SON DAKİKA GÜNDEM: Adnan Polat Emniyette… SBS sonuçları açıklandı… Aydınlar: Galatasaray’ın kupasını geri alırız… Kanser hastalığına karşı umut verici gelişme… Önder Turacı’da aranıyor… Piyasa altüst oldu… Baget fırlatmak pahalıya patladı… 1,5 milyon dolarlık saat… Pili 60 bin kat küçülttüler…



Adnan Polat Emniyette
Şike soruşturması Galatasaray’ı da vurdu. Galatasaray’ın Eski Başkanı Adnan Polat, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne geldi. Emniyete garaj kapısından giren Polat, gazetecilerin sorularını “Neden geldiğimi bilmiyorum, çıkınca açıklama yapacağım” şeklinde yanıtladı. Soruşturma kapsamında Polat’ın ifadesine başvurulacak. Şike soruşturmasında dün Adnan Polat’ın ev ve ofisinde arama yapılmıştı. Soruşturma kapsamında Galatasaraylı yönetici Bülent Tulun’un da ifadesi alınmıştı.

SBS sonuçları açıklandı
İlköğretim 7. sınıflar için son kez düzenlenen Seviye Belirleme Sınavı (SBS) sonuçları açıklandı. MEB’den yapılan açıklamaya göre, Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Sistemi çerçevesinde, ilköğretim 7. sınıflar için SBS’nin 5 Haziran 2011 tarihinde, yurt içi ve yurt dışında 655 sınav merkezinde gerçekleşti.
***

Aydınlar: Galatasaray’ın Kupayı geri alırız
3 Temmuz’dan bu yana şikeyle yatıp şikeyle kalkan Türk futbolunun en üst makamı olan Federasyon Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, dün Emniyet’in Galatasaray’la ilgili adım atması üzerine konuştu. Vatan gazetesinin haberine göre; Çok net ifadeler kullanan Aydınlar’ın düşüncesi şöyle: “20 yıl öncesine kadar inceleme yetkimiz var. Geriye dönük dosyaların adli boyutu olmaz ama biz gerekirse kupayı geri bile alırız.”

İSİM FARKETMEZ
“Şu an yurt dışındayım. Olaylarla ilgili bilgim yok. Ancak şunu net biçimde söyleyebilirim: 20 yıl öncesine kadar dönüp inceleme yetkimiz var. Eğer bir başvuru, daha da önemlisi bir kanıt olursa tabii ki gerekeni yaparız, kim sportif suç işlemişse Fenerbahçe, Beşiktaş, Galatasaray, Trabzon bizim için farketmez. Biz zaten bu bataklığı kurutmaya geldik. Fakat geriye dönük dosyaların adli boyutu olmaz. Yasa yeni çıktığı için adli boyuttan öte biz, gerekirse kupa almak ve hak mahrumiyetleri vermek dahil her türlü yaptırımı uygularız.”

“KUPAYI GERİ VERİRİZ”
Galatasaray Başkanı Ünal Aysal, Fenerbahçe’nin şampiyonluğu kaybettiği Denizli maçında şike yapıldığı iddialarının da araştırılmasını istedi. Aysal, “Bir haksızlık varsa, kupayı da geri veririz” dedi. Ünal Aysal şunları söyledi: “Bizi kimsenin itham ettiğini duymadım. Ayrıca 2005-06 sezonunda neler olmuş, tam anlamıyla bilmiyorum açıkçası. Çünkü o dönemde yönetici değildim. Bu konulara bulaşmak istemem. Ancak başından beri aynı şeyi söylüyorum. Benim için 2 kriter var; birincisi Türk sporu, ikincisi G.Saray’ın başarısı. Bundan geri dönüş olmaz. Eğer bizde de bir ayıplı durum varsa, federasyon onu da araştırsın ve gerçeği ortaya çıkarsın. Bunu engellemek gibi bir hakkımız ve yetkimiz yok. Kulüp olarak çıkacak negatif bir sonucun bedelini öderiz. Bir haksızlık varsa, kupayı da geri veririz. Çünkü esas olan G.Saray’ın saygınlığını korumaktır.”
***

