SON DAKİKA ŞEHİR: Voleybolcu kıza CHP desteği… Beşiktaş Meydanı’nda Devrimci Karargah sanıklarına destek eylemi… Tutuklanabilmek için 4 saat bekledi… Gazeteciye yapılan saldırıya kınama… Yakayı ele verdi… ATM önünde maaş gaspı… Otomobil alev alev yandı… Hizbullaha kırmızı bülten…



Tutuklanabilmek için 4 saat bekledi
İnternet andıcından aranan emekli Orgeneral Hasan Iğsız, sabah 09.00’da Beşiktaş’taki adliyeye geldi. Yarım saat teslim olmak için adliye bahçesinde bekleyen Iğsız’a, “Öğleden sonra” gel dendi. Emekli general 12.10’da yeniden adliyede hazır bulundu, ancak bir saat sonra hakim karşısına çıkabildi. Yani emekli general tutuklanabilmek içn tam 4 saat bekledi. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin hakkında yakalama çıkardığı emekli Orgeneral Hasan Iğsız, önceki gün Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü polislerince aranarak sabah 09.00’da adliyede olması istendi. Iğsız bunun üzerine dün sabah avukatı ile birlikte Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne geldi. Hakim ve savcıların kullandığı protokol kapısından içeri giren ve yarım saat adliye bahçesinde bekleyen emekli generalin öğleden sonra gelmesi istendi.

Aylık gelirim 5 bin TL
Adliyeden sabah saatlerinde ayrılan Iğsız, saat 12.10’da tekrar Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne geldi. Bu kez de bir süre adliyenin terasında bekledi. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyetinin karşısına ise ancak saat 13.00 sıralarında çıkabildi. Iğsız’ın ilk olarak kimlik tespiti yapıldı. Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, “Hasan Bey buyurun, ayağa kalkar mısınız?” diyerek Iğsız’ın kimlik tespitini yapmaya başladı. Iğsız, emekli subay olduğunu, aylık gelirinin 5 bin TL civarında olduğunu belirterek askeri lojmanda kirada oturduğunu ve 800 TL kira ödediğini söyledi. Iğsız hakkında iddianamede anlatılan suçlamaları okuyan Mahkeme Başkanı Özese, “Suçlamalara ne diyorsunuz?” dedi. Bunun üzerine Iğsız, “Bu aşamada bir şey söylemeyeceğim. Sözü avukatıma bırakıyorum” diye konuştu.

‘Andıç, silsile içinde hazırlanmış’
Avukat Orhan Önder ise suçlamalarla ilgili daha önceki savunmalarını tekrar ettiklerini belirterek yakalama kararını basından öğrendiklerini ve hemen geldiklerini belirtti. Iğsız’ın yurt dışında ve karargahlarda ülkemizi temsil ettiğini ve Genelkurmay 2. Başkanlığı yaptığını söyleyen avukat Önder, müvekkilini şu sözlerle savundu: “Bahse konu siteler 10 yıldır çalışıyor, bunu Genelkurmay da kabul etti. Faturası en son müvekkilim ile andıcın altında imzası olan kişilere çıktı. Yüzbaşıdan 2. başkana kadar bir silsile içinde andıç hazırlanmıştır. En üst makama da sunulmuştur. Bu silsile de yer alan subayların hepsinin terör örgütüne üye olması hayatın olağan akışına uygun değildir.” dedi.

KARAR YÜZÜNE OKUNDU
Savunmanın ardından mahkeme heyeti yakalama kararını emekli orgeneral Hasan Iğsız’ın yüzüne okudu ve tutuklanmasına karar verildi. Tutuklama kararına karşı 7 gün içinde İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne itiraz hakkının bulunduğunun belirtildiği kararda, iddianamenin bir örneğinin Genelkurmay Başkanlığı’na gönderilmesine de hükmedildi.

Aranan komutanlar hastanede
İnternet andıcı soruşturması kapsamında haklarında yakalama kararı çıkarılan 14 isim arasında bulunan EDOK Komutanı Orgeneral Nusret Taşdeler ve Genelkurmay Başkanlığı İstihbarat Daire Başkanı Korgeneral İsmail Hakkı Pekin’in, tedavi görmek için hastaneye yattığı öğrenildi. Orgeneral Taşdeler’in yakalama kararının çıkartıldığı gün GATA’ya tedavi için yattığı belirlenirken, Korgeneral Pekin’in 30 Temmuz günü hastaneye giriş yaptığı ortaya çıktı.
(Vatan)
***

Devrimci Karargah sanıklarına destek eylemi
Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP) üyesi bir grup, aralarında genel başkanları Rıdvan Turan’ın da bulunduğu Devrimci Karargah davası tutuklularına destek için Beşiktaş Meydanı’nda eylem yaptı. Milletvekilleri Sabahat Tuncel, Levent Tüzel, Ertuğrul Kürkçü’nün de aralarında bulunduğu grup basın açıklaması yaptıktan sonra davanın görüleceği İstanbul Adliyesi’ne doğru yürüyüşe geçti. Adliyeye 100 metre mesafede önleri kesilen gruptan sadece bir heyete geçmelerine izin verildi.
***

CHP’li Yüksel’den sort dayağına ilginç bakış
Bahçeköy’den 4. Levent istikametine gitmekte olan otobüste dayak yiyen voleybolcu kıza CHP desteği… CHP Genel Başkan yardımcısı Alaattin Yüksel konu hakkında bir yazılı bir açıklama yaptı ve açıklamasında şu sözlere yer verdi: “19 yaşındaki voleybol oyuncusu Nurcan İbrahimoğlu’nun, şort giydiği için belediye otobüsünde maruz kaldığı şiddet AKP zihniyetinin yarattığı toplumsal kutuplaşmanın son örneği olmuştur. Nurcan İbrahimoğlu’nun Ayazağa’daki polis merkezinde karşılaştığı ilgisizlik ve Şişli Adliyesi Adli Tabibliği’nde dudağındaki patlağa rağmen kendisine darp raporu verilmemesi ise ne yazık ki devletimizin bu durumları hiçe saydığını ve yenilerine davetiye çıkardığını göstermektedir. Kendisini toplumun namus bekçisi olarak atfeden bu saldırganlara karşı insanlarımızın takındığı umursamaz tavırda ise üzerine gidilmesi gereken başka bir gerçeği oluşturmaktadır. Bugün Nurcan’ın başına gelen olay yarın Nurcan’a bunu yapan kişilerin kendilerinin de kızları veya eşlerinin başına gelebilecek bir olaydır. Nurcan’ın yaşadığı şiddete kayıtsız kalmak yeni olaylara davetiye çıkarmaktır. Bir sporcunun “namusumuzu bozuyorsun” sözleriyle darp edilmesi, Emniyet Müdürlüğü’nün ve Adli tabibliğin kayıtsızlığı AKP zihniyetinin bürokrasiyi ve toplumumuzu taşıdığı son noktadır. Bu zihniyeti yaratanın AKP olduğunu miting meydanlarında inançları da yuhalatmasından açıkça görmekteyiz. Nurcan buzdağının yalnızca görünen kısmıdır. Bir de bizlere ulaşmayan, basına yansımayan nice buna benzer vakalar olduğunu biliyoruz. Bir genç kızımızı başörtülü olduğu için dışlayan ile diğer bir genç kızımızı şort giydiği darp eden zihniyet aynıdır. Bugün bu darp olaylarına izin veren AKP zihniyeti yarın ahlak bekçileri vasıtasıyla genç kızlarımızın namus bekçiliğini mi yapacaktır? Hükümet neden bu olaya sessiz kalmaktadır? Sözde ileri demokrasi söylemleri ve sözde açılımlarla Toplumsal kutuplaşmayı en üst düzeye ulaştıran AKP zihniyetinin yansımaları tüm bu olaylarla meyvelerini vermeye başlamıştır. AKP’nin demokrasi söylemlerinin içinin boşluğu gündelik yaşamımızda tüm yurttaşlarımızın karşılaştığı benzeri olaylarla sık sık kanıtlanmaktadır. Aynıyız sloganlarıyla halkımızın oyuna talip olan AKP yönetimi bugün farklılığın şiddete döndüğü noktada dahi, sessizliğini koruyarak söylemleri ile icraatları arasındaki farklılığı ortaya çıkartmaktadır. Yoksulluktan, toplumsal kutuplaşmadan, şiddetten ve her türlü olumsuzluktan rant elde etme çabasındaki AKP’ye dur demenin zamanı çoktan gelmiştir. Gençlerimizin ve kadınlarımızın maruz kaldığı tüm bu baskı ve şiddet olayları Halkın İktidarında son bulacaktır. Kadınlarımız ve yarınlarımız gençlerimiz sahipsiz değildir”
***

