SON DAKİKA KÜLTÜR SANAT: Beşiktaş’ta açıkhavada sinema keyfi… Beşiktaş Belediyesi Park Buluşmaları etkinliği hız kesmiyor… Abbasağa Parkı’nda 19 Ağustos’ta ‘Aşkın ikinci yarısı’ adlı film gösterimde… Beşiktaş Belediyesi Park Buluşmaları…



AÇIK HAVADA KÜLTÜR SANAT
Bir başkadır sinema keyfi!..

Yaz akşamları, açık hava sineması tadındaki film gösterimleriyle renkleniyor. Beşiktaş Belediyesi Park Buluşmaları etkinlikleri kapsamında sinema gösterimleri ve konserler aralıksız devam ediyor. 17 Ağustos’ta ise Burçin Büke ve Güvenç Dağüstün konseri Abbasağa Parkı’nda sanatseverleri ağırlayacak.
Etkinlik ve sanatçılarıyla ilgili bazı detaylar ise şöyle:
“Burçin Büke (doğum 1966 İzmir) Piyano sanatçısı. İlk Piyano derslerini müzisyen olan babasından aldı. Halk önünde ilk konserini on yaşındayken verdi. 1992 yılında Hannover Müzik Akademisi’nin solistlik sınavını başarıyla bitirdi. Londra’da Prof. Benjamin Kaplan ve İtalya’da da Prof. Marvulli ile özel olarak çalıştı. Uluslararası Lanciano Piyano Yarışması’nda birincilik aldı. Ayrıca Craydon ve Bilbao yarışmalarında ödüller kazandı. 1993 yılında Berlin’de kurulan Color of Music Oda Orkestrası’nın solist ve kurucularındandır. Sanatçı Kuzey Almanya Radyo Oda Orkestrası, Langenhagen Festival Orkestrası, Lanciano Festival Orkestrası, Hannover Big Band Orkestrası ile turneler yapmıştır.”
Güvenç Dağüstün, 1978 yılı Ankara doğumlu Türk opera sanatçısıdır. Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuarı’na girerek tenor Pekin Kırgız’ın öğrencisi oldu. Ankara Devlet Operası’nın açtığı sınavı kazanarak bu kurumun en genç sanatçısı oldu. Bulgaristan’ın Varna kentinde düzenlenen “Uluslararası Varna Festivali” kapsamında mezzosoprano Ksgr. Prof. Margarita Lilova’nın kursuna katıldı ve bir yıl sonra Viyana Müzik ve Sahne Sanatları Üniversitesi’nin sınavlarını kazanarak Prof. Lilova’nın öğrencisi oldu. Ankara Devlet Operası’ndaki görevinden ayrılarak Prof. Dr. İhsan Doğramacı tarafından verilen burs ile Avusturya’nın Viyana kentinde çalışmalarına başladı. İzmir Devlet Operası’nda konuk sanatçı olarak Donizetti’nin “Aşk İksiri” operasında ilk başrolü “Belcore”yi seslendirdi.
Sertab Erener ile ortak projeleri olan “Turco – Latino Connection” caz konserleri büyük beğeni topladı ve halen devam ediyor. Dağüstün, çalışmalarını halen Viyana’da Ksgr. Prof. Margarita Lilova ile sürdürmektedir.”
Abbasağa Parkı’nda 19 Ağustos’ta ‘Aşkın ikinci yarısı’ adlı film sinemaseverler ile buluşacak. Aynı gün Beşiktaş Kentlilerini bir sürpriz bekliyor. Beşiktaş Belediyesi Park Buluşmaları etkinlikleri kapsamında “Kabare” de gelenleri ağırlayacak.
Sinema gösterimleri de sanatseverler ile buluşmaya devam ediyor. 20 Ağustos’ta “Newyork’ta 5 Minare” adlı sinema filmi gösterimi gerçekleşecek. 21 Ağustos’ta da “Hop” adlı sinema filmi kentlileri ağırlayacak. Filmin konusu ile ilgili bazı detaylar ise şöyle: “Animasyon ve live action harmanı olan Hop, işsiz güçsüz takılan Fred (James Marsden) ile yanlışlıkla yaraladığı ve iyileşmesi için evine aldığı Paskalya Tavşanı (Russel Brand) arasında geçen komik hikayeyi konu almaktadır.”
22 Ağustos’ta sinema gösterimleri Abbasağa’da devam ediyor olacak. “Hızlı ve Öfkeli” adlı sinema filmi gösterilecek. Filmle ilgili bazı detaylar şöyle:
“Hızlı ve Öfkeli 5’te Vin Diesel ve Paul Walker, hız üstüne kurulu, patlamaya hazır serinin tüm filmlerinden tekrar bir araya gelen yıldızlar kadrosunda başı çekiyor.”
Beşiktaş Belediyesi’nin geleneksel hale gelen Park Buluşmaları etkinliğinde açık hava sinema şenliğine dönüşen gösterimler için de 23 Ağustos’ta “Karayip Korsanları” filmi Abbasağa Parkı’nda sinemaseverler ile buluşacak. Filmin konusu ile ilgili bazı detaylar ise şöyle: “Yeni bölümde Jack sparrow geçmişte tanıdığı bir bayanla karşılaşıyor ve daha sonra bu bayanın Kara Sakal Ian McShane’in kızı olduğunu öğreniyor. Kızı da babası gibi, Jack Sparrow’u ölümsüzlüğün çeşmesini bulmak için durmak bilmeyen maceralara sürüklüyor.”

