BEŞİKTAŞ BULUŞMALARI – MAHALLELER
LEVENT Muhtarı Muzaffer Türk:
“Levent’e düzenleme şart”
Beşiktaş’ın mahallelerini turlayarak gerçekleştirdiğimiz yazı dizimizin yeni durağında Levent sakinlerinin konuğu oluyoruz. Levent Mahallesi şehrin tam göbeğinde, yeşillikler içindeki müstakil bahçeli evleriyle İstanbul’un yaşanılası yerlerinden bir tanesi olarak anılıyor. Emlak ve Kredi Bankası’nın 1950 yıllarında şehir dışında bir orta sınıf semti olarak tasarladığı ve tamamladığı konutlar, şimdi şehrin tam ortasında yer alıyor. Mahalleliye göre mahallenin eski tadı kalmasa da hâlâ yeşil ve düzenli yerleri görmek mümkün. Mahallenin isminin hikayesine gelince; Büyükdere asfaltı boyunca uzanan yolun doğusundaki ıssız ve geniş araziler 18. yüzyılda I. Abdülhamid tarafından Kaptan-ı Derya Cezayirli Hasan Paşa’ya irat edilmiş. I. Abdülhamid’den sonra tahta geçen III. Selim, Nizam-ı Cedid düzenlemeleri doğrultusunda Levend’leri, kentin dışında olan bu alanda inşa edilen kışla kompleksinde toplamaya ve eğitmeye karar vermiş. Semtin adı, bu dönemde Levend Çiftliği ve Levend Kışlası denilen bu yerden geliyor. Mahalle ilk Uydu Kent olarak da anılıyor. Uydu Kentler, şehrin nüfus yükünü hafifletmek için şehrin çevresinde oluşturulan, alt ve üst yapısı tamamlanmış konut bölgeleri olarak tanımlanır. Bu konutlarda oturanlar şehre çalışmak için gider. Planlandığı dönemin çağdaş yaşam koşullarının gerekleri olan okul, çarşı, park, sağlık ocağı ve cami gibi başlıca hizmet birimleriyle birlikte tasarlanan Levent, 1950’lerde şehrin dışında oluşturulmuş bir semt olarak karşımıza çıkıyor. Mahalleyi her zaman olduğu gibi önce muhtarına ardından da orada yaşayan sakinlerine sorduk.
BİR ZAMANLAR BOMBOŞTU
Mahallesine muhtar oluşunun hikayesini anlatan ve mahallesinin bir zamanlar bomboş olduğunu anımsatan Levent Mahallesi Muhtarı Muzaffer Türk, “Eskiden partiler muhtar adaylarını gösteriyorlardı. Aytekin Kotil’i Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na beni de Levent Muhtarlığı’na aday gösterdiler. Aytekin Kotil Belediye Başkanı oldu. Ben de 77’den bu yana Levent muhtarı oldum. 1950’lerde Emlak Bankası mahalleyi yapmış ve 4 kısma ayırmış, kendi memur ve emeklilerine taksitle satmış. O zaman Levent bomboştu ve alanlar kiraya verdiler. Levent kıymetleniyor. Ev sahipleri yaşlanınca evlerini kiraya verdi ve sattılar. Levent’te büyük bahçeli evler var ve buraya bakmak kolay değil” diyor.
MESAİYİ İLK BAŞLATAN MUHTAR
Mesai saati kavramını muhtarlığında ilk kez kendisinin uygulamaya koyduğunu belirten Muhtar Muzaffer Türk, “Dönemin Belediye Başkanı Aytekin Kotil’e gidip binam yok dedim. O da paran var mı dedi, var dedim. O da git istediğin yere yap muhtarlığı dedi. Bugünkü muhtarlığımızın karşısında bulunan Ihlamur ağacının altına yaptım muhtarlığı. Tuvaleti, suyu, bahçesi vardı. Daha sonra buraya yeni bir proje yapıldı ve bugünkü muhtarlığımızın bir kısmı Zabıta için ayrıldı. Muhtarlıklarda mesai saati diye bir kavram yoktu. Bu uygulamayı ilk ben başlattım. Vatandaş beni yerinde bulacağı saati bilmeliydi ki işini kolayca yapabilsin. 9-12 ve 14-17 arasında muhtarlıkta bulundum” dedi.
MUHTARLIK BİNASI YENİLENMELİ
Muhtarlık binasının daha iyi hale gelmesi gerektiğini söyleyen ve işyerlerini çoğalması ile mahallenin yerlilerinin mahalleden ayrıldığını ifade eden Muzaffer Türk, “Mahallenin altyapısı Levent kurulduğunda tam teşekküllü yapılmış. Bugün ise Levent’in etrafını gökdelenler sardı. Türkiye, İstanbul, Beşiktaş ve Levent’ten başka yer tanımam. Cemal Ulusoy, Cüneyt Arkın, Güzide Kasacı gibi isimler gitti mahallemden. Mahalle sakinleri en başta tuvalet sorunundan yakınıyorlar. Meydanda bir tane tuvalet var. Yeterli olmuyor. Başkanımız buraya uğramalı ama herkes iyi çalışıyor. Muhtarlık binası ufak yapıldı, Levent’e bu muhtarlık yakışmıyor” diye konuştu.