Gazeteciye yapılan saldırıya kınama
Magazin Gazetecileri Derneği (MGD) Takvim Gazetesi magazin muhabiri Aydın Hamza’ya yapılan saldırıyı kınadı. MGD’den yapılan açıklamada şu cümlelere yer verildi: Ulusoy Holding Yönetim Kurulu Üyesi Alican Ulusoy’un yakın koruması Ahmet Doğuş, önceki gün adeta şehir eşkıyalığına soyunarak Magazin Muhabiri Aydın Hamza’ya saldırmış ve arkadaşımızı yumruklayarak darp etmiştir. Kendisi hakkında yasal işlemlerin derneğimiz tarafından başlatılacağını tüm kamuoyuna duyururuz. Olay kısaca şöyle gelişmiştir: Sosyetik güzel Selin İmer’in eski aşkı işadamı Alican Ulusoy ve yeni aşkı işadamı Doruk Kaya ile birlikte yaptığı bir haftalık St. Tropez tatilini Takvim Gazetesi fotoğraflarıyla birlikte, 6 Ağustos Cumartesi günü ‘Geniş Sosyete’ başlığı ile yayınladı. Aydın Hamza imzalı yayınlanan bu haberden sonra, daha önce de Ulusoy için suç işleyip cezaevine girdiği iddia edilen yakın koruması Ahmet Doğuş, Hamza’yı arayarak buluşmak istediğini söyledi. Balmumcu’daki Bulvar Pastanesi’ne gelen koruma “Bu haberin telafisi yok. Fotoğrafları nereden buldunuz?” diyerek tehditler savurdu. Aydın Hamza’ya saldıran ve gözüne yumruk atarak darp eden koruma “Bu burada bitmeyecek. Daha neler yapacağım göreceksiniz” dedi, sonra da aracına binerek mekandan uzaklaştı. Beşiktaş Emniyet Müdürlüğü’ne giden Aydın Hamza, saldırgan koruma hakkında suç duyurusunda bulundu. Doğuş’un patronu Alican Ulusoy ise “Benim haberim yok” dedi.
***
Etek altı fotoğrafçısı yakayı ele verdi
Metrobüs duraklarında cep telefonuyla kadınların etek altı görüntülerini çektiği iddia edilen bir kişi polis tarafından suçüstü yakalandı. Daha önce çöpçü ve tezgahtar kılığında suçluları yakalayan güven timleri, bu kez de yolcu gibi davranarak metrobüs duraklarında bayanların etek altı görüntülerini çektiği iddia edilen R.K.’yı suçüstü yakaladı. Şişli İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı güven timleri, Zincirlikuyu Metrobüs durağında etek giyen kadınların peşinden giden R.K.’dan şüphelendi. Yolcu gibi davranan polisler, R.K.’yı takibe aldı. İddiaya göre R.K., Zincirlikuyu metrobüs durağında gazetenin içine sardığı cep telefonu ile bir kadının etek altı görüntülerini çekmeye başladı. Harekete geçen polisler, R.K.’yı suçüstü yakaladı. Polis tarafından gözaltına alınan R.K.’nın cep telefonuna el konuldu. Cep telefonunda yapılan incelemede 15 ayrı kadına ait etek altı görüntünün olduğu tespit edildi. R.K.’nın inşaatlarda kaynakçı olarak çalıştığı ve evli olduğu öğrenildi. Kuştepe Polis Merkezi’ne götürülen R.K., sorgusunun ardından adliyeye sevk edildi.
***
Emekli maaşını alırken gasp ettiler
Emekli maaşını çekmek isterken 5 kişi tarafından böyle soyuldu. Beşiktaş’ta ATM’den emekli maaşını çekmek isteyen Murat Ç. parasını cebine koyamadan 5 kişi tarafından soyuldu. Hırsızlık anı güvenlik kameraları tarafından saniye saniye kaydedildi. Bir bankanın Levent’teki ATM’si önünde gerçekleşen olayda 60 yaşındaki emekli Murat Ç. , saat 21. 00 sıralarında para çekmek için ATM’ye geldi. ATM’den 580 TL çeken Murat Ç. ‘nin yanına bir kişi gelerek konuşmaya başladı. Bu sırada diğer taraftan gelen başka bir kişi Murat Ç. ‘nin bankadan çektiği parayı alarak kaçmaya başladı. Büyük bir şok yaşayan Murat Ç. ne olduğunu anlamadan parasını alan kişiler kısa sürede ortadan kayboldu. Emekli parasını kaptıran Murat Ç. ‘nin haber vermesi üzerine olay yerine Beşiktaş İlçe Emniyet Müdürlüğü Asayiş Büro Amirliği ekipleri geldi. Polis ekipleri Murat Ç. ‘nin ifadesini aldıktan sonra çevredeki güvenlik kameralarını incelemeye aldı.
