SON DAKİKA GÜNDEM: Suriye ordusu Türkiye sınırında… Arınç izdivaç programlarını yerden yere vurdu… Şaka gibi tutuklama… Ali tableti tut Ayşe LCD’ye bak… Motorine indirim geldi… CHP’de revizyon sinyallleri… SPK’dan borsaya inceleme… Piyasaların ateşi sönmek bilmiyor… Sarıgül’e soruşturma vizesi çıktı…



Suriye ordusu Türkiye sınırında
Suriye ordusuna bağlı birliklerin, Hatay’ın güneydoğusunda bulunan stratejik bir bölgede, tank ve zırhlı araçlarla operasyonlarını devam ettirdiği bildirildi. Suriye ordusuna bağlı birlikler, Hatay’ın güneydoğusuna yaklaşık 50 km mesafede bulunan stratejik bir bölgede, 14 tank ve çok sayıda zırhlı araçla bugün de operasyonlarına devam etti. Tank ve zırhlı araçlara, 50 otobüs ve güvenlik aracı da eşlik etti. İnsan hakları örgütleri, ülkenin orta kesiminde bulunan Humus kentinin Kuseyr kasabasında 5 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Tank desteğinde kasabaya giren askerlerin, halkın üzerine ateş açtığı belirtiliyor. Humus’ta dün de 17 kişi yaşamını yitirmişti.Bir başka şiddet haberi de İdlib bölgesindeki Sarakib kasabasından geldi. Tankların girdiği kasabadan patlama ve silah seslerinin geldiği belirtilerek, yaklaşık 100 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.
(ntvmsnbc.com)
***

İstanbul’a kuvvetli yağış uyarısı
istanbul’da beklenen yağış gece yarısı geldi. Aniden bastıran yağmur birçok ilçede etkili oldu. Taksim’de yağmura hazırlıksız yakalananlar otobüs duraklarına ve işyerlerinin saçaklarına sığındı. İstanbul için “çok kuvvetli yağış” uyarısı yapıldı. İstanbul’da gece 03.00 sıralarında başlayan yağmur sağanak şeklinde yağdı. Yağmur 9: 30 sıralarından itibaren kuvvetli sağanak halinde sürüyor. Yağmura hazırlıksız yakalanan vatandaşlardan bazıları ıslanmamak için otobüs duraklarına sığınırken, bazıları ise ellerindeki kıyafetleri başlarının üzerinde tutarak yağmurdan korunmaya çalıştı. Ara ara sert esen rüzgar da şemsiye ile yürüyen vatandaşlara zor anlar yaşattı. Yağış nedeniyle hava sıcaklığı birkaç derece düştü.

Çok kuvvetli yağış uyarısı
Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, İstanbul için “çok kuvvetli yağış” uyarısı yaptı. Hava sıcaklığı ise 22 ila 24 derece arası olacak. Yağışın etkili olduğu saatlerde bir başka beklenti de çok kuvvetli karayel rüzgarı. Uyarıda, “İstanbul il geneli başta olmak üzere, Kocaeli, Sakarya, Yalova, Bursa, Bilecik, Tekirdağ, Kırklareli ve Edirne çevrelerinde kısa süreli fırtına ile birlikte çok kuvvetli sağanak ve gökgürültülü sağanak yağış (50-75 mm) beklendiğinden tedbirli olunması gerekmektedir” ifadesi kullanıldı. Bu arada sağanak yağış, İstanbul’un batı ilçelerinde etkisini göstermeye başladı. Özellikle Silivri’de etkili olan yağışın kent genellikle öğle saatlerinde daha da artması bekleniyor. Yetkililer, ani sel, su baskını, sel, yıldırım, lokal dolu yağışı, çatı uçması, ağaç veya direklerin devrilmesi gibi oluşabilecek olumsuz şartlara karşı dikkatli olunmasını istedi. İstanbul’da yağan yağmur, trafik kazalarını da beraberinde getirdi. D-100 ve TEM yollarında yağış nedeniyle kayganlaşan zeminde direksiyon hakimiyetini kaybeden sürücüler kaza yaptı. Bayrampaşa TEM bağlantı yolundan otogar istikametine doğru seyir halinde olan 27 TH 899 plakalı TIR’ın sürücüsü, yağış nedeniyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybederek bariyerlere çarptı. Çarpmanın etkisiyle hurdaya dönen TIR’ın sürücüsü yaralandı. Sürücü olay yerine gelen ambulans aracıyla hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı. Bir başka kaza ise Çobançeşme’de D-100 Karayolu’nda meydana geldi. Çobançeşme’den Avcılar istikametine doğru seyir halinde olan 34 UAU 71 plakalı aracın sürücüsü ilk önce aynı istikamette giden araca, ardından metrobüs bariyerlerine çarptı. Kaza sonucu bir kişi yaralandı. Kaza sebebiyle yol bir süre trafiğe kapatıldı.
***