***
Barış gününün bombacısı yakalandı
BEŞİKTAŞ- 1 Eylül Dünya Barış Günü için düzenlenen mitingde polis ekiplerine ses bombası attığı öne sürülen 17 yaşındaki M.T., olay esnasında kameralar tarafından görüntülendi. 6 polisin yaralanmasına sebebiyet veren zanlı çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Çekilen görüntüleri titizlikle inceleyen polis ekipleri, M.T.’yi bombayı atarken tespit etti. Görüntülerde M.T. ‘nin bombayı atması, patlama sonrası ortaya çıkan duman ve eylemcilerin kaçması görünüyor. Ayrıca şahsın parmak izi bırakmamak için eldiven taktığı da dikkat çekiyor. Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi’ne bağlı ekipler tarafından M.T. gözaltına alındı. Kadıköy’deki olaylı miting sonrası gözaltına alınan 63 kişiden, yaşı 18’den küçük olan 8 kişi adliyeye sevk edilirken, kalan 55 kişi de Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne gönderildi.
Ortaköy eylemcileri serbest bırakıldı
ORTAKÖY- Ortaköy’deki AB Merkezi İstanbul Ofisi’ne girmek isterken biber gazlı ve coplu polis müdahalesi sonucu gözaltına alınıp adliyeye sevk edilen 12 kişi serbest bırakıldı. İşçi Partili yaklaşık 80 kişilik grup, İşçi Parti (İP) Genel Başkanı ve Birinci Ergenekon Davası’nın tutuklu sanığı Doğu Perinçek’in oğlu Mehmet Perinçek’in de aralarında bulunduğu 4 kişinin tutuklanmasını protesto etmek için Avrupa Birliği (AB) Genel Sekreterliği’nin Ortaköy’deki AB Merkezi İstanbul Ofisi’ne girmek istemiş bunun üzerine polis ekipleri, grup üyelerine cop ve biber gazı ile müdahale etmişti. Yaşanan arbede sonunda İşçi partili olduğu belirlenen 12 kişi gözaltına alınmıştı. Adliyeye sevk edilen 12 kişiden 4’ü savcılık sorgularının ardından serbest kalırken, 8 kişi tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. Nöbetçi 14 Sulh Ceza Mahkemesi tarafından sorgulanan 8 kişi de mahkemece serbest bırakıldı.
YAŞANACAK İLÇE BEŞİKTAŞ
İSTANBUL’UN “Yaşam Kalitesi Araştırması”nda 39 ilçe arasında yaşam kalitesi en yüksek ilçeler sırasıyla Kadıköy, Beşiktaş ve Beyoğlu çıkarken, en düşük yaşam kalitesine sahip ilçeler de sırasıyla Esenler, Gaziosmanpaşa ve Sultanbeyli oldu. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Maliye Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat Şeker tarafından yapılan ve İstanbul Ticaret Odası tarafından araştırma projesi kapsamına alınan araştırma, Oda tarafından kitap olarak da yayınlandı.
Levent Kavşağı’na yeni düzenleme
Levent Kavşağı düzenlemesiyle Beşiktaş’taki trafiğe neşter atılıyor. Çalışma ile Büyükdere Caddesi Levent Gültepe kavşağı yeniden düzenlenerek trafik sıkışıklığını çözülmesi planlanıyor. Düzenleme ile Kağıthane-Beşiktaş’ı birbirine bağlayan Talatpaşa Caddesi Gültepe alt geçidi; Gültepe nin Levent – Maslak – Sarıyer – TEM – FSM, Levent’in Gültepe – Zincirlikuyu – D100 ulaşımının kesintisiz ve sıkıntısız aşılması planlananlar arasında bulunuyor. Ulaşım Koordinasyon Müdürlüğü’nün hazırladığı proje ile Büyükdere caddesi Kanyon AVM önünde bulunan sinyalize kavşak D100 tarafına taşındı. Gültepe tarafından gelen araç trafiği Maslak -TEM – FSM ye ulaşımları Gültepe alt geçidine alternatif olarak Ecza Sokak’tan çıkarak revize edilen sinyalize kavşak ile sağlanacak. Zincirlikuyu ve Levent tarafından gelenler; Büyükdere Caddesi Levent – FSM ayrımından hemen sonra U dönüşü yapak Gültepe – Zincirlikuyu – D100 ulaşımları kesintisiz olarak sağlanacak.
BOĞAZ’DA KAZA
Dubaya çarpan lüks yat göz göre göre battı
Boğaz’da yaşanan kaza akıllara durgunluk verdi. Geçtiğimiz günler içinde akşam saatlerinde 13 metrelik Platin isimli lüks yat Çırağan Sarayı açıklarında dubaya çarparak su almaya başladı. Kaptan Ufuk T.’nin kullandığı 13 metrelik Platin isimli lüks yatın su alması tüm dengeleri bozdu. Kaptan, yatı Beşiktaş’taki Kadıköy İskelesi’ne getirdi. İskeledeki vatandaşların yardımıyla yatı bağlayan kaptan, deniz polisine haber vermişti. Bu sırada su almaya devam eden yat bağlı olmasına rağmen sulara gömüldü. Yatı kurtarmak için bir vinç ve balık adamlar çağırıldı. Yatın altına ve yanlarına hava balonları yapılarak su yüzüne çıkarıldı. Yat daha sonra kıyıya çekildi. Yatın Platin bilardolarının sahibi, Platin Doğan’a ait olduğu öğrenildi.