SON DAKİKA ŞEHİR: Önce uçacak sonra yüzecek… Dimdik ayakta… Bombacılar adliyede… Beşiktaş’ta Trafik Kazası… Hizbullahçılar kırmızı bültenle aranıyorlar…



Önce uçacak sonra yüzecek
Yüzücü Alper Sunaçoğlu Boğaz Köprüsü’nden denize yarasa paraşütüyle atlayıp Kız Kulesi’ne kadar uçacak ardından İmralı Adası’na kadar yüzecek. Denizde en uzun mesafeyi yüzmek için yola çıkan 37 yaşındaki Alper Sunaçoğlu, ilginç bir rota izleyerek toplam 187 kilometre yüzecek. 42 saat sürecek mesafeyi tamamladığında ise ‘dünyada en uzun mesafeyi yüzün yüzücü’ olacak. Peki Sunaçoğlu nasıl bir yol izleyecek? Sunaçoğlu 28 Ağustos’ta yapacağı rekor denemesinde önce Boğaziçi Köprüsü’ne çıkacak. Buradan aşağıya ‘yarasa paraşüt’ denen özel bir kıyafetle atlayacak. Kız Kulesi’ne kadar süzülerek uçacak ve buradan İmralı Adası’na kadar kulaç sallayacak. Bu işleri yaparken de bir tekne kendisine eşlik edecek. 42 saat sürecek yolculuğu ise iki etaptan oluşacak. Önce 20 saat yüzecek, sonra teknede 2 saat dinelenecek ve tekrar yola çıkacak. Yüzerken tekne ile hiçbir şekilde teması olmayacak. Denizde yemek yiyecek denizde su içecek. 18 bin kalori yakacak Sunaçoğlu, özel bir çalışma yaptığını söyledi: “Normal insan günde 2 bin kalori harcar. Ben ise denizde rotamı tamamladığımda 18 bin kolari harcamış olacağım. Bu yüzden 5 kilo aldım. Yüzme tamamlandığında bu kiloyu de vermiş olacağım. Yol boyunca şişeden su içeceğim. Karnımı ise özel bir karışımla doyuracağım. Karışımın içinde süt, pekmez, bal ve yumurta olacak. Blendırdan geçirilip sıvı hale gelecek. Yoksa denizde beslenme yapamam.” Maliyeti 20 bin lira Sunaçoğlu, organizasyonu için resmi makamlardan izin aldığını söylüyor: “Başbakanlık, Genelkurmay Başkanlığı, İstanbul Valiliği, Emniyet Genel Müdürlüğü, Adalet Bakanlığı ve Yüzme Federasyonu’ndan gerekli zinleri aldım. Ancak bir sorunum var. Organizasyonun maliyeti yaklaşık 20 bin TL. Bunun 9 bini yarasa paraşütüne gidecek. Geri kalan ise tekneye verilecek. Ancak benim param yok. Sponsor arıyorum.” Sunhaçoğlu, sponsor bulamadığı takdirde annesinin otomobilini satarak maliyeti çıkarmayı hedefliyor.

***
Dimdik ayakta
26 Mayıs’ta patlayan bombayla bir bacağını yitiren Ayten Bal, doğum günü için ilk kez evinden çıktı. Sevenlerinin sürprizinden çok memnun olan Bal, “Güzel insanlara teşekkür ediyorum, şanslıyım” dedi. İstanbul Etiler’deki Koç Köprüsü’nde meydana gelen patlamada sağ bacağını kaybeden 38 yaşındaki Ayten Bal, Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden taburcu edildikten sonra ilk kez SABAH’a konuştu. İstanbul’u 26 Mayıs sabahı kana bulayan, Etiler’deki bombalı saldırıda yaralanan 8 kişiden biri Ayten Bal… Her gün yaptığı gibi 09.00 sıralarında otomobiliyle işe giderken saldırının hedefi oldu. O, yaralılar arasında en ağır olanıydı. Sağ bacağı parçalanan, diğerinde ise ciddi kırıklar oluşan Bal, apar topar ameliyata alındı. Ancak doktorlar sağ bacağını kesmek zorunda kaldı. İki hafta boyunca Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi gören, bir otomobil firmasında müşteri temsilcisi yapan genç kadın, taburcu edildikten sonra hayata kaldığı yerden devam ediyor.