Arınç’tan izdivaç programlarına tepki
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, televizyonlarda yayınlanan izdivaç programlarını eleştirirken “Afedersiniz, kusmak istiyorum” dedi. TRT’nin haberine göre, TRT ve Anadolu Üniversitesi’nin işbirliği çalıştayında konuşan Arınç, reyting uğruna yapılan bu programlardan dolayı RTÜK’ü göreve davet etti. Değişik formatlarda farklı televizyon kanallarında hazırlanan programları “reyting kaygısı” olarak değerlendiren Arınç “Kendilerini hayırlı bir işe vesile sayan programların konukları ise televizyon televizyon geziyor. Dört beş tane serseri buluyorlar, orada onları paçavraya çeviriyorlar. O kadınlar adına üzülüyorum… O akılsız erkekler adına üzülüyorum” yorumunu yaptı. Bu programlar için “Afedersiniz, kusmak istiyorum” diyen Arınç “RTÜK’ün insiyatif kullanması lazım. Daha önce çağırdık, konuştuk. Bunlar rica minnetle yapılacak şeyler değil” diye konuştu. İzdivaç programlarının toplumun ahlaki yapısını olumsuz etkilediğini de savunan Arınç, RTÜK’ü göreve davet etti.
***

Şimdi git sonra tutuklarız!
İnternet andıcından aranan emekli Orgeneral Hasan Iğsız, dün sabah 09.00’da Beşiktaş’taki adliyeye geldi. Yarım saat teslim olmak için adliye bahçesinde bekleyen Iğsız’a, “Öğleden sonra” gel dendi. Emekli general 12.10’da yeniden adliyede hazır bulundu, ancak bir saat sonra hakim karşısına çıkabildi. Yani emekli general tutuklanabilmek içn tam 4 saat bekledi! İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin hakkında yakalama çıkardığı emekli Orgeneral Hasan Iğsız, önceki gün Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü polislerince aranarak sabah 09.00’da adliyede olması istendi. Iğsız bunun üzerine dün sabah avukatı ile birlikte Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne geldi. Hakim ve savcıların kullandığı protokol kapısından içeri giren ve yarım saat adliye bahçesinde bekleyen emekli generalin öğleden sonra gelmesi istendi. Emekli Orgeneral Hasan Iğsız tutuklandı Foto galeri için tıklayın Aylık gelirim 5 bin TL Adliyeden sabah saatlerinde ayrılan Iğsız, saat 12.10’da tekrar Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne geldi. Bu kez de bir süre adliyenin terasında bekledi. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyetinin karşısına ise ancak saat 13.00 sıralarında çıkabildi. Iğsız’ın ilk olarak kimlik tespiti yapıldı. Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, “Hasan Bey buyurun, ayağa kalkar mısınız?” diyerek Iğsız’ın kimlik tespitini yapmaya başladı. Iğsız, emekli subay olduğunu, aylık gelirinin 5 bin TL civarında olduğunu belirterek askeri lojmanda kirada oturduğunu ve 800 TL kira ödediğini söyledi. Iğsız hakkında iddianamede anlatılan suçlamaları okuyan Mahkeme Başkanı Özese, “Suçlamalara ne diyorsunuz?” dedi. Bunun üzerine Iğsız, “Bu aşamada bir şey söylemeyeceğim. Sözü avukatıma bırakıyorum” diye konuştu.

