SON DAKİKA ŞEHİR: Muvazzaf askerler adliyede… Peker’in ifadesi alınacak… Emniyetten Şehit Polis Ailelerine iftar… Çırağan’da dubalara çarpan yat battı… Ortaköy’de tutuklama arbedesi… Beşiktaş’ın sokakları güzelleşiyor… Trafik rahatlıyor…



Muvazzaf askerler adliyede
”Balyoz Planı” soruşturması kapsamında bir grup muvazzaf asker, ifade vermek üzere Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesine geldi. İstanbul Merkez Komutanlığına bağlı sivil plakalı bir araçla Çırağan Caddesi üzerindeki savcı ve hakimlerin kullandığı kapıdan adliyeye giriş yapan askerler, daha sonra savcılık katına çıktı. Muvazzaf askerlerin, ”Balyoz Planı” soruşturmasını yürüten özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Ayar’a ifade verecekleri öğrenildi.
***

Peker’in ifadesi alınacak
Tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi’nden Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne getirilen Sedat Peker’in Avcı ile ilgili ifadesi alınacak. Avukatları, Peker’e daha önce Aksiyon dergisindeki Avcı ile ilgili iddialarının sorulacağını söyledi.
Aksiyon dergisinde 11 Nisan 2011’de yayınlanan söz konusu röportajda Peker, Avcı’nın bir dönem itirafçıları nasıl kullandığını ve kendisini nasıl yönlendirdiğini anlatıyor. Bütün bildiklerini Ergenekon savcılarına anlatacağını belirten Peker, röportajda, “Hanefi Avcı ve itirafçı ekibiyle ilgili mahkemede açıklamalarda bulunacağım. Zaten savcılığın bunun üzerine otomatik olarak harekete geçeceğini düşünüyorum. O zaman kendisi (Avcı) zannederim Ergenekon üyeliğinden değil yöneticiliğinden yargılanacaktır.” diyor. Peker aynı açıklamasında, “Benim yanıma gelen itirafçıların isimleri Süleyman Öğer, kardeşi rahmetli Cemal Öğer, Ali Ozansoy’un kardeşi, Hüseyin Tilki, Hidayet Bozyiğit ve başka birkaç kişiydi. Gazetelerde devamlı yayımlanan bir resim var, oradakilerin hemen hepsi Hanefi Avcı’nın selamıyla emanet olarak gelmişti. Devlete faydaları olduğu için bu arkadaşlarla ilgilendim.” ifadelerini kullanıyor. Peker’in röportajda şu iddiaları da dile getiriyor: “Orhan Taşanlar İstanbul’a gelince Asayiş Şubesi tarafından gözaltına alındım. Yanımda bu itirafçı arkadaşlar da vardı. O zamanki şube müdürü Sedat Demir, ‘İtirafçılarla İstanbul’u parselliyormuşsun!’ dediğinde, kendisine ‘Bu kişiler istihbarat şubenin, Hanefi Avcı’nın adamları’ demiştim. Beni odadan dışarı çıkarttı. Sonra Avcı’yı aramış, itirafçıları yarım saat içinde bıraktılar. Beni de herhâlde Avcı’nın ismini verdiğim için bir ton eziyet edip ertesi gün bıraktılar. Bu itirafçılar kendi başlarına iş yapmaya başlayınca yani kontrolden çıkınca Avcı da rahatsız olmaya başladı. Ancak işledikleri suçları kendisi kapatıyordu.” Avcı’nın gönderdiği itirafçılardan birinin de İbrahim Babat olduğunu ifade eden Peker, “Avcı Organize Suçlar Daire Başkanlığı’ndan alınınca 2 ay sonra Süleyman Öğer ve kardeşlerine organize şube operasyon yaptı. Bu sırada Öğer kalp krizi geçirerek vefat etti. Avcı bu kişileri operasyonlarda kullandı. Bunu bana bizzat kendileri içkili bir sofrada anlattı. Dev-Sol içinde tasfiye edilen Bedri Yağan’ın ve diğerlerinin tüm bitişik atış raporları çatışmada ölmediklerini, infaz edildiklerini gösteriyor. Öldürenler polis değil, bu itirafçılardı. Benim yanıma yolladığı itirafçıları o operasyonlarda kullanıyordu. En son temizliği yani imha işini onlar yapıyordu. Bunu bana itirafçı ekibinin sözcüsü konumunda olan Süleyman Öğer anlattı. Bu konuşmaya avukat Muhittin Beyaz ve Giresunspor’un eski başkanı Olgun Peker Aydın da şahittir.” diyor.
Peker, Avcı’nın cezaevine girmesinden sonra ortaya çıkan belgeler ve ses kayıtlarının kendisini doğruladığını, tüm bunları ve başka birçok şeyi mahkemede anlatacağını ifade ediyor.
Zaman
***

İstanbul Emniyet Müdürlüğünden Şehit Polis Ailelerine İftar
İstanbul Emniyet Müdürlüğü, şehit polis ailelerine iftar verdi. Beşiktaş’taki Four Seasons Otel’de düzenlenen iftara, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve eşi Gül Mutlu, Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ve eşi Nurten Çapkın, emniyet mensupları, şehit polis aileleri ve yakınları katıldı. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, yemeğin ardından yaptığı konuşmada, aziz şehitlerin aileleriyle oruç açmalarına vesile olan emniyet teşkilatına, bu değerli misafirperverliğinden ötürü teşekkür etti.
***

