Askerlik kaç aya düşüyor?..
Hükümetin gündeminde bulunan askerlik süresinin kısaltılmasıyla ilgili çalışmada sona gelindi. Meclis gündemine getirilecek çalışmaya göre askerlik 2 kademede düşecek. Askerliğin kısaltılmasıyla ilgili düzenleme Meclis gündemine getirilme aşamasında. Yapılan çalışmaya göre askerlik öncelikle 12 aya ardından 9 aya düşürülecek. Yedek subaylık süresi ise 15 aydan 18 aya çıkartılacak. Askerlik süresinin kısaltılmasına yönelik düzenleme Meclis gündemine getiriliyor. AK Parti kurmaylarından alınan bilgilere göre askerlik öncelikle 12 aya ardından 9 aya düşürülecek. 12 aya indirilmesinin kısa sürede gerçekleşeceği 9 ayın ise 2-3 yıl içinde hayata geçebileceği dile getirildi. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, askerlik süresinin düşürülmesine yönelik teknik çalışmaların sürdürüldüğünü açıklamıştı. Bozdağ’ın bu açıklaması askerlik süresinin kısalmasını bekleyen binlerce genci ümitlendirmişti.
TSK TEKLİF ETMİŞTİ
Genelkurmay Başkanlığı, seçimlerden önce askerlik süresinin 9 aya indirilmesini öngören teklifi hükümete sunmuştu. TSK’nın önerisine göre üniversitemezunları ve ilkokulmezunları 9 ay askerlik yapacaktı. Ancak, hükümet bu öneriye sıcak bakmadı. Askerlik süresinin 12 ay ardından 9 aya düşürülmesine ilişkin çalışma yapılması istendi. Üniversite mezunları için ise 6 aylık olan askerlik süresinin 4 aya düşürülmesi talep edildi.
YEDEK SUBAYLIK UZAYACAK
Yeni düzenlemeye göre yedek subaylık süresi 15 aydan 18 aya çıkartılacak. Genelkurmay’ın “15 ay kısa. Yedek subaylardan yeterince yararlanamıyoruz” önerisi hükümet tarafından olumlu bulundu.
SÖZLEŞMELİ ER İHTİYACI AZALTACAK
Hükümet, 50 bin sözleşmeli er alınmasına yönelik düzenleme yaptı. 50 bin sözleşmeli er alınmasının ardından TSK’nın asker ihtiyacının azalacağına dikkat çekiliyor. Sınır polisi uygulamasının devreye girmesi ile birlikte sınırlardaki askerler de geri çekilecek. Bu da askerlik süresinin kısaltılmasının işareti olarak görülüyor.
Bedelli düşünülmüyor
Hükümet ile Genelkurmay bedelli askerlik uygulamasını ise düşünmediği ileri sürülüyor. Kamuoyunda büyük beklenti oluşmasına rağmen, bedelli askerlik uygulamasına sıcak bakılmıyor. Askerlik süresinin kısaltılması ile bedelli askerliğe ihtiyaç kalmayacağı da hesaplanıyor.
AK Parti’ye yoğun telefon
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın açıklamalarının ardından AK Parti GenelMerkezi’ne askerlik süresinin ne zaman kısaltılacağına ilişkin yoğun başvuru olduğu öğrenildi. AK Parti’nin iletişim merkezi AKİM’in telefonlarını arayan binlerce vatandaş askerlik süresinin ne zaman ve nasıl kısaltılacağı sorusunu yöneltti.
***
E-muhtıralar siliniyor
Erdoğan’ın YAŞ’ı tek başına yönetmesinden sonra TSK’daki 30 Ağustos tebriklerini kabul protokolü ile askerin medya ilişkisinin değişmesi bekleniyor. Genelkurmay sitesinden e- muhtıra benzeri bildiriler de silinecek. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın ilk kez Yüksek Askeri Şûra’ya (YAŞ) tek başına başkanlık ederek başlattığı normalleşme sürecinde iki adım daha bekleniyor. Ankara kulislerinde 30 Ağustos Zafer Bayramı çerçevesinde Genelkurmay Karargâhı’nda gerçekleşen “tebrikleri kabul” töreninin formatının değiştirilebileceği konuşuluyor. Kulislerde konuşulan ikinci konu ise Genelkurmay İletişim Stratejisi’nde beklenen değişimle ile ilgili.
KARARGÂH’TAKİ GÖRÜNTÜ
30 Ağustos Zafer Bayramı her yıl “Silahlı Kuvvetler Günü” olarak kutlanıyor. Devlet teamülünde bu bayram hem 26 Ağustos 1071’i hem de 30 Ağustos 1922’yi çağrıştırdığı için askerlerin öne çıktığı bir bayram olarak kabul ediliyor. Bu nedenle 30 Ağustos törenlerinin koordinasyonunu Genelkurmay üstleniyor. Mevcut uygulamada iki ayrı kutlama gerçekleşiyor. Önce Genelkurmay Başkanı Karargâh Şeref Salonu’nda devlet erkanının kutlamalarını kabul ediyor. Daha sonra Hipodrom Alanı’nda resmi geçit töreni düzenleniyor. Geçen yıl Ulusal ve Resmi Bayramlarda Yapılacak Törenler Yönetmeliği’ndeki değişiklik sonrasında resmi bayramların nasıl kutlanacağı yeniden düzenlendi. Yapılan değişiklikle yönetmeliğe şu hüküm eklendi: “Zafer Bayramının Başkent’teki tebrikatında TBMM Başkanı veya Başbakan bulunması durumunda, TBMM Başkanı ve Başbakan tebrikatı koordinatör kurum temsilcisi ile birlikte kabul eder ve önde yer alır.” Böylece Karargâh’taki kabul sırasında “Genelkurmay Başkanı” anonsu ile Meclis Başkanı, Başbakan ve bakanların ayakta beklediği görüntü artık yaşanmayacak. Bu değişikliğin en çarpıcı uygulamasının 30 Ağustos 2011’de gerçekleşmesi bekleniyor.