Andıç, silsile içinde hazırlanmış’
Avukat Orhan Önder ise suçlamalarla ilgili daha önceki savunmalarını tekrar ettiklerini belirterek yakalama kararını basından öğrendiklerini ve hemen geldiklerini belirtti. Iğsız’ın yurt dışında ve karargahlarda ülkemizi temsil ettiğini ve Genelkurmay 2. Başkanlığı yaptığını söyleyen avukat Önder, müvekkilini şu sözlerle savundu:

“Bahse konu siteler 10 yıldır çalışıyor, bunu Genelkurmay da kabul etti. Faturası en son müvekkilim ile andıcın altında imzası olan kişilere çıktı. Yüzbaşıdan 2. başkana kadar bir silsile içinde andıç hazırlanmıştır. En üst makama da sunulmuştur. Bu silsile de yer alan subayların hepsinin terör örgütüne üye olması hayatın olağan akışına uygun değildir.” dedi.

KARAR YÜZÜNE OKUNDU
Savunmanın ardından mahkeme heyeti yakalama kararını emekli orgeneral Hasan Iğsız’ın yüzüne okudu ve tutuklanmasına karar verildi. Tutuklama kararına karşı 7 gün içinde İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne itiraz hakkının bulunduğunun belirtildiği kararda, iddianamenin bir örneğinin Genelkurmay Başkanlığı’na gönderilmesine de hükmedildi.
***

Ali tableti tut Ayşe LCD’ye bak
Bakan Ömer Dinçer ‘Bütün okullara ‘akıllı tahta’ girecek, her öğrenci bedava tablet bilgisayara kavuşacak’ dedi. 2. dönem başlatılacak proje 4 yılda bitecek. Milli Eğitim Bakanı dev projeyi Akşam’dan Çiğdem Toker’e anlattı. Bakan Ömer Dinçer her öğrenciye tablet bilgisayar ile dersliklere akıllı tahta projelerini, yeni öğretim döneminin ikinci yarısında başlatacaklarını açıkladı. Projenin, pilot uygulama ve kademeli olarak dört yılda tamamlanması planlanıyor. 16 milyon öğrenci parasız tablet bilgisayar sahibi olurken, yaklaşık 500 bin derslikte dokunmatik akıllı tahtalardan yararlanılacak. Bakan Dinçer, ‘akıllı tahta’ projesinin dünyadaki bütün örneklerinden daha farklı ve ileri teknolojili olacağının altını çizdi ve dün itibariyle ihale hazırlıklarına başladıklarını söyledi.

FATİH GÖZDEN KAÇTI
Makamında ziyaret ettiğimiz Bakan Dinçer, sohbetimiz sırasında konu, akıllı tahta ve tablet bilgisayardan açılınca tebessüm ederek salı günü AK Parti Genel Merkezi’nde yapılan bir toplantıdan söz etti: Fatih Projesi Toplantısı. (Fatih, ‘Fırsatları Arttırma Teknolojiyi İyileştirme Hareketi’nin kısa adı. Protokolü geçtiğimiz yıl sonunda imzalanmıştı). Dinçer’in tebessümü ise o gün, bütün dikkatini Ekonomiyi Değerlendirme Toplantısı’na odaklayan basının, bu toplantıyı atlamasını ima ediyordu. Başbakan Tayyip Erdoğan, ekonomi toplantısının hemen öncesinde, ‘tablet bilgisayar ve akıllı tahta’ gündemli ayrı bir toplantı düzenlemiş. (Küçük bir hatırlatma: Tablet bilgisayar, Başbakan’ın seçim kampanyasında bir örneğini Afyon mitinginde gösterecek kadar önem verdiği bir proje.) Toplantıya Bakan Dinçer, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım katılmış. Altyapı, fizibilite, bütçe ve takvim görüşülmüş.

TAMAMEN TÜRK MALI OLACAK
Merakla beklenen projenin başlangıç tarihini öğrendikten sonra Bakan Dinçer’e süreci sorduk. Dinçer, ‘Cihazların, bileşenleriyle birlikte Türkiye’de üretilmesini istediklerini’ vurguladı. Bu da eğitimde, bilişim teknolojisini yaygınlaştırılırken, bu kadar büyük ölçekli bir projeyle, yerli sanayinin desteklenmesi anlamına geliyor.
Bakan Dinçer, dünyadaki mevcut uygulamalarda, sistemin bir projeksiyon makinasına bağlı olduğunu hatırlatıp yeterince fonksiyel olmadığını belirtti: ‘Örneğin Japonya istenen verim sağlanamadığı için tereddüt ediyor’ dedi.
Dinçer, Milli Eğitim Bakanlığı projesinin, dünyadaki diğer uygulamalardan farkını anlatırken heyecanını saklamıyor: ‘Akıllı tahta’lar, kullanıcı dostu olacak: İnce, büyük boyutlu, dokunmatik ve bilgisayar işleviyle donatılmış halde dersliğe takılacak. Öğretmen ve öğrencinin eş zamanlı çalışmasını mümkün kılacak. İhaleleri, Milli Eğitim Bakanlığı adına, Ulaştırma Bakanlığı yapacak. İhtiyaç duyulan kaynağı da Ulaştırma Bakanlığı sağlayacak. Bakan Dinçer, projenin parasal büyüklüğü konusunda hassas. İhale sürecine girildiği için rakam vermeyi doğru bulmuyor. Bakan Dinçer’in, bakanlığındaki temel öncelik ve hedefleri ise yarına…