Güvenlik kamerasına takıldılar
Gasp anı güvenlik kameraları tarafından saniye saniye kaydedilirken, polis çevredeki işyerlerinin güvenlik kameralarından hırsızların 5 kişi olduğunu belirledi. Zanlıların kaçış istikametlerini de kameralardan belirleyen polis 5 kişinin metro yoluyla kaçtığını tespit etti. Metronun güvenlik kameralarını da incelemeye alan polisler gasp çetesinin kimliklerini belirledi. Kimlikleri belirlenen Sercan Ç, Mehmet Ç, Yaşar Ç, İsmail B. ve Yusuf C. yapılan operasyonlarla ayrı ayrı adreslerde yakalandı. Toplam 37 sabıkası bulunan suç şebekesi elemanlarının hırsızlık ve gasptan da polis tarafından aranmaları olduğu belirlendi. İfadelerinin ardından adliyeye sevk edilen 5 kişi tutuklanarak cezaevine gönderildi.
***
Köyiçi’nde kuyumcu soygunu
Beşiktaş Köyiçi Caddesi Büyük Beşiktaş Çarşısı içinde bulunan bir kuyumcuda geçen Perşembe günü meydana gelen hırsızlık olayı güvenlik kameraları tarafından saniye saniye kaydedildi. Edinilen bilgiye göre olay şöyle gelişti; Büyük Beşiktaş Çarşısına gelen 3 kadın, bir kuyumcudan içeriye girerek vitrinin altındaki bilezikleri görmek istedi. Kuyumcu vitrinin altındaki bileziklere yönelir yönelmez kadınlardan biri hızlı davranıp vitrinin üstündeki altınları aldı. Daha sonra üç kadın kuyumcunun vitrinden çıkardığı bilezikleri almadan kuyumcudan uzaklaştı. Kadınlar kuyumcudan uzaklaştıktan kısa süre sonra vitrinde altınların olmadığını fark eden işyeri sahibi cep telefonuyla polisi arayarak durumu bildirdi. Neye uğradığını şaşıran kuyumcu şüphelendiği kadınların arkasından giderek yakalamak istedi. Kısa sürede izlerini kaybettiren zanlılar, çarşıdan çıktıktan sonra kılık değiştirmek istedi. Kadınların hal ve hareketlerinden şüphelenen Asayiş Şubeye bağlı B. Bölgesi Güven Timleri, kadınları bir süre takip etti. Takip edildiklerini anlayan kadınlardan biri ticari taksiye yönelirken, diğer ikisi ise Sinanpaşa İş Merkezi’ne doğru kaçmaya başladı. Kadınlardan biri taksiye binmek isterken, diğer ikisi de iş merkezi önünde Güven Timleri tarafından yakalandı. Zanlılar yakalandıktan sonra yapılan üst aramasında Z. Y. isimli kadının üstünden toplam piyasa değeri 5 bin lira olan bir adet altın kolye, bir adet altın bileklik, zanlı T. B. ‘nin üstünden ise başka bir yerden aldıkları tespit edilen ve piyasa değeri 20 bin lira olan küpe çıktı. Zanlılardan ikisi çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklanırken, birisi ise serbest bırakıldı.
***
Hizbullahçılar kırmızı bültenle aranıyorlar
Tutukluluk sürelerini belirleyen Cmk’nın 102. maddesine göre 8 ay önce tahliye edilen Hizbullah sanıkları İlyas Kutulman, Burhan Ekineker ve İbrahim Evliyaoğlu’nun yakalanması için kırmızı bülten çıkarıldı. Tutukluluk sürelerini belirleyen Cmk’nın 102. maddesine göre 8 ay önce tahliye edilen Hizbullah sanıkları İlyas Kutulman, Burhan Ekineker ve İbrahim Evliyaoğlu’nun yakalanması için kırmızı bülten çıkarıldı. Hizbullah ana davasının görülmesine devam edildi. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya bu davadan tutuklu sanık Cevad Işıklı ile bir başka Hizbullah davasından tutuklu bulunan ve örgütün yöneticilerinden olduğu belirtilen Hacı İnan getirildi.