ŞANSLI HİSSEDİYORUM
Ne hastane odasında kaldığı sürece ne de evinde, neşesini yitirmeyen Bal, karamsarlığı yanına bile yaklaştırmadı. Başına gelen korkunç olaya rağmen, hayata küsmedi, hayallerinden asla vazgeçmedi. Kazadan sonra ilk kez evinden dışarı çıkan Bal, hissettiklerini SABAH’a anlattı. Ailesi ve dostları tarafından, doğup büyüdüğü Kuruçeşme’de 29 Temmuz’da sürpriz doğum günü partisi düzenlenen Bal, “Kendimi çok şanslı hissediyorum. Hayatımda o kadar çok yüreği güzel insan var ki, bundan değerli ne olabilir? Benim için büyük bir ayrıcalık olduğunu düşünüyorum” diyor.

KARDEŞLERİ PARTİ VERDİ
Sürpriz partinin kardeşleri tarafından organize edildiğini söyleyen Bal, o günü, yaşadığı mutluluğu “Bana sadece ‘Giyin, hazırlan, yemeğe gidiyoruz’ dediler. İlk kez evden çıkmanın heyecanı da vardı. Beni götürdükleri yerde bütün ailem, sevdiğim arkadaşlarım, dostlarım vardı. Her yer balonlarla süslenmişti. Çok güzel bir andı. Yaşadığım mutluluğu, şaşkınlığı anlatmam” cümleleriyle dile getirdi. Diğer bacağında kırıklar olan Bal, muzip bir tavırla “Bacaklarımı iyileştirmeye çalışıyorum, kıyamam ben onlara. Beni hiç üzmüyorlar. Kısa bir süre sonra Almanya’ya gidip, protezle ülkeme geri döneceğim. Yaşadığım bu kötü olay beni yıkmadı, daha da güçlendirdi. Tüm sevdiklerim yanımdayken nasıl kötü olabilirim ki?” diyor.

‘AKLIMDAN GEÇİRMEMİŞTİM’
Ayten Bal, yaşadığı gelgitleri ise şöyle anlattı: “Genelde pozitif ve güçlü bir insanım o nedenle böyle bir olay başıma gelirse kaldırabilir miyim diye aklımdan geçirmemiştim. Ama bazen ‘ölümcül bir hastalığa yakalansam ne olurdu’ diye düşünürdüm. O zaman da ‘ölene kadar gülerdim herhalde’ derdim. Benim için yazılanları yeni yeni okuma fırsatı buluyorum. Durum çok vahim ya da hayatım söndü de ben mi göremiyorum? Beni en zorlayan şey tedavi sürecinde kendi işimi kendim yapamamaktı. Ama kısa sürede toparlandım. Artık her şeyimi kendim yapabiliyorum. Belki de yürüyebileceğimi bildiğim için bu kadar rahatım Kötünün iyisi işte, Pollyannacılık benimki.”

KULLANDIĞI ARAÇTA ARKADAŞI DA VARDI
ETİLER’DE Koç Köprüsü altında elektrikli bisiklet üzerine yerleştirilen bomba saat 09.00 sıralarında büyük bir gürültüyle patladı. Binlerce İstanbullu’nun işe gitme telaşında olduğu saatte meydana gelen patlamada biri polis 8 kişi yaralandı. Patlamada, arkadaşı Ceyhan Mercan ile otomobille olay yerinden geçen Ayten Bal ise sağ bacağını kaybetti. Patlamanın etkisiyle 5 araç ve çok sayıda ev ve işyeri zarar gördü.

PROTEZ TAKIP DÖNECEK
Kuruçeşme’deki doğum günü kutlamasına katılan Ayten Bal, bombanın verdiği zarardan gülerek söz ediyor. Ayten Bal, “Almanya’da protez takıp döneceğim” diyor.