Kanser hastalığına karşı umut verici gelişme
Tedaviye dirençli kanser hücreleri aşıyla yok edilecek. Bu iyi haber Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden geldi. Profesör Murat Ertürk’ün başkanlığındaki ekip hâlâ deney aşamasında ama hedeflenen aşı umut verici. Tıp dünyası, dirençli kanser kök hücrelerine çare arıyor. Kanser kök hücreleri ameliyatla yok edilemiyor, kemoterapi ve radyasyon tedavisi bile kök hücreleri öldürmeye yetmiyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde laboratuvar ortamında kanserli organdan kök hücre oluşturmayı başardı. Bu gelişme, hastadan alınan savunma hücreleriyle, kansere neden olan kök hücrelerin birleştirilmesiyle farklı aşılar geliştirilebilmesinin önünü açıyor. Çalışma, tümör kitlesini yok etmek yerine, kitlenin oluşmasına neden olan ana hücreyi hedef alıyor. Böylece tedaviye dirençli kanser hücreleri yok edilebilmesi hedefleniyor. Kanser kök hücresi ile aşı modeli çalışması Sağlık Bakanlığı’nın da onayına sunulacak.
***

Önder Turacı’da aranıyor
Futbolcu Önder Turacı’yı kendisini dövmekle suçlayan eşi Ayşe Özdemir savcılığa giderek tecrübeli futbolcunun teşvik primi aldığı yönünde suç duyurusunda bulundu. Süper Lig’de Mersin İdmanyurdu’nun yollarını ayırdığı Önder Turacı’ya bir darbe de eşinden geldi. Özdemir savcılığa verdiği ifadede, Turacı’nın geçtiğimiz sezonun ilk yarısında İstanbul’da oynanan Fenerbahçe – Kayserispor (2-0) maçı öncesi Trabzonsporlu yöneticilerden teşvik primi aldığını söyledi. Bunun üzerine savcılık Turacı hakkında yakalama kararı çıkardı. Ayşe Özdemir bu iddialarda bulundu ancak bilindiği gibi geçtiğimiz sezon başında Fenerbahçe’den Kayserispor’a transfer olan Önder Turacı iki kulübün anlaşması gereği İstanbul ve Kayseri’deki karşılaşmalarda sarı-lacivertli kulübe karşı forma giyememişti.
***

Piyasalar altüst oldu
Dün olağanüstü toplanarak radikal kararlara imza atan Merkez Bankası bugün de piyasaya likidite sağlamak için yabancı para cinsinden zorunlu karşılıkları tüm vadeler için yüzde 0.5 puan azalttı. Yurtdışı piyasaları takip eden piyasalar durgunluk önlemlerinin alınmasıyla paniğe kapıldı. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası kritik kararlarına devam ediyor. Merkez Bankası, döviz zorunlu karşılık oranlarını, tüm vadelerde yüzde 0.5 indirdi. Merkez Bankası’nın bu hamlesiyle piyasaya 930 milyon dolar likidite sağlanması bekleniyor.

DOLAR 1.74 TL SEVİYESİNDEN BAŞLADI
İstanbul serbest piyasada dolar 1,7420, avro 2,4600 liradan güne başladı. Kapalıçarşı’da 1,7360 liradan alınan dolar 1,7420 liradan satılıyor. 2,4530 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 2,4600 lira olarak belirlendi. Serbest piyasada önceki kapanışta doların satış fiyatı 1,7330 lira, avronun satış fiyatı ise 2,4530 lira olmuştu.