Tebeşir, silgi, kalem tarih oluyor
Bilgisayar ekranının dev bir ekran haline dönüştürüldüğü akıllı tahtalar tamamen interaktiftirler. Projeksiyonla kullanımda kullanıcı bilgisayar ekranını tahta üzerine yansıtmalıdır. İnteraktif modda tahta yüzeyi dokunmatik ekranlar gibi çalışır. Tahta üzerinde görünen bilgisayar ekranına, tahtaya ait interaktif kalem ile müdahale edilir.

EĞİTİMDE DÖNÜM NOKTASI
Bilgisayar evriminde çığır açan tablet bilgisayar taşınabilir ve çok az yer kaplar. Yapı olarak cep bilgisayarı ile dizüstü bilgisayarın karışımıdır ancak büyük klavyesi yoktur sadece ekrandan oluşur ve dokunmatik ekranı sayesinde tüm işlemler rahatça yapılabilir.
***

Motorine indirim geldi
Petrol fiyatlarında düşüşün ardından motorin fiyatında da indirime gidildi. Motorinin perakende satış fiyatında, bugünden geçerli olmak üzere 7 kuruş indirim yapıldı. Motorinin 3,73-3,72 kuruş olan perakende satış fiyatı, 3,66-3,65 kuruşa düşürüldü. Perakende satış fiyatı, dağıtım şirketlerine ve illere göre birkaç kuruş değişiklik gösterebiliyor.
***

CHP’de revizyon sinyali
Vatan Gazetesi’nde yer alan habere göre; CHP Saymanı Prof. Güneş, eski genel merkezde 5 genel başkan yardımcısı için oda hazırlanabildiğini söyledi, “Odalarda kimler yer alacak?” diye sordu. Kılıçdaroğlu, “Biraz bekleyin” dedi, MYK’da değişimin sinyalini verdi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kurmaylarına MYK’da yapılacak ilk değişim mesajını verdi. Genel Başkan Yardımcısı Hurşit Güneş’in sorduğu bir soruya aldığı cevap kurmayları şaşkına çevirdi. Dün yapılan 3 saatlik toplantıda Genel Başkan Yardımcısı ve Sayman Hurşit Güneş, 9 Eylül’de açılması hedeflenen Parti Okulu’nun yapım durumu ile ilgili bilgi verdi. CHP’nin eski genel merkezi olan Çevre Sokak’taki binada yapılan yenileme çalışmaları hakkında bilgi veren Güneş, binada Kılıçdaroğlu’nun makamı dışında 5 genel başkan yardımcısı için oda hazırlanabildiğini aktardı. Bunun üzerine Güneş’in “Peki odalarda kimler yer alacak? Hepimiz için yer yok. Nasıl düzenleme yapalım” sorusunu Kılıçdaroğlu’nun ilk başta sessizlikle karşıladığı, daha sonra ise MYK’daki “değişimin” binanın açılışından önce olabileceği mesajını verdiği ve odaların kimlere verileceğine dair şimdilik beklenmesi mesajını ilettiği belirtildi. Hemen arkasından toplantıyı bitiren Kılıçdaroğlu kurmaylarına tek tek teşekkür ederek salondan ayrıldığı kaydedildi.

