SON DAKİKA GÜNDEM: Piyasanın patronu konuştu… Dolar düştü… Emenike oynamadan satıldı… Yıldırım taburcu edildi… Haberal hastaneye kaldırıldı…

Patron konuştu, dolar düştü
Merkez Bankası Başkanı Başçı, kriz tartışmalarına “Türkiye’de durum çok iyi, gidişat çok iyi” sözleriyle nokta koydu. Başçı’nın TL’yle ilgili açıklamaları sonrasında dolar düşüşe geçti. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, son günlerde artan kriz tartışmalarına noktayı koydu. Enflasyon raporunu açıklayan Başçı kriz tartışmalarıyla ilgili olarak şunları söyledi: “Yurtdışındaki riskler kimsenin aklına hayaline bile gelmeyen konular. ABD’de temerrüt riski konuşuluyor. Siyasi süreç işliyor, herkes emin ki bu çözülecek. Avrupa’daki problem biraz daha büyük. Döviz alım ihalelerine ara verirken de ona atıfta bulunduk. Türkiye’de durum çok iyi, gidişat çok iyi. Yatırımlar son derece mükemmel toparlanmış şekilde gidiyor. Bu durum çok iyiyken içinde bulunduğumuz dünya bir takım risklerle karşı karşıya. Şöyle bir avantaj var bizim için; dengeleyici yönde politikalar uygulayabiliyoruz.” Başbakan’ın “Bu defa teğet bile geçmeyecek” sözlerini değerlendiren Başçı, “Ben de o kadar güzel konuşabilseydim siyasetçi olurdum. Açıklamayı olumlu karşılıyorum. Vatandaşa mesaj anlamından da olumlu buluyorum. Bu tür mesajlar şu sıralarda faydalı” dedi.

TL AŞIRI DEĞERLİ DEĞİL
Kurdaki harekete değinen Başçı, ”Türk Lirası aşırı değerli değil, hiç kimse aşırı değerli olduğunu iddia edemez. TL’nin cari açığa yapabileceği azami katkıyı da biz yaptığını düşünüyoruz. Kurlarla ilgili taahhüt verildiğinde başımıza neler geldiğini gördük. Bugün için gerçekten şunu başardık. TL üzerinde ilave bir değerleme baskısı kesinlikle şu anda yok. Bizim benzediğimiz ülkelere göre TL, yüzde 20’nin üzerinde nisbeten daha az değerli durumda. TL’de daha fazla değer kaybı enflasyonu olumsuz etkileyebilir ” dedi. “Kredilerle ilgili tedbir almak gerekirse bunlar az maliyetli tedbirler olacaktır” diyen Başçı, kredilerin tam arzu ettikleri yönde ilerlediğini kaydetti. Başçı, ilave faiz artışına gerek duymadıklarını ifade etti.

AŞIRI ISINMA VE SERT İNİŞ RİSKİ YOK
Başçı, ekonomide aşırı ısınma ve sert iniş riski görmediklerini belirterek, “MB olarak fon girişlerindeki ani durmaya hazırız ama bu ihtimal az” diye konuştu.

DALGALANMA KORKUSU BULUNMUYOR
Türkiye’nin döviz pozisyonuyla ilgili sıkıntısı olmadığını ifade eden Başçı, Türkiye’nin hiçbir şekilde dalgalanma korkusu olmadığını ifade etti.

ENFLASYON TAHMİNİ DEĞİŞMEDİ
Enflasyon tahminlerini açıklayan Başçı, 2011 sonu enflasyon tahminlerinin orta noktası yüzde 6,9 olmak üzere yüzde 5,9 ile yüzde 7,9 arasında olacağını söyledi. Başçı, enflasyon tahminlerinin değişmediğini kaydetti. Başçı, 2012 sonu enflasyon tahminlerinin orta noktası yüzde 5,2 olmak üzere yüzde 3,5 ile yüzde 6,9 arasında olacağını söyledi. Merkez Bankası Başkanı, 2011’in ikinci çeyreğinde dünyada büyümenin yavaşladığını, aşağı yönlü risklerin belirginleştiğini söyledi. Başçı, gelişmiş ve gelişen ülkelerde büyüme rakamlarının ayrışmaya devam ettiğini kaydetti.

ntvmsnbc

***

Emenike oynamadan satıldı
Fenerbahçe Emenike’yi Spartak Moskova’ya 10 milyon Euro’ya sattığını açıkladı. Sarı lacivertli kulübün borsaya gönderdiği açıklamada “Oyuncumuz Emmanuel Chinenye Emenike’nin bonservisinin Spartak Moskova’ya verilmesi konusunda anlaşmaya varılmıştır. Emenike’nin bonservisinin 10.000.000 Euro bedelle Spartak Moskova’ya verilmesi konusunda anlaşmaya varılarak sözleşmesi imzalanmıştır” denildi. Fenerbahçe, Emenike’ye sezon başında Karabükspor’dan 7 milyon Euro karşılığında almış, ayrıca anlaşmada “4 yıl içinde başka bir kulübe satılırsa Karabükspor’a 2 milyon Euro daha ödenir” maddesine yer verilmişti.

