Son Dakika Beşiktaş (28.05.2011)


Beşiktaş karıştı

Swiss Otel’de düzenlenen Uluslararası Yükseköğretim Kongresi’ni protesto eden üniversite öğrencilerine polis müdahale etti, Beşiktaş savaş alanına döndü. TKP, Gençlik Muhalefeti, Gençsen, Eğitim Sen İstanbul Üniversiteler Şubesi, ve Öğrenci Kollektifleri’nin düzenlediği protesto gösterisinde öğrenciler Üniversite Konferansı Sonuç Bildirgesini Swissotel’deki kongreye götürmek isteyince olaylar çıktı. Dolmabahçe’de toplanan göstericiler daha sonra sloganlar atarak Swiss Otel’e doğru yürüyüşe geçti. Yaklaşık bin kişilik grup Kadırgalar Caddesi’nin yukarısındaki Maçka girişinde polis tarafından durduruldu. Protestocu grup basın açıklamasını burada yapma ve daha sonra dağılma kararı aldı. Eğitim Sen İstanbul Üniversiteler Şubesi Başkanı İsmet Akça, AKP iktidarının yapmak istedikleri şeyin YÖK’ü kaldırmak değil YÖK’leri çoğaltmak olduğunu belirterek “Kamusal, özgür, bilimsel, demokratik, üniversite talebini savunmak ve üniversiteyi üniversite olmaktan çıkartacak saldırılara karşı koymak üzere önümüzdeki dönemde tüm üniversite bileşenleri olmak üzere emek ve demokrasi güçlerini ortak mücadeleye davet ediyoruz” dedi. Grubun büyük bir bölümü basın açıklaması sonrasında dağılırken Genç Sen, Anarşist Öğrenciler ve Kaldıraç üyeleri dağılmayıp polise saldırmaya başladı. Polis ekipleri ise tazyikli su ve biber gazı ile öğrencilere müdahale etti. Çevredeki vatandaşlar ve Dolmabahçe Sarayı önündeki askerler de biber gazından etkilendi. Daha sonra göstericilerin attığı taşlar 4 polisin kafasına isabet etti. Müdahalesini sertleştiren çevik kuvvet grubu dağıtarak 10 kişiyi gözaltına aldı.

***

Dolmabahçe gözalıları protesto edildi

Swiss Otel’de yapılan Uluslararası Yüksek Öğretim Kongresi sırasında Dolmabahçe’de toplanan gruplara polisin müdahale ederek dağıtmasının ardından bugün de benzer protestolar yapıldı. Beşiktaş’taki basın açıklamalarının ardından dünkü gösteri sonrası gözaltına alınan arkadaşlarına destek veren bir grup Sultanahmet Adliyesi’nde eylem yaptı. Swiss Otel’de yapılan Uluslararası Yüksek Öğretim Kongresi sırasında Dolmabahçe’de toplanan gruplara polisin müdahale ederek dağıtmasının ardından bugün de benzer protestolar yapıldı. Beşiktaş’taki basın açıklamalarının ardından dünkü gösteri sonrası gözaltına alınan arkadaşlarına destek veren bir grup Sultanahmet Adliyesi’nde eylem yaptı. Maçka’daki açıklamanın ardından Sultanahmet Meydanı’na gelen grup slogan atarak tramvay yolunda bir süre yürüdü. Gözaltına alınan arkadaşlarının serbest bırakılmasını isteyen gruptakiler adliye yakınında basın açıklaması yaptı. Çevik Kuvvet polisi geniş güvenlik önlemi alarak grubun adliye önüne gelmesine izin vermedi. Okunan basın açıklamasında otelde yapılan toplantı hakkında görüş açıklamak isteyen öğrencilerin yolunun barikatlarla kesildiği belirtilerek toplantının egemen şirketlerin ihtiyaçlarının karşılanması için yapıldığı savunuldu. Basın açıklamasının ardından bir süre oturma eylemi yapan göstericiler olaysız dağıldı.

***

YÖK müdahalesinde atılan gaz, minik öğrencileri etkiledi
Swiss Otel’de gerçekleştirilen Uluslararası Yüksek Öğretim Kongresi’ni protesto eden öğrencilere yönelik polis müdahalesinde atılan gazlardan en çok Dolmabahçe Sarayı’na gelen küçük çocuklar ve turistler etkilendi. Polisten kaçan göstericilerin Dolmabahçe Swiss Otel’de gerçekleştirilen Uluslararası Yüksek Öğretim Kongresi’ni protesto eden öğrencilere yönelik polis müdahalesinde atılan gazlardan en çok Dolmabahçe Sarayı’na gelen küçük çocuklar ve turistler etkilendi. Polisten kaçan göstericilerin Dolmabahçe meydanına girmesiyle atılan gazlardan etkilenen ilköğretim öğrencileri çığlık çığlığa öğretmenlerine sarılırken turistlerden bayılanlar oldu. Swiss Otel’e çıkan Kadırgalar Caddesi üzerinde basın açıklaması yaptıktan sonra öğrencilerin polise taş ve flama sopalarıyla saldırmalarının ardından çevik kuvvet gruba gaz ve su sıkarak müdahale etti. Polisten kaçan protestocular, Dolmabahçe meydanına girdi. Göstericilerin Dