SPOR-Beşiktaş’ta ‘şike’ araması

BEŞİKTAŞ-Türkiye dün güne futbolda şike ve teşvik haberleriyle uyandı. İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı’nın soruşturması kapsamında Fenerbahçe, Sivasspor, Trabzonspor ile Beşiktaş
kulüplerinde arama yapıldı.

Emniyet birimleri, saat 07.00’de aralarında İstanbul, İzmir, Ankara, Eskişehir, Sivas ile Antalya’nın da yer aldığı 11 ilde 60 merkeze eşzamanlı operasyon düzenledi. Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım ile Sivasspor Başkanı Mecnun Odyakmaz’ın yanı sıra birçok yönetici, teknik adam, futbolcu ve menajer gözaltına alındı. Sayının 150’ye ulaşabileceği kaydedildi. Başsavcılığın gündeminde, 2010-2011 sezonunda Süper Lig’de oynanan 15, Bank Asya 1. Lig’de yapılan 5 maç var. Aralık 2010’dan bu yana gizlilik içerisinde devam eden çalışmalar, Giresunspor eski Başkanı Osman Çırak’ın dövülmesiyle hız kazandı. Soruşturmayı yürüten Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz’ün, İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği görevine terfi ettirilmesinin ardından dosya, Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Mehmet Berk’e verildi. Olayda Sedat Peker’in manevi oğlu olduğu iddia edilen Olgun Peker’e ulaşan polis, kısa sürede şikeyle ilgili bilgiler elde etti. Maç sonuçlarını etkiledikleri öğrenilen yapılanmanın 5 ana gruptan oluştuğu bilgisine ulaşıldı. Kulüp başkanları, yöneticiler, Futbol Federasyonu eski üyeleri, menajerler ve futbolcuların yer aldığı şemanın başında Olgun Peker ile Aziz Yıldırım’ın olduğu, ayrıca Yıldırım’ın telefon diyaloğuna ulaşıldığı öne sürüldü. Bir başka kaynak ise şike için girişimde bulunulduğu gerekçesiyle Trabzonspor Kulübü’nde de arama yapıldığını vurguladı.

TEKNİK TAKİBE YAKALANDILAR

İddiaya göre; teknik takibe takılan bir görüşmede, Fenerbahçe’nin yeni transferleri eski Eskişehirsporlu Sezer Öztürk ile eski Karabüksporlu Emenike’ye, “Hizmetlerinizden dolayı Fenerbahçe şampiyon olursa, sizi Fenerbahçe’ye transfer edeceğiz.” denildi. Fenerbahçe’ye imza atan Emmanuel Emenike’nin şike karşılığında para alırken polis tarafından görüntülendiği de ileri sürüldü. Yapılan dinlemeler sırasında şahısların kendi aralarında şifre kullandıkları ifade edildi. “Tarla hazır mı? Ürün ne oldu? Buğdaylar büyüdü mü?” şeklinde sorulardan, “Tarla yeşillendi.” ibaresinin, “Şike kesinleşti.” manasına geldiği dile getirildi. Yine iddialara göre Eskişehirspor Teknik Direktörü Bülent Uygun ve Ümit Karan’a bir otomobil bagajında çanta içerisinde 200’er bin lira para gittiği ve çantaların tesliminin polis kamerasıyla görüntülendiği öne sürüldü.

Şike tespit edilen karşılaşmalara ilişkin dosya, TFF’ye gönderilecek. Müsabakaların görüntülerini tekrar inceleyecek TFF, bu maçların iptaline gidebilir. Olaya adı karışan F.Bahçe, Sivasspor, Giresunspor, Kartalspor ile Mersin İ.Y.’nin düşmesi bile gündemde.

KANUN NE DİYOR?

5 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası

Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun, Resmi Gazete’nin 14 Nisan 2011 tarihli sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Böylece şike ve teşvik primine ağır cezalar getirildi. Buna göre; bir spor müsabakasının sonucunu etkilemek amacıyla, bir başkasına kazanç veya sair menfaat temin eden kişi 5 yıldan 12 yıla kadar hapis ve 20 bin güne kadar adli para cezasına çarptırılacak. Kendisine menfaat temin edilen kişi de bu suçtan dolayı müşterek fail olarak cezalandırılacak. Şikeye katkıda bulunan kişiler de aynı cezaya mahkum edilecek.

Maçtan önce şike ve teşvik primini ihbar edene ceza verilmeyecek. Suçun; kamu görevinin sağladığı güven veya nüfuzun kötüye kullanılması suretiyle, spor kulübünün yönetim kurulu başkan veya üyelerince, örgüt faaliyeti çerçevesinde, bahis oyunlarının sonuçlarını etkilemek amacıyla işlenmesi halinde verilecek ceza yarı oranında artırılacak. Milli takımların veya milli sporcuların başarılı olmasını sağlamak amacıyla, spor kulüplerince kendi takım oyuncularına veya teknik heyetine müsabakada başarılı olabilmelerini sağlamak amacıyla prim verilmesi veya vaadinde bulunulması halinde bu cezalar uygulanmayacak.

YASA, KÜME DÜŞME CEZASINI DA İÇERİYOR

Şike ve teşvik primine karıştığı kanıtlanan kulüplere Futbol Federasyonu Futbol Disiplin Talimatı’nın ‘Müsabaka Sonucunu Etkileme’ başlığında yer alan 55. maddesi gereğince küme düşme cezası veriliyor:

1- Müsabakanın sonucunu hukuka veya spor ahlakına aykırı şekilde etkilemek veya buna teşebbüs etmek yasaktır. Bir futbolcuya veya kulübe teşvik primi verilmesi de bu kapsamdadır.

2- Bu hükmü ihlal eden kişiler, bir yıldan üç yıla kadar müsabakalardan men veya hak mahrumiyeti cezasıyla; kulüpler ise küme düşürme cezasıyla cezalandırılır. İhlalin ağırlığına göre küme düşürme cezasına ek olarak puan indirme cezası da verilebilir.