MYK’da 10 isim gidebilir
Seçim sonrası CHP’nin il ve ilçe seçim analizleri yaptığı dönemde Kılıçdaroğlu’nun kurmaylarını değiştireceği kulislerde konuşulmuştu. Yemin krizinin ardından komisyonlardaki görevlendirmelerin, parti yönetimini şekillendireceği ve Genel Başkan Yardımcısı sayısını 17’den 14’e indirileceği ifade edilmişti. Kılıçdaroğlu’nun 9 Eylül’e kadar yapılması beklenen revizyonda 10 ismi değiştireceği kaydediliyor. Ayrıca Genel Başkan Yardımcılarından Süheyl Batum, Osman Korutürk, Sezgin Tanrıkulu ve Umut Oran’ın komisyonlarda yer alması da revizyon sinyali olarak algılanmıştı.
***

SPK’dan borsaya inceleme
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Hisse Senetleri Piyasası’nda ve Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası’nda (VOB) yaşanan dalgalanmalara ilişkin olarak açığa satış işlemleri ile ilgili inceleme başlattığını duyurdu.
***

Piyasaların ateşi sönmüyor
ABD borsaları, Avrupa’daki borç krizinin Fransız bankalarını da içine alacağı ve ABD’nin finans sektörüne yayılacağı endişeleriyle dün düştü. Sert hareketlerle ve yoğun işlem hacmiyle geçen seansta endekslerde yüzde 4’ün üzerinde düşüşler gerçekleşti. S&P 500 yüzde 4.42, Dow Jones yüzde 4.62, Nasdaq yüzde 4.09 düştü. ABD borsa endeks vadeli işlemlerinin bugün yüzde 1.5 yükselmesi Asya borsalarında bugünkü kayıpların sınırlı kalmasını sağladı. Aralarında hisseleri dün yüzde 14.7 düşen Societe Generale’in de bulunduğu Fransız bankalarının gücüne ilişkin kaygılar ABD ve Avrupa’da banka hisselerine yoğun satış getirdi. Bank of America hisseleri yüzde 10.9, Goldman Sachs yüzde 10’un üzerinde değer kaybetti. İMKB de dünü yüzde 5 düşüşle 50 bin 307 puandan tamamlamıştı. Dolar güne sakin başladı. Bankalararası piyasada dolar 1,76 düzeyinde bulunuyor. Altın bugün bulunduğu rekor yüksek seviyeden biraz geriledi, ancak küresel finans piyasalarındaki dalgalanma ve büyümenin yavaşlamasının piyasada güvene destek sağlaması bekleniyor. 1800 doları geçerek rekor kıran dolar bugün 1789 dolarda işlem görüyor. Brent ham petrolü dünkü yüzde 4’lük yükselişin ardından bugün Avrupa’daki borç krizinin Fransa’ya da yayılacağına ilişkin endişelerle düştü. Brent petrolü 106 dolara, ABD ham petrolü 82 dolara geriledi.
***

Sarıgül’e soruşturma
Danıştay, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’e okul alanında imar değişikliğine giderek City’s Alışveriş Merkezi’nin (AVM) yapımına izin verdiği gerekçesiyle soruşturma vizesi verdi. Danıştay, yapılan şikâyeti işleme koymayan İçişleri Bakanlığı’nın kararını kaldırdı. Şişli Belediyesi’nin CHP’li Meclis Üyesi Dursun Çaltı tarafından şikâyet edilen Sarıgül hakkındaki iddialar incelemeye alınacak. Danıştay’ın gündemine kadar yansıyan dava konusu olay ise İstanbul’un sosyetesinin nabzının attığı Nişantaşı’nda “City”s isimli alışveriş merkeziyle ilgili. İmar planlarında okul alanı olarak ayrılan arazinin statüsü ticaret ve turizm olarak değiştirildi. Söz konusu plan değişikliği için itiraz gelince İstanbul 3. İdare Mahkemesi’nden iptal kararı çıktı. Belediye mahkeme kararını uygulamayınca Şişli Belediyesi’nin CHP’li Meclis Üyesi Dursun Çaltı, Mustafa Sarıgül ve Şişli Belediye Başkan Yardımcısı Osman Arslan’ı İçişleri Bakanlığı’na şikâyet etti.
***

Millilerden gollü prova
A Milli Futbol Takımımız, Türk Telekom Arena’da oynanan özel karşılaşmada Estonya’yı 3-0 mağlup etti.
Ay-yıldızlılarımıza galibiyeti getiren gollerin ilkini 9. dakikada penaltıdan Emre atarken, diğer golleri 28. ve 35. dakikalarda Kazım kaydetti.