Çırağan’da dubalara çarpan yat battı
Akşam saatlerinde Kaptan Ufuk T’nin kullandığı 13 metrelik Platin isimli lüks yat Çırağan Sarayı açıklarında dubaya çarparak su almaya başladı. Kaptan Ufuk T. su alan yatı Beşiktaş’taki Kadıköy İskelesi’ne getirdi. İskeledeki vatandaşların yardımıyla yatı bağlayan kaptan, deniz polisine haber verdi. Bu sırada su almaya devam eden yat bağlı olmasına rağmen sulara gömüldü. Yatı kurtarmak için bir vinç ve balık adamlar çağırıldı. Yatın altına ve yanlarına hava balonları yapılarak su yüzüne çıkarıldı. Yat daha sonra kıyıya çekildi. Yatın Platin bilardolarının sahibi, Platin Doğan’a ait olduğu öğrenildi.
***

AB kapısında tutklama arbedesi
İşçi Partili (İP) bir grup, Ortaköy’deki AB Merkezi İstanbul Ofisi’ne girmek istedi. Polis gruba, biber gazı ve cop kullanarak müdahale etti. Aralarında kadınların da bulunduğu yaklaşık 80 kişilik grup Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’ın ofiste olduğunu öğrendi. İP Genel Başkanı ve Birinci Ergenekon Davası’nın tutuklu sanığı Doğu Perinçek’in oğlu Mehmet Perinçek, İP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bedri Gültekin, İP İstanbul İl Başkanı ve Genel Başkan Yardımcısı Erkan Önsel ile Ulusal Kanal Genel Yayın Yönetmeni Turhan Özlü’nün dün tutuklanmasını protesto etmek için gruptakiler, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Avrupa Birliği (AB) Genel Sekreterliği’nin Ortaköy’deki AB Merkezi İstanbul Ofisi’ne önüne geldi. Gruptakiler saat 15. 00 sıralarında Egemen Bağış’ın İstanbul Genç Sanat Tasarım Merkezi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nilgün Mirze’yi kabulü sırasında ofise girmek istedi. İddiaya göre gruba önce Egemen Bağış’ın korumaları müdahale etti. Korumalar eylemci grubun içeriye girmesine kapıları kapatarak engel oldu. Bu sırada eylemcilerle korumalar arasında arbede yaşandı. İçeri girmeyi başaramayan İP’liler, ofis önünde gösterilerini sürdürdü. Bir süre sonra gelen polis ekipleri, grup üyelerine cop ve biber gazı ile müdahale etti. Gruptan ilk belirlemelere göre 8 kişi gözaltına alındı. Gruptakiler, bir arkadaşlarını kelepçelemek isteyen polise müdahale etti. Arkadaşlarının polisin elinden kurtardığı bir gösterici, tek bileğindeki kelepçe ile kaçtı. Polis daha sonra göstericiyi yakaladı, kelepçeyi de aldı. Diğer göstericiler daha sonra bir İETT otobüsüne binerek Taksim’e gitti.
***

Ünlü piyaniste hırsız şoku!
Beşiktaş Ulus’ta ikamet eden İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarları Müdürü ünlü piyanist Prof. Dr. Cana Gürmen’in evine giren hırsızlar yaklaşık 200 bin TL değerinde ziynet eşyası ve mücevherleri çalarak kaçtı. Eve bahçe katındaki pencereyi kırarak giren hırsızlar güvenlik kameralarına yakalandı. Polis iki hırsızın robot resmini çizerek araştırmasını derinleştirdi. Çalınanlar arasında Roma dönemine ait çok değerli iki akik yüzük de bulunuyor. Polis olay hakkında inceleme başlattı.
***

Beşiktaş’ın sokakları güzelleşiyor
Beşiktaş Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü’ne bağlı ekiplerin, kent genelindeki cadde ve sokaklarda yürüttüğü asfaltlama çalışmaları devam ediyor. Etiler bölgesi, Bebek bölgesi ve okullarımızın bahçelerinde asfaltlama çalışmaları devam etmektedir. Asfaltlama çalışmaları biten cadde ve sokaklar Kent genelinde yürütülen çalışmalar kapsamında; Ambarlıdere , Işık, Mustafa İzzet Efendi , Büyükkuyu, Birlik, Sekbanlar, Oya Çolpan, Akçam (Büyükdere girişi) Güneş (Akçam girişi) , Sedir, Ülgen (Gazeteci Ümit Deniz girişi) , Cengiz sokakları ve Eski Yıldız, İzzettin Aksalur, Uğur Mumcu Caddelerinde asfaltlama çalışmaları tamamlanmıştır.
***

Levent Kavşağına yeni düzenleme
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Büyükdere Caddesi Levent Gültepe kavşağı yeniden düzenlenerek trafik sıkışıklığını çözmeyi planlıyor. Düzenleme ile Kağıthane-Beşiktaş’ı birbirine bağlayan Talatpaşa Caddesi Gültepe alt geçidi; Gültepe nin Levent-Maslak – Sarıyer-TEM-FSM , Levent’in Gültepe-Zincirlikuyu-D100 ulaşımının kesintisiz ve sıkıntısız aşılması planlanıyor. Ulaşım Koordinasyon Müdürlüğü’nün hazırladığı proje ile Büyükdere caddesi Kanyon AVM önünde bulunan sinyalize kavşak D100 tarafına taşındı. Gültepe tarafından gelen araç trafiği Maslak-TEM-FSM ye ulaşımları Gültepe alt geçidine alternatif olarak Ecza Sokaktan çıkarak revize edilen sinyalize kavşak ile sağlanacak. Zincirlikuyu ve Levent tarafından gelenler; Büyükdere Caddesi Levent-FSM ayrımından hemen sonra U dönüşü yapak Gültepe- Zincirlikuyu-D100 ulaşımları kesintisiz olarak sağlanacak. Yeni düzenleme kavşak inşaatları Ramazan bayramına kadar bitirilmesi planlanıyor.