YENİ İLETİŞİM DİLİ
Sabah’ın haberine göre kulislerde konuşulan ikinci konu ise Genelkurmay İletişim Stratejisi’nde beklenen değişimle ile ilgili. Buna göre asker, kendi görev alanı ile ilgili konular dışında açıklama yapmayacak. Bu çerçevede Genelkurmay resmi internet sitesi arşivinin de gözden geçirilebileceği belirtiliyor. Buna uygun olarak da 27 Nisan e- muhtırası benzeri bildirilerin sistemden ayıklanması bekleniyor. Genelkurmay, görüşlerini Başbakan Erdoğan tarafından başlatılan haftalık görüşmelerde sunacak. Erdoğan’ın daha önce hassasiyet bildirdiği Genelkurmay basın bilgilendirme toplantıları ise periyodik olmayacak, daha önce duyurulduğu gibi gerekli görülen durumlarda yapılacak. Komuta kademesi devir teslim törenlerinin siyasete mesaj verilen platforma dönüşmemesine özen gösterilecek. Komutanlar konuşmalarında görev dönemlerinde gerçekleştirdikleri icraatlarla sonraki komutanın tamamlamasını arzu ettikleri projelere yer verecek.
GÜL İFTAR YEMEĞİ VERECEK
Yüksek Askeri Şûra’nın (YAŞ) üçüncü gün çalışmaları bugün, Başbakan Erdoğan’ın başkanlığında, Genelkurmay Başkanlığı Karargahı’nda devam edecek. Toplantı, saat 09.30’da başlayacak. Ayrıca Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de Yüksek Askeri Şûra üyeleri onuruna Konut’ta bir iftar yemeği verecek.
***
Devrin lideri kendi kafesinde yargılanıyor
Mısır’da yolsuzluk ve geçtiğimiz Şubat ayındaki devrim sırasında yaşanan ölümler nedeniyle yargılanan eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek hakim karşısına çıktı. Devrik lider, duruşmayı sağlık sorunları nedeniyle sedyeden takip ediyor. Tarihi duruşmayı mahkemenin dışına kurulan dev ekrandan izleyen Mübarek yanlıları ve karşıtları arasında çıkan çatışmalar sürüyor. Mısır’daki ayaklanma sonrası ordunun iktidarı devralmasının ardından Şarm el Şeyh’e kaçan Mübarek, 11 Şubat’taki devrimden bu yana ilk kez bugünkü duruşmada kamuoyunun karşısına çıktı. Mısır devlet televizyonundan canlı yayınlanan davanın ilk duruşması başkent Kahire’deki Polis Akademisi’nde başladı. 83 yaşındaki Mübarek, tedavi gördüğü Şarm el Şeyh’ten ambulans uçakla Kahire’ye getirildikten sonra helikopterle mahkeme salonuna geldi. Yaklaşık 30 yıl boyunca ülkesini demir yumrukla yöneten Mübarek, mahkemede demir parmaklıklardan oluşan bir kafesin ardından ifade veriyor.
***
Git gel Konya ‘3’ saat
Ankara-Konya Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattı bu ay hizmete girecek. TCDD Genel Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, elektrifikasyon, sinyalizasyon testleri tamamlanan hattın yol ölçümleri de sorunsuz şekilde sonlandırıldı. Hat üzerindeki trafiğin yönetilmesi için gerekli olan haberleşme yazılım çalışmalarını iki hafta içerisinde tamamlamayı planlayan TCDD Genel Müdürlüğü, Ramazan ayı içerisinde Ankara-Konya arasında YHT ile yolcu taşımaya başlayacak. Geçen yıl Aralıkta teknik deneme seferleri, Haziranda da ticari deneme seferleri başlayan hat üzerinde trafik yönetimine yönelik yazılım çalışmalarında da son aşamaya gelindi. Çalışmaları tamamlayarak bu ay içinde seferlere başlayacak olan Kurum, hatta başlangıçta saatte 300 kilometre hız yapabilen 12 YHT seti kullanacak, kısa süre içerisinde de 350 kilometre hız yapabilen 6 tren seti için ihaleye çıkacak. İki il arasında 1 saat 30 dakikalık sefer süresi, Ankara-Sincan arasında hizmete geçecek Başkentray’ın tamamlanmasıyla 1 saat 20 dakikaya, saatte 350 kilometre hız yapabilen YHT setlerinin işletmeye alınmasıyla da 1 saat 15 dakikaya inecek.
***
Çok ciddi iddia
Habertürk yazarı Yiğit Bulut’un bu gün köşesine taşıdığı konu Türkiye’nin ciddi bir risk altında olduğunu gözler önüne serdi. Yazıya göre Hollanda kökenli Royal Vopak şirketi Yalova Taşköprü’de dünyanın en büyük tehlikeli kimyasal atık depolama tesisini kuruyor. Bu tesiste dünyanın istemediği zehirli, kimyasal atıklar depolanacak. Yaklaşık 30 dönüm üzerinde kurulması planlanan tesiste 150’den fazla depolama tankı kurulacak. Bu depolama alanlarına ulaşım için denize 1000 metre uzunluğunda bir liman da inşa edilecek. İşin daha da korkunç kısmı gelişmiş ülkelerin kendi ülkelerinde istemedikleri atıkların depolanacağı Yalova ’da atıkların altından geçecek olan fay hattı. Bu aktif olan hattın kırılması halinde bütün Marmara Bölgesi bu felaketten etkilenecek.