***
Ney üzerine söyleşi…
Yaz akşamlarını neşelendiren Park Buluşmaları etkinlikleri tüm hızıyla devam ediyor. Beşiktaş Belediyesi’nin geleneksel hale gelen yaz akşamları etkinliğinde Ağustos ayının ikinci yarısında da Beşiktaş Kentlisi konser, güldürü ve sinema gösterimleriyle neşeli zamanlar geçirecek. Temmuz ayı boyunca Park Buluşmaları etkinliği kapsamında söyleşiler, konserler, dinletiler ve şovlar da yine Beşiktaş’ın çeşitli noktalarında gerçekleşen organizasyonlarla kentliyle buluşmuştu. Ağustos ayının ikinci yarısında dikkat çeken etkinlikler arasında sinema gösterimleri, söyleşiler ve konserler yer alıyor. Abbasağa Parkı’nda gerçekleşen etkinlikler kentliyi buluşturmayı sürdürüyor.
Beşiktaş Belediyesi Park Buluşmaları kapsamında 16 Ağustos’ta Hayal Merkezi ve Neyzen söyleşi Beşiktaşlıları karşılayacak. Neyzen söyleşisi üzerine gerçekleştirilecek olan etkinlik ve içeriği ile ilgili bazı bilgiler şöyle:
“Neyzen, ney çalan kimseye denir. Ney; otuz kırk milyon kamışın içinden 1 tane dar boğumlu ve etli kamıştan doğanın insanlara sunduğu en güzel nefesli müzik aletlerinden biridir. İnsan sesine en yakın olanıdır. 9 boğumdan meydana gelmiştir. İnsan da 9 ayda meydana gelmiş ve insan gırtlağıda 9 boğumdur. İnsan vücudunda 9 delik vardır. Ney de 9 delikten meydana gelmiştir. En güzel başpare erkek mandadan çıkan boynuzdan yapılmaktadır ve ucunda dolu olan kısmından bir tane çıkar geri kalan boştur. Tarak yapılmaktadır ve bu şartlarda aranan manda genelde maalesef bulunamamaktadır. Boynuza en yakın abanoz ağacıdır. Siyah rengi ve verdiği sesi ile bir senedir kullanılmaktadır. Üçüncü şimşirden yapılan orta halli neylerde kullanılmaktadır.”

***
ABBASAĞA PARKI TIKLIM TIKLIM
Gecenin serinliğinde coşku var

Yaz akşamları Beşiktaş’ta renklenmeye devam ediyor. Temmuz ayının sonları ve Ağustos’un başında yine gerçekleşen etkinlikler Beşiktaş Kentlisi’ne neşeli vakitler geçirmesini sağladı. Beşiktaş Belediyesi Park Buluşmaları etkinlikleri kapsamında, Temmuz ayında şu programlar gerçekleşti.
28 Temmuz tarihinde etkinliklerle Abbasağa Parkı gelenleri ağırladı, müzikseverler Mavi Işıklar’ın konseriyle unutulmaz bir gece yaşadı. 27 Temmuz gecesinde ise Peyk konseri Beşiktaş Kentlisi’ni ağırladı. 26 Temmuz’da Erkan Oğur konseri yine Abbasağa Parkı’nda Park Buluşmları etkinliği kapsamında gerçekleşti.
Ağustos ayının başında da gerçekleşen etkinlikler arasında dikkat çekeni ise, açıkhavada sinema gösterimiydi. Sinema gösterimi ile Ağustos ayı başlarında gerçekleşen ‘Açıkhavada Film Gösterimi’ ile etkinlik takipçileri, sinema izleme keyfini tatmış oldu. Park Buluşmaları kapsamında gerçekleşen etkinlikler ile ilgili şu detaylar yer alıyordu:
“9 Ağustos’ta Dikilitaş Muhtarlık Parkı’nda, 10 Ağustos’ta ise Birlik Parkı’nda, 11 Ağustos’ta Etiler Uçaksavar Sitesi’nde 12 Ağustos Etiler Belediye Sitesi’nde, 13 Ağustos’ta da Abbasağa Parkı’nda ve 14 Ağustos’ta Ulus Ambarlıdere Parkı’nda ‘Aşk Tesadüfleri Sever’ adlı film Beşiktaş Kentlileriyle buluştu. ‘Aşk Tesadüfleri Sever’ adlı filmin konusuyla ilgili detaylar şöyleydi: “Aşk Tesadüfleri Sever”, doğumlarından itibaren çocukluk ve ilk gençlik yılları boyunca yolları Ankara’da kesişen, 2010 yılında İstanbul’da tanışan Özgür (Mehmet Günsür) ve Deniz’in (Belçim Bilgin) birbirlerine doğru ve engellerle dolu aşk macerasını anlatırken, bir yandan da geri dönüşlerle onların bugünlerini yaratan dönemlere uzanıyor. Film, Türkiye’nin 70’li, 80’li, 90’lı ve 2000’li yıllarını ziyaret ederek, o yılların artık unutulmaya yüz tutmuş popüler kültür öğelerinden, müziklerinden, yaşam biçimlerinden ve alışkanlıklarından besleniyor. “Aşk Tesadüfleri Sever” pek çok gerçek hikayeden yola çıkılarak derlenmiş olaylar bütünüyle; İstanbul’dan Ankara’ya yaptığı nostaljik yolculuğun içinde izleyiciye doyurucu, duygusal, yıllarca akıllardan çıkmayacak bir aşk filmi vaad ediyor.”
Park Buluşmaları kapsamında bazı günler güldürü ustaları da açıkhava sahnesinde yerini aldı. 10 Ağustos’ta Birlik Parkı’nda, 11 Ağustos’ta Etiler Uçaksavar Sitesi alanında, 12 Ağustos Etiler Belediye Sitesi alanında, 13 Ağustos’ta Abbasağa Parkı’nda ve 14 Ağustos’ta Ulus Ambarlıdere Parkı’nda Beşiktaşlılar bir arada sahnelenen kabare ile güzel vakit geçirdiler.