dışından olsun ayrım gözetmeksizin yardımlarda bulunuyoruz. Kıyafet topluyoruz, kitap dağıtıyoruz belediyemizin etkinliklerini vatandaşa anlatıyoruz. İhtiyaç sahiplerini araştırıyoruz kimin daha çok ihtiyacı varsa ona imkan tanıyoruz. Mahallemizde elektrik direklerinin yenilenmesi gerekir. Bu sene mahallemiz asfaltlanacak, sorunlar giderilecek diye düşündük ama çözümlenmesini bekliyoruz. E-Okul sistemi sorunsuz işliyor. Bize kimse uğramıyor. Benim mahallemde oturan kişileri kaydetmiyordum. Şimdi Nüfus Müdürlüğü uğraşıyor” diye konuştu.
ADETA POSTACI GİBİYİZ
Muhtarların adeta bir postacı gibi çalıştığını söyleyen ve partilerin mahalle başkanlarının samimi olması gerektiğini ifade eden Şirinler, sözlerini şu cümlelerle sürdürdü: “Büyükşehir Belediyesi’nin Beşiktaş’ı başka bir partinin belediyesi yönettiği için buraya tam hizmet vermediği konuşuluyor. Büyükşehir’in yerinde olsam buraya daha fazla yatırım yaparım. Mahallemizin güvenliği bu sene iyi. Eskiden aşırı hırsızlık vardı. Polislerimiz daha sık dolaşıyor. MOBESE konulan yerlere dahi hırsız girdiği oluyor. Ama önlemler alınmalı. Muhtarlıkta adeta postacı gibiyiz. Bütün posta evrakları bize geliyor. Biz kişinin nereye gittiğini görmüyoruz. En ufak bir şey olsa savcı bizi çağırıyor. Postacı yanlış evrak tebliğ etmesinden dolayı ifade verdim. Ben postacı değilim ama ben ifade veriyorum. Postacının görevi bizim görevimiz değil. Muhtarlık pasifize ediliyor. Herhalde bundan sonra muhtarlık seçimi olmaz. Bana yetki verirlerse tekrar muhtar adayı olurum. Kimse muhtar kadar mahallesini bilmez. Mahalle parti başkanlarına insanlarımız güvenmiyor. Mahalle başkanları bize gelmiyor. Bunu bütün partilerin mahalle başkanları yapıyor. Yanlışlık burada. Her parti, muhtar olmasın diyor. Bize gelip samimi olarak konuşulsa, daha farklı olurdu. Beni mahalle sakinlerim seçti. Mahalle muhtarları ile belediyeler el ele olmalılar. Mahalle muhtarları da el ele vermeliler.”
Kentli ne diyor neler istiyor?..
Nisbetiye Mahallesi sakinleri, alışveriş merkezleri ve işyerleri ile donatılmış mahallelerinde yaşanan trafik çilesinin bitmesini isterken, özellikle Ahmet Adnan Saygun Caddesi üzerinde otobüs beklemenin sıkıntı yarattığını dile getiriyorlar. Mahallenin hemen yanı başında Türkiye Elektrik İletim A.Ş.’nin trafo merkezi olmasına rağmen elektrik kesintisinin olması mahalleliye sıkıntılı saatler yaşatıyor. Mahalle sakinleri bir gün boyunca elektrik kesintisinin olduğunu ve su kesintisi de sıklıkla yaşandığını söylüyor.
TRAFİK ÇİLESİ: “İstanbul’un sorunu olan trafik çilesi bizim mahallemizde de yaşanmakta… Bunun yanısıra otobüs sefer sayılarımız az. Otobüs seferlerinin daha sıklaştırılıp düzenli bir trafiğe kavuşmamız artık sağlansın.” Sefer Gergev.
SULAR KESİLMESİN: “Nisbetiye’ye çalışmak için geliyorum ama bütün günüm burada geçiyor desem yeridir. Burada kimi zaman sular kesiliyor, bununla birlikte elektrik kesintisinede şahit oluyoruz. Bu kesintiler son bulsun.” Ahmet İlgün.
HAVUZ YAPILSIN: “Mahallemizin sportif faaliyetlere ihtiyacı var. Mahalleme kapalı yüzme havuzu yapılmasını isterdim. Tüm halkımız bu hizmetten faydalanırsa daha sağlıklı günler yaşardık.” Yener Özuğurlu.
ASFALTLAMA GEREK: “Mahallemizin yolları acilen yenilenmeli. Asfaltlama isteyen yollarımız var. İşyerleri ile donatılmış lüks bir mahalleye bu görüntü yakışmıyor. Bu durum aynı zamanda trafiğide olumsuz etkiliyor. Yağmurlu havalarda bu daha zor.” Hami Akçelik.
MAHALLEMİZ GÜZELLEŞMELİ: “Mahallemiz güzel bir mahalle ama çevreye daha fazla önem verilmeli. Mesela daha fazla ağaçlandırmma ile daha güzel bir görünüm kazanabiliriz. Mahallemizin güzelleşmesi dileğimizdir.” Erhan Delen.
SORUNLARA RAĞMEN İYİ: “Nisbetiye’de olmayı seviyorum. Mahallemiz gündemden düşmeyen bir mahalle. Alışveriş merkezleri buraya yakın, mahallemizde bir çok sosyal imkana da olanak var. Bence insanlar buranın kıymetini bilmeli, sahip çıkmalı” H. Aktürk.
SOSYALLEŞMELİ: “Nisbetiye önemli bir yer ve böyle bir yerde sosyal imkanların daha fazla olması gerekiyor. Keşke mahallemizde sosyal faaliyetlerin olduğu mekanlar çok olsaydı ve herkes katkı sağlayabilseydi…” Arif Ergüder.
OTOPARK GEREK: “Bence mahalleye acilen bir otopark gerek. Alışveriş merkezleri yapılırken trafik sıkıntısı ve ulaşım durumu da göz önüne alınmalıydı. Şimdi bu yapı mahalleyi kaldırmıyor. Mahalleye yeniden bir düzenleme yapılması gerekiyor.” Hasan Hayırlı. (1/10/2011)