F.BAHÇE: “EMENIKE AYRILMAK İSTEDİ”
Emenike hakkında Fenerbahçe resmi sitesinden de bir açıklama yayınlandı. Açıklamada “Futbolcumuz Türkiye’de yaşadığı olumsuzluklar nedeniyle futbol hayatına başka bir ülkede devam etmek istediğini daha fazla Türkiye’de kalmak istemediğini teknik heyet ve yönetimimize bildirmiş ve ayrılmak istediğini dile getirmiştir. Bunun üzerine Emenike ile ilgilenen Spartak Moskova takımı ile temasa geçilerek anlaşma sağlanmıştır. Emenike’ye bundan sonraki futbol yaşamında başarılar dileriz.” denildi.

“YAŞANANLAR YÜZÜNDEN AYRILMAK ZORUNDA KALDIM. ÇOK ÜZGÜNÜM”
Fenerbahçe’nin, Rusya’nın Spartak Moskova kulübüne 10 milyon Euro bedel karşılığında verdiği Nijeryalı futbolcu Emmanuel Emenike, yaşadığı olayların kendisini çok yıprattığını ve Sarı-lacivertli kulüpten ayrılacak olması nedeniyle çok üzgün olduğunu söyledi. Fenerbahçe Şükrü Saracooğlu Stadı’ndaki kulüp binasına bugün sevgilisi ile birlikte gelen Emenike, yaklaşık 4 saat boyunca Sarı-lacivertli yöneticilerle görüştü. Nijeryalı futbolcunun yöneticilere, “Ben bu kulübe daha hiçbir şey ödeyemeden gitmek zorunda kaldım. Aykut Hoca bana çok güvendi, ama ben onun için hiçbir şey yapamadan gidiyorum. Ben bu ülkede 4 gün gözaltında kaldım. Bu olaylar beni çok yıprattı. Aslında kalmak istiyordum ve Fenerbahçe’den sonra daha büyük kulüplere gitmek istiyordum. Yaşanan bu süreç nedeniyle gitmek zorunda kaldım. Çok üzgünüm” dediği öğrenildi.

OLAY TRANSFER TEK MAÇ DAHİ OYNAYAMADI!
Emenike’nin Fenerbahçe’ye transferi tartışmalara yol açmış ve Nijeryalı futbolcu şike soruşturması kapsamında gözaltına alınıp ifadesi alındıktan sonra serbest bırakılmıştı. Daha sonra yeni takımının kampına katılan Emenike sakatlığı nedeniyle takımının hazırlık maçlarında hiç forma giyememişti. Nijeryalı futbolu Türkiye macerasında, Kardemir Karabükspor formasıyla 2009-2010 sezonunda Bank Asya 1. Lig’de çıktığı 28 maç 16 gol atarken, geçen sezon Spor Toto Süper Lig’de forma giydiği 23 maçta ise 14 gole imzasını attı.

***
Yıldırım taburcu edildi
Futbolda şike soruşturması kapsamında tutuklu bulunduğu cezaevinden rahatsızlığı nedeniyle hastaneye sevk edilen Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, taburcu edildi. Yıldırım’ın uygulanan tedavinin sonuçlarının görülmesi amacıyla bir süre sonra kontrol edileceği açıklandı.
Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Vekili Doç Dr. Abdülkadir Ünsal imzalı yazılı açıklamada; “Kontrolsüz tip 2 Diabetes Mallitus (şeker hastalığı) nedeniyle hastanemiz, Endokrinoloji ve metabolizma Kliniği’nde yatarak takip ve tedavisi sürdürülen tutuklu hasta Azigz Yıldırım’ın verilen yeni tedavisine cevabın görülebilmesi için belirli bir süre sonra kontrole gelmek üzere taburcu edilmesine karar verilmiştir.” denildi. Yıldırım, taburcu edilmesinin ardından kendisine eşlik eden jandarma aracıyla birlikte ambulansla Metris Cezaevi’ne geri götürüldü.

***

Haberal hastaneye kaldırıldı
Milletvekili seçilen 2. Ergenekon davasının tutuklu sanığı Mehmet Haberal, rahatsızlığı nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) milletvekili seçilen Haberal’ın rahatsızlığının artması üzerine Silivri Devlet Hastanesi’ne kaldırıldığı belirtildi. Haberal’ın avukatı Dilek Helvacı, son 3 gün içerisinde müvekkilinin mevcut rahatsızlıklarında artış yaşandığını söyledi. 25 Temmuz’da kalp aritmilerinde artış, yüksek tansiyon, göğüste daralma ve kolda uyuşma şikayetleri bulunduğunu belirten Helvacı, bunun üzerine cezaevi doktorunun ambulans çağırdığını, ancak müvekkilinin ilk etapta hastaneye gönderilmeyi kabul etmediğini kaydetti. Helvacı, müvekkilinin akşam saatlerinde rahatsızlığının artması üzerine semt polikliniğinde müşahede altına alındığı nı kaydetti. 26 Temmuz sabahı cezaevine dönen Haberal’ın akşam saatlerinde tekrar rahatsızlanması üzerine Silivri Devlet Hastanesine sevk edildiğini belirten Helvacı, müvekkilinin müşahede altında tutulmasına ihtiyaç olmadığı gerekçesiyle geri gönderildiğini ifade etti. Atakların artış göstermesi üzerine dün Silivri Cumhuriyet Başsavcılığına başvurduklarını anlatan Helvacı, bu sabah müvekkilinin tekrar Silivri Devlet Hastanesi’ne gönderildiğini belirtti. Haberal’ın tetkiklerinin devam ettiği belirtildi.