İMKB 100 ENDEKSİ 2010 SEVİYESİNE DÖNDÜ
İMKB 100 Endeksi, dünkü kapanışa göre 2.010,64 puanlık düşüşle seansın ilk 15 dakikalık bölümünü 57.315,35 puandan geçti.Dün 59.325,99 puandan kapanan İMKB 100 Endeksi 1.740,28 puan ve yüzde 2,93’lük kayıpla 57.585,71 puandan güne başladı. Daha sonra hızla gerileyen endeks 57.127,50 puana kadar indi. Buradan toparlanan endeks 57.300 bölgesinin üstünde işlemlere devam ediyor. İMKB 100 Endeksi seans içinde 57.000 puan seviyelerini en son 12 Ağustos 2010 Perşembe günü ikinci seansta görmüştü. Böylece endeks, yaklaşık 1 yıl önceki seviyeleri de test etmiş oldu.
***
Baget fırlatmak pahalıya patladı
Rock grubu Duman’ın ünlü bateristi Cengiz Baysal hakkında, 2010 yılında ODTÜ konseri sırasında elindeki bageti fırlatarak, seyirciler arasındaki Ankara Barosu avukatı Çiğdem Kılıç’ın sol gözünden yaralanmasına neden olduğu iddiasıyla 4 aydan 1 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldığı ortaya çıktı. Milliyet Gazetesi’nden Türker Karapınar’ın haberine göre Baysal’ın yargılanmasına neden olan olay, 12 Mayıs 2010’da meydana geldi. Grup Duman, ODTÜ Stadyumu’nda bir konser verdi. Konserin bitimine doğru Baysal, bagetini seyircilere doğru fırlattı. Ancak Baysal’ın fırlattığı baget, konseri izlemeye gelen yüzlerce izleyici arasındaki Çiğdem Kılıç’ın sol gözüne isabet etti. Kılıç, konserden bir gün sonra Çankaya Polis Karakolu’na giderek şikayetçi oldu. Kılıç, Baysal’ın attığı bagetle yaralandığını, davacı ve şikayetçi olduğunu söyledi. Baysal ise ifadesinde bagetini fırlatmadığını öne sürerek suçlamayı kabul etmedi. Adli tıpa sevkedilen Kılıç’a verilen kati doktor raporunda yaşamını tehlikeye sokan bir durum olmadığı, basit tıbbi bir müdahale ile giderilebilecek ölçüde hafif nitelikte yaralandığı belirtildi.

Taksirle yaralamak
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Kılıç’ın şikayeti üzerine yürüttüğü soruşturmayı bir süre önce tamamlayarak, Baysal hakkında “taksirle bir kişinin yaralanmasına neden olmak” suçundan 4 aydan 1 yıla kadar hapis istemiyle dava açtı. Ankara 4. Sulh Ceza Mahkemesi, bu iddianameyi kabul etti. Baysal’ın yargılanmasına adli tatilden sonra başlanacak. Baysal’ın hayranları tarafından hazırlanan sitede yer alan bilgilere göre, Baysal’ın çalıştığı müzisyenler arasında Ron Affif, Kerem Görsev, Aydın Esen, Mercan Dede, Okay Temiz, İlhan Erşahin, Emin Fındıkoğlu, Tuna Ötenel, Nguyen Le, Dave Samuels, Eve Cornelius, Chip Crafword, Audio Fact Grubu, Ali Perret, Tiger Okoshi, İmer Demirer, Paula West gibi isimler bulunuyor. Baysal, 1998-1999 yıllarında Los Angeles’da “Musicians Institute” okulunda öğretim üyesi, “Los Angeles City College” okulunda ise “Advisory Board” üyesi olarak görev aldı.

Duman grubuna eşlik ediyor
Cengiz Baysal, Blue Note (Newyork), Bimhouse (Amsterdam), North Sea Jazz, Montreux Jazz, Jazz a Vienne, Rhythm Sticks (Londra), Ethnosur, Ethnomalaga (İspanya), Moers (Almanya), Jazzy Spring in Bucharest, Viyana O.R.F. ve Joe Zawinul’s Birdland konser etkinliklerinde yer aldı. Baysal, ilk solo albümü olan “Yıldızların Üstünde”yi Kasım 2003’te çıkardı. Albüm, Jazz dergisi okuyucu anketinde en çok beğenilen CD’ler listesinde yer aldı. Baysal, ikinci albümü olan “Candy and Milkshake”i 2006 Ağustos ayında çıkardı. Duman grubunun albüm kayıtlarında yer alan Baysal, Şubat 2007’de Alen Konakoğlu’nun askere gitmesi nedeni ile konserlerde gruba eşlik etmeye başladı.
***

1,5 milyon dolarlık saat
Şikede 5. dalga dün ‘Saray’a sıçradı.Eski başkan Adnan Polat’ın ‘Saat 20.45’ sloganıyla özdeşleşen 2005-2006 şampiyonluğuyla ilgili ‘teşvik primi’ iddialarını araştıran polis, TT Arena, Florya, Polat’ın ofisi ve evinde arama yaptı. Sportif Direktör Bülent Tulun’un ifadesine başvurulurken, Polat da bugün emniyette dinlenecek. Denizli-F.Bahçe maçıyla ilgili olarak Tulun’un 2007’de Polat’a “Şoförünle 1.5 milyon doları nasıl gönderdiğini biliyorum” mektubu gönderdiği ileri sürülürken, yönetim açıklama yaptı: Mektup var ancak kulübün içişleriyle ilgili.

KİLİT MAÇ DENİZLİSPOR-FENERBAHÇE
Türk futbolunda örgütlü olarak şike yapıldığı iddiaları üzerine başlatılan soruşturma, Galatasaray’ın son hafta şampiyon olduğu 2005-06 sezonuna sıçradı. İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Mehmet Berk tarafından yürütülen soruşturma, Fenerbahçe’nin berabere kalmasıyla Galatasaray’ın şampiyon olduğu Süper Lig’in 2005-2006 sezonuna uzandı. Şampiyonunun son hafta belli olduğu maçta Galatasaray-Kayserispor, Fenerbahçe ise Denizlispor ile karşılaşmıştı. Galatasaray, Kayserispor’u 3-0 mağlup ederken, Fenerbahçe ile Denizlispor 1-1 berabere kalmıştı. Bu skor üzerine Sarı-Kırmızılı takım mutlu sona ulaşmıştı. Ancak Galatasaray Kulübü’nün Denizlispor’a teşvik primi verdiği o günden bu yana sıkça dile getirilmişti.

SAVCI MEHMET BERK TALİMATI VERDİ
Soruşturma dosyasında yer alan bu iddiaların araştırılması için Savcı Berk’in verdiği talimat üzerine İstanbul Emniyeti Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri dün sabah Galatasaray’ın Florya’daki Metin Oktay Tesisleri ile Türk Telekom Arena Stadyumu’nda arama yaptı. Florya’daki aramalar saat 11.30’a kadar sürerken, Organize Polisi, teşvik primi yolladığı iddialarıyla ilgili Galatasaray Sportif Direktörü Bülent Tulun’un tanık olarak bilgisine başvurdu. Tulun’un Etiler’deki evinde de arama yapıldı. Arena’daki kulübünmali hesaplarının incelenmesi ise akşam saatlerine kadar sürdü.

İHBAR OLARAK KABUL ETTİ
Şike soruşturması kapsamında tanık olarak dinlenen bazı gazeteci ve spor adamları, 2005-06 sezonunun son haftasında oynanan F.Bahçe’nin şampiyonluğu kaybettiği 1-1’lik Denizlimaçı ile ilgili olarak şike yapıldığı iddiasında bulunmuş, G.Saray’ın Horozlar’a teşvik primi verdiğini ileri sürmüştü. Savcı Mehmet Berk’in bunları ‘ihbar’ olarak kabul ettiği, gerekli belgelerin elde edilmesi için aramaların gerçekleştirildiği öne sürüldü.

YILDIRIM DAHA ÖNCE SÖYLEMİŞTİ
Denizli’de atılan konfetiler yüzünden 16 dakika geç biten maçın ardından G.Saray, F.Bahçe’nin takılmasıyla tarihi bir şampiyonluk kazanmıştı. Bu şampiyonlukla ilgili F.Bahçe Başkan Aziz Yıldırım’ın fanatik G.Saraylı olan yazar Hasan Cemal ile sohbeti sırasında “Hasan Bey, o maçta şike vardı. Denizli şike yaptı. Bunu çok iddialı söylüyorum. Eğer inanmayan varsa, isteyene bu şikeyi kanıtlarım” dediği ileri sürülmüştü. Bunun gazetelere yansıması sonrası Aziz Yıldırım iddiaları kabul etmemiş, Hasan Cemal ise sözleri doğrulamıştı.

SIR MEKTUP BULUNDU
İddialara göre Bülent Tulun, 2007’de Adnan Polat’a içinde “Şoförünle 1.5 milyon Dolar’ı nasıl gönderdiğini biliyorum” yazan bir mektup gönderdi. Tulun, “Bu ifadeler yok” derken, dün mektuba ulaşıldı. Arena’daki aramalar sırasında polise eşlik eden Tulun ifadeye davet edildi.

1,5 MİLYON DOLARI NASIL GÖNDERDİĞİNİ BİLİYORUM
İstanbul Emniyeti Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin Galatasaray ile ilgili aramalarında bir ‘mektup’ üzerinde durdukları öğrenildi. Bülent Tulun’la da bu yüzden görüşüldüğü ve evinde arama yapıldığı öne sürüldü. İddialara göre Bülent Tulun, o dönemde büyük anlaşmazlık yaşadığı ve kendisini Sırp oyuncu Sasa Iliç’in transferinde usulsüzlükle suçlayan dönemin asbaşkanı ve futbol şube sorumlusu Adnan Polat’a 2007 yılında bir mektup gönderdi. Kendisine yapılan suçlamalar karşısında oldukça ağır ifadeler kullanan Tulun’un, Adnan Polat’ı Denizlispor maçına teşvik yollamakla suçladığı iddia edildi. Kazanılan şampiyonluğun ardından sportif direktörlük görevine son verilmesinde ve yerine Adnan Sezgin’in getirilmesinde başrolü oynayan Adnan Polat’a bir mektup yazan Tulun, Iliç transferinin iç yüzünü anlatıp hiçbir usülsüzlük yapılmadığını belirtiyor. Tulun’un bu mektupta ayrıca “Şoförünle 1.5milyon doları nasıl gönderdiğini biliyorum” ifadelerini içeren bir cümle kullanarak, Denizlispor maçında Adnan Polat’ı teşvik yollamakla suçladığı iddia ediliyor.
***

Pili 60 bin kat küçülttüler
Onu görebilmek için güçlü bir mikroskopa ihtiyacınız olacak! İşte dünyanın en küçük pili…Kuşkusuz son yıllarınen önemli ürünlerden biri de, belki de en önemlisi, enerji. Enerjiyle beraber onu saklaması ve kullanması ise başlıbaşına bir iş. Bu yüzden de pillerin üzerinde duran araştırmacılar, her geçen gün daha başka bir keşif ya da uygulamayla haberlere konu oluyorlar. Rice Üniversitesi’nden araştırmacılar dünyanın en küçük pilini geliştirmeyi başardı. Bir bakteriden altı kat daha ince olan bu pil tabii ki şimdilik yalnızca çok küçük boyutlardaki cihazlara güç verebiliyor. Bir AAA pilden 60 bin kat daha küçük olan bu piller aslında bir batarya ve bir kerede pillerden daha fazla güç verebilen süper kapasitörler arasında bir yerde tanımlanıyor. Dünyanın en küçük pili şu an için başlangıç aşamasında ve 20 dolumdan sonra performansı düşmeye başlıyor. Yeni geliştirilen bu piller, tıp alanında, biyolojik alıcılarda ve mikroskopik kablosuz ağlarda kullanılacak.
***

Hırka-i Şerif ziyarete açıldı
Hz. Muhammed’e ait Hırka-i Şerif, Ramazan ayının ilk cumasında dualarla ziyarete açıldı. Daha önce tadilat gören Hırka-i Şerif İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile vatandaşların katıldığı açılış töreninde konuşan İstanbul Müftüsü Mustafa Çağırıcı, ziyaretçilere, “Hürmetinizi Hırka-i Şerif’in maddesine değil arkasındaki yüce Peygambere ve Allah’a gösteririniz.” uyarısında bulundu. Törenden sonra Hırka-i Şerif’i ziyaret eden vatandaşlar duygulu anlar yaşadı. Müslümanların Hırka-i Şerif hasreti sona erdi. Bir yıl aradan sonra Hz. Muhammed’in kutsal emaneti Hırka-i Şerif törenle vatandaşların ziyaretine açıldı. Törende Hırka-i Şerif hakkında bilgi veren İstanbul İl Müftüsü Mustafa Çağrıcı, Hırka-i Şerif’i ziyaret edecek vatandaşlara uyarılarda bulunarak, “Hırka-i Şerif neticede bizim giydiğimiz elbiseler gibi bir elbisedir. Elbette tarihi değeri vardır ama Hırka-i Şerif’e şeref katan, şerif olmasını sağlayan Peygamber efendimizin bir armağanı olmasıdır. Dolayısıyla hürmetimizi saygımızı, Hırka-i Şerif’in maddesine değil onun arkasındaki o büyük ve o yüce peygambere, ve Allaha göstermemiz lazım. Hırka-i Şerif’ten olağanüstü şeyler beklemek, dileklerimizin kabulünü ondan ummak gibi hurafi inançlar ile bu ziyaretimiz lekelendirmeyelim. Herkes bunu Resulullah Efendimizinin bir hatırası olarak bilsin.” Dedi. Vatandaşlara ziyaret sırasında birbirilerine saygılı olmalarını öğütleyen Çağırıcı, “Burada zaman zaman izdihamlar oluyor. Hırka-i şerifi ziyaret edelim ona saygı gösterelim derken, Allahın en şerefli varlığı olan insana karşı saygısızlık yapmış oluyoruz. O sebeple bu konuda da dikkatli olalım.” şeklinde konuştu.