“DELİL YOK”
Duruşmada savunmasını yapan tutuklu sanık Cevad Işıklı, hakkında herhangi bir delil bulunmadığını söyledi. Cesetlerin çıktığı evin sahibi olduğunun iddia edildiğini belirten Işıklı, asıl ev sahibinin mahkemede ifade verdiğini, kendisinin bir ilgisi bulunmadığını kaydetti. Sanık Hacı İnan da hakkında herhangi bir delil bulunmadığını savundu. Cmk 102′den tahliye edildikten 10 gün sonra başka bir dosyadan ve aynı suçlamalarla tutuklandığını hatırlatan İnan, “Nedenini sorduğumda medyanın yoğun baskısı nedeniyle yakaladıklarını söylediler. İki dosyada da delil yoktur, beraatimi istiyorum” dedi.

3 SANIĞA YAKALAMA KARARI VE KIRMIZI BÜLTEN
Duruşmaya verilen aranın ardından mahkeme aldığı ara kararları açıkladı. Mahkeme tutukluluk sürelerini belirleyen Cmk’nın 102. maddesi gereğinde 2011 Ocak’ta tahliye edilen sanıklar İlyas Kutulman, Burhan Ekineker ve İbrahim Evliyaoğlu hakkında yakalama kararı çıkartıldı. Mahkeme yakalama kararına gerekçe olarak, sanıkların ‘imza atma’ yükümlülüğünü yerine getirmemelerini gösterdi. Ayrıca sanıkların yurtdışına kaçmış olma ihtimaline karşılık haklarında kırmızı bülten çıkarılmasına karar verildi.

CMUK 102′DEN TAHLİYE EDİLMİŞLERDİ
Tutukluluk süresini belirleyen Ceza Muhakemesi Kanunu’nun (CMK) 102. maddesinin yürürlülüğe girmesiyle örgütün askeri kanat sorumlusu olduğu belirtilen Hacı İnan ile Abdulsettar Yıldızbakan, Selahattin Alkan, İlyas Kutulman, Burhan Ekineker, Mehmet Bayram Eren, Emin Ekici ve İbrahim Evliyaoğlu tahliye edilmişti. Yurtdışına çıkış yasağı konulan sanıkların adli kontrol çerçevesinde her hafta pazartesi günü bağlı bulundukları polis ya da jandarma karakoluna imza vermelerine de karar verilmişti.
***

Otomobil alev alev yandı
Beşiktaş’ta seyir halindeki bir araç henüz belirlenemeyen bir sebeple yanmaya başladı. Bir anda alevler tüm aracı sararken, sürücü kendini son anda dışarı atarak kurtardı. Araç alev alev yanarken, polis ekipleri yolu trafiğe kapatarak güvenlik önlemi aldı. Uzun araç kuyrukları oluştu. Beşiktaş’ta seyir halindeki bir araç henüz belirlenemeyen bir sebeple yanmaya başladı. Bir anda alevler tüm aracı sararken, sürücü kendini son anda dışarı atarak kurtardı. Araç alev alev yanarken, polis ekipleri yolu trafiğe kapatarak güvenlik önlemi aldı. Uzun araç kuyrukları oluştu.