SON DAKİKA SPOR: Kartal, Tayfur’a sahip çıktı… Nefesler tutuldu… En iyisi Necip… Karışık formül… Kartal’da kombine şoku… Engelli sporculara milli davet… Guti arayı kapamaya çalışıyor…



Guti arayı kapamaya çalışıyor
Sakatlığı nedeniyle takımdan uzun süre ayrı kalan ve takımla çalışmalara katılamayan Guti’nin özel idman yaparak antrenman eksikliğini giderecek. Avusturya kampında sol üst adalesine aldığı darbe nedeniyle sakatlanan İspanyol yıldızın, arkadaşlarından idman olarak geri kaldığı ve 5 kilometre açığı olduğu öğrenilirken bir haftalık süreyle bu açığını kapatabileceği bildirildi

***
Kartal, Tayfur’a sahip çıktı
Şike soruşturması kapsamında tutuklu bulunan Beşiktaş Teknik Direktörü Tayfur Havutçu’ya Siyah-Beyazlı yönetimden destek geldi. Böylece üst mahkemenin tutukluluk kararını bozmaması üzerine ortaya çıkan yeni hoca arayışlarıyla ilgili söylentilerin de önüne geçildi. Siyah-Beyazlı kulübün resmî sitesinden yapılan açıklamayla Tayfur Havutçu’nun hâlâ takımın başında olduğuna dikkat çekildi: “Futbol A takımımızın teknik direktörü halen Sayın Tayfur Havutçu olup, kendisinin en kısa sürede hukuken aklanıp görevinin başına dönmesi hepimizin en büyük ortak arzusudur.” Havutçu’nun takımın başında kalacağı özellikle vurgulandı: “Teknik direktör arayışıyla ilgili yapılan haberler neticesinde yönetim kurulu olarak bir açıklama yapma ihtiyacı duyulmuştur.” Havutçu’nun istifasının istenmesi halinde Kartal’ın şike yaptığı algısı oluşabileceğini göz önünde bulunduran yönetim, yeni bir teknik adamla devam etse bile genç çalıştırıcının sözleşmesini feshetmeyecek. Siyah-Beyazlı idareciler bugün özel bir toplantı yaparak hoca konusu başta olmak üzere takımın geleceğini ve şike soruşturmasında kulüp olarak nasıl bir yol izleneceğini masaya yatıracak.

***
Nefesler tutuldu
Havutçu’nun serbest kalmaması üzerine arayışlarını sıklaştıran yönetim hoca adaylarını bugünkü toplantıda masaya yatırıp, rotayı belirleyecek.. Beşiktaş, son dönemin en kritik günlerinden birini yaşayacak… Teknik direktör Tayfur Havutçu’nun tutukluluk halinin sürmesi üzerine hoca arayışlarını sıklaştırmak zorunda kalan yönetim, bugün olağanüstü toplanarak yeni teknik patronunu belirleyecek. Ziya Doğan, Mehmet Özdilek, Mustafa Denizli, Christoph Daum, Enrique Flores’in ardından Carlos Carvalhal ve Carlos Queiroz’un da adının anıldığı siyah-beyazlı kulübün kararı bugün büyük ihtimalle netleşecek. “Yerli mi, yabancı mı; Türkiye’yi tanıyan biri mi, Portekizli mi?” gibi sorular bu akşam son bulacak. Kritik karara kısa bir süre kala siyah-beyazlı yönetimin birkaç kriter üzerinde durduğu ifade ediliyor. Başından beri teknik direktör Tayfur Havutçu’nun aklanıp, takımın başına geçmesinin bekleneceği yolunda açıklamalarda bulunan yönetimin, bu formüle uygun olarak Havutçu ile birlikte çalışabilecek bir isimde karar kılabileceği belirtiliyor. Yönetim içinde yerli ya da Türkiye’yi tanıyan bir yabancı hocadan yana olanlar da bulunduğu gibi Portekizli oyuncuların çokluğu nedeniyle Portekizli bir teknik adamdan yana tavır koyan isimler de yok değil.

***
En iyisi Necip
Yaşıyla birlikte futbolu da her geçen gün büyüyen Necip Uysal, Avrupa’nın gelecek vadeden 20 genç yeteneği arasına girdi… FIFA menajerleri ve scoutinler tarafından belirlenen listede 3 Türk futbolcu kendisine yer bulurken yerlilerin en iyisi olarak ise Beşiktaş’ın genç yıldızı Necip gösterildi. Türkiye’den Gaziantepspor’un santrforu Cenk Tosun ve Bursaspor’un forveti Sercan Yıldırım’ın da yer aldığı listede ilk sıra D. Kiev’in 18 yaşındaki oyuncusu Maksym Koval’ın oldu. Necip Uysal ise listenin 7’inci basamağında kendisine yer buldu. Ertuğrul Sağlam döneminde tanıştığı A takım forması altında kendisine tanınan şansı iyi değerlendiren, sonrasında göreve gelen tüm teknik adamların da gözüne girmeyi başaran 20 yaşındaki Necip, Avrupa’nın önemli kulüplerinin de dikkatini çekmeye başladı. Cenk Tosun’un 16, Sercan Yıldırım’ın da 20’nci sırada kaldığı listenin 7’nci sırasına yerleşerek FIFA menajerlerinin de ilgisini üzerinde topladığını ortaya koyan Necip, özellikle İspanyol takımlarının yakın takibinde. Yıldız futbolcu, Kartal’ın İspanya’da katıldığı turnuva sınrasında Atletico Madrid ve Sevilla’dan teklif almıştı.