***

Halay çektiler
Beşiktaş Belediyesi, Balmumcu Mahallesi’ndeki Gazi Umur Paşa bağlantı sokağının adını, bölgede bulunan Meksika Fahri Konsolosluğu’na atfen Meksika Sokağı olarak değiştirdi. Sokağın dün yapılan açılışına Belediye Başkanı İsmail Ünal, Kaymakam Saadettin Yücel, Meksika’nın Ankara Büyükelçisi H.E Jaime Amaral, Meksika Fahri Konsolosu Varol Dereli ile Meksika Donanması’na ait Cuauh Temoc Gemisi’nin Komutanı Deniz Yüzbaşı Marco Antonio Vila Vivaldo ile geminin öğrencileri katıldı. Törende konuşan Başkan İsmail Ünal, “Kardeş ülkemin insanlarının adını taşıyan sokakta olmaktan gururluyum” dedi. Törenin ardından Büyükelçi H.E Jaime Amaral, halk oyunu ekibiyle birlikte alkışlar eşliğinde halay çekti.

***
Şike iddiaları Emre’yi yordu
Futbolda şike soruşturması kapsamında Fenerbahçeli futbolcu Emre Belözoğlu, Ankaragücü futbolcusu Kağan Söylemezgiller ve menajer Ekrem Okumuş ifadelerinin ardından adliyeden ayrıldı. Futbolda şike soruşturma kapsamında emniyette ‘şüpheli’ sıfatıyla ifade veren üç isim de öğleden sonra Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne getirildi. Hakim ve savcıların kullandığı protokol kapısından içeri alınan şüpheliler savcılık tarafından sorgulandı. ‘Şüpheli’ sıfatıyla ifade veren üç isimde serbest bırakıldı. Basın mensuplarına kısa bir açıklama yapan Belözoğlu, “Bizim bilgimize başvurdular. Emniyet ve savcı arkadaşlar çok iyi şekilde davrandılar. Şu an itibari ile serbest bırakıldık. Bundan sonra söyleyecek bir şey yok. Zaten yeterince yorgunum, içeride her şeyi söyledim. Bize burada iyi davranan herkese teşekkür ederim” şeklinde konuştu.

***

Bombacılar adliyede
İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Şişli’deki bir apart daireye düzenlenen operasyonda 4 kişiyi gözaltına aldı. Devrimci Karargah örgütü üyesi oldukları belirlenen şüpheliler, operasyonunun hemen öncesinde Sütlüce’de bulunan Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) binasını bombaladı. Cumartesi günü sabah karşı 5.20’de gerçekleşen saldırının ardından zanlılar polis tarafından 10.05’te Şişli’de gözaltına alındı. MÜSİAD’ın Sütlüce’de AK Parti İl Başkanlığı binasının hemen yanında bulunan genel merkezine cumartesi günü sabah saatlerinde bombalı saldırı düzenlendi. Saldırının ardından geniş çaplı soruşturma başlatan polis, bölgedeki tüm güvenlik kamerası görüntülerini incelemeye aldı. Kamera görüntülerine yansıyan eşkal görüntülerini inceleyen polis, zanlıların Devrimci Karargah üyesi olduklarını belirledi. Örgütün hücre evi olduğu iddia edilen Şişli Ergenekon Caddesi’nde bir apart otelde dün sabah saatlerinde düzenlenen baskınla 4 zanlı gözaltına alındı. Evi didik didik arayan polis, ilk etapta örgütsel döküman dışında malzeme bulamadı. Eğitimli köpekle yapılan aramada, buzdolabında bir bardağa konulmuş 340 gram plastik patlayıcı ele geçirildi. Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nde sorgulanan zanlıların İstanbul’da AK Parti binalarına yönelik eylem hazırlığında oldukları iddia edildi. Zanlılar emniyetteki işlemlerinin ardından Beşiktaş’ta bulunan İstanbul Adliyesi’ne sevk edildi.