***
Karışık formül
Küme düşürme olmazsa F.Bahçe’nin -30, Beşiktaş’ın -25, Trabzon’un ise -20 puanla lige başlaması gündemde. Ayrıca bu ekipler Avrupa Kupaları’na katılamayacak. Futbolda şike operasyonu kapsamında gözler Federasyon Etik Kurulu ve Futbol Federasyonu’na çevrilirken, 9 Eylül’e kadar düşünülen hamleler ile ilgili çeşitli iddialar ortaya atılıyor. Önceki gün kulüp yöneticileri ile görüşen federasyonun ligi 18 takımla başlatma isteğinin altında küme düşürme kararınına başvurmama çalışmalarının yattığı konuşuluyor. Bu formülde TFF’nin ismi karışan takımları eksi puanla başlatma düşüncesinin ağır bastığı öğrenildi. Geçen yıl kazanılan kupaların iadesi ile birlikte F.Bahçe, Beşiktaş ve Trabzon gibi kulüplerin Avrupa kupalarına katılmamasına karar verileceği, F.Bahçe’nin -30, Beşiktaş’ın -25, Trabzonspor’un ise -20 puanla lige başlayacağı gelen haberler arasında. Sivasspor, Eskişehirspor, Gençlerbirliği ve Ankaragücü kulüplerinin de -15 puan ile başlamasına, ismi şikeye karışan tüm yönetici ve oyunculara ise ağır hak mahrumiyeti cezası verilmesine karar verileceği düşünülen formüller arasında gösteriliyor. Ancak talimatlar göz önüne alındığında bunun nasıl uygulanacağı merak uyandırıyor. Çünkü Futbol Disiplin Kurulu’nun “Müsabaka sonucunu etkileme” başlığının altındaki 55. maddede küme düşürülme cezası açıkça yer alıyor. Federasyonun en geç 15 Ağustos’a kadar bu konudaki kararını vermesi bekleniyor.

***
Kartal’da kombine şoku
Şike soruşturmasıkombineyi vurdu… Geçen sezon Temmuz ayında 14 bin kombine satan Beşiktaş, bu yıl 2 bin 500’de kaldı. Beşiktaş yönetimi, kombine satışlarında tam anlamıyla şok yaşıyor… Geçtiğimiz yıl 24 Temmuz’a kadar 14 bin kombine satan siyah-beyazlı kulüp, bu yıl ise 2 bin 500 rakamında kaldı. Geçen sezon alınan yıldız futbolcuların kadroda tutulup yeni isimlerin transfer edilmesine rağmen, taraftarların kombine kartlara ilgi göstermemesi yönetimde büyük bir hayal kırıklığı yarattı. Siyah-beyazlı kulübün vefakar ve cefakar olarak gösterilen taraftarının, kulübe destek vermemesinin sebeplerini araştıran yöneticiler, bu durumu iki nedene bağladı: 1- Şike soruşturmasının Beşiktaş’a sıçraması nedeniyle taraftarlar, takımın durumunun netleşmesini bekliyor. 2-Anıtlar Kurulu’ndan onay çıkması halinde İnönü Stadı’nın hemen yıkılacak olması. Türkiye gündemine bomba gibi düşen şike soruşturması kapsamında teknik direktörü ile yöneticisi tutuklu bulunan siyah-beyazlı kulübün, küme düşme ihtimali bulunması taraftarı en çok etkileyen faktör olarak görülüyor. Türkiye Kupası’nın iadesi, Avrupa ve Süper Lig’in belirsizliğiyle oluşan kaos ortamının tribünleri vurması sıkıntı yarattı. Kombine satışlarından büyük bir gelir beklerken, böyle bir olumsuzlukla karşılaşan yöneticiler, satışları artırmak için gerekli çalışmaların yapılması kararını aldı. Ayrıca geçtiğimiz yıla göre yapılan yüzde 15’lik zammın da bu durumda etkili olup olmadığını düşünen yönetim, kombine satışlarını 15 Eylül’e kadar uzatma kararı aldı. Ağustos ayı sonuna kadar ligdeki belirsizliğin de ortadan kalkacağını düşünen yönetim, eylül ayı içinde satışların artacağını tahmin ediyor.
***
Engelli sporculara milli davet
Beşiktaş’ta 9 engelli sporcu Tekerlekli Sandalye Basketbol A Milli Takımı kampına çağrıldı. Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu tarafından açıklanan, Tekerlekli Sandalye Basketbol A Milli Takımı’nın 2-9 Ağustos tarihleri arasında yapılacak olan kampına, Beşiktaş’ın oyuncularından Aytaç Ercan, Bülent Yılmaz, Cenk Gezinci, Deniz Acar, Ferit Gümüş, Kaan Dalay, Murat Aslanoğlu, Selim Sayak ve Yasin Cırgaoğlu davet edildi. Ayrıca Beşiktaş’ın’ın Baş Antrenörü Mehmet Önüt ile Mekanisyen Ekrem Bektaşoğlu da Milli Takım Kampında görev alacaklar.

***