***
Beşiktaş’ta Trafik Kazası
TEM Otoyolu’nda Ankara istikametine seyir halinde bulunan Osman Kaya (26) idaresindeki 34 VR 2188 plakalı otomobil, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü gişelerine bir kaç yüz metre kala Mustafa Özdemir’in (38) kullandığı 34 ZJ 7449 plakalı tıra arkadan çarptı. Ters dönerek savrulan otomobil, daha sonra tırın önünde ilerleyen Mustafa Korkmaz (47) yönetimindeki 34 LOE 27 plakalı kimyasal madde yüklü tankere çarparak durdu. İtfaiye ekipleri tarafından sıkıştığı araçtan çıkarılan sürücü Osman Kaya, ambulansla Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Yaralı Kaya’nın sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi. Polis, kazayla ilgili inceleme başlattı.

***

Hizbullahçılar kırmızı bültenle aranıyorlar
Tutukluluk sürelerini belirleyen Cmk’nın 102. maddesine göre 8 ay önce tahliye edilen Hizbullah sanıkları İlyas Kutulman, Burhan Ekineker ve İbrahim Evliyaoğlu’nun yakalanması için kırmızı bülten çıkarıldı. Tutukluluk sürelerini belirleyen Cmk’nın 102. maddesine göre 8 ay önce tahliye edilen Hizbullah sanıkları İlyas Kutulman, Burhan Ekineker ve İbrahim Evliyaoğlu’nun yakalanması için kırmızı bülten çıkarıldı. Hizbullah ana davasının görülmesine devam edildi. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya bu davadan tutuklu sanık Cevad Işıklı ile bir başka Hizbullah davasından tutuklu bulunan ve örgütün yöneticilerinden olduğu belirtilen Hacı İnan getirildi.

“DELİL YOK”
Duruşmada savunmasını yapan tutuklu sanık Cevad Işıklı, hakkında herhangi bir delil bulunmadığını söyledi. Cesetlerin çıktığı evin sahibi olduğunun iddia edildiğini belirten Işıklı, asıl ev sahibinin mahkemede ifade verdiğini, kendisinin bir ilgisi bulunmadığını kaydetti. Sanık Hacı İnan da hakkında herhangi bir delil bulunmadığını savundu. Cmk 102’den tahliye edildikten 10 gün sonra başka bir dosyadan ve aynı suçlamalarla tutuklandığını hatırlatan İnan, “Nedenini sorduğumda medyanın yoğun baskısı nedeniyle yakaladıklarını söylediler. İki dosyada da delil yoktur, beraatimi istiyorum” dedi.

3 SANIĞA YAKALAMA KARARI VE KIRMIZI BÜLTEN
Duruşmaya verilen aranın ardından mahkeme aldığı ara kararları açıkladı. Mahkeme tutukluluk sürelerini belirleyen Cmk’nın 102. maddesi gereğinde 2011 Ocak’ta tahliye edilen sanıklar İlyas Kutulman, Burhan Ekineker ve İbrahim Evliyaoğlu hakkında yakalama kararı çıkartıldı. Mahkeme yakalama kararına gerekçe olarak, sanıkların ‘imza atma’ yükümlülüğünü yerine getirmemelerini gösterdi. Ayrıca sanıkların yurtdışına kaçmış olma ihtimaline karşılık haklarında kırmızı bülten çıkarılmasına karar verildi

CMUK 102’DEN TAHLİYE EDİLMİŞLERDİ
Tutukluluk süresini belirleyen Ceza Muhakemesi Kanunu’nun (CMK) 102. maddesinin yürürlülüğe girmesiyle örgütün askeri kanat sorumlusu olduğu belirtilen Hacı İnan ile Abdulsettar Yıldızbakan, Selahattin Alkan, İlyas Kutulman, Burhan Ekineker, Mehmet Bayram Eren, Emin Ekici ve İbrahim Evliyaoğlu tahliye edilmişti. Yurtdışına çıkış yasağı konulan sanıkların adli kontrol çerçevesinde her hafta pazartesi günü bağlı bulundukları polis ya da jandarma karakoluna imza vermelerine de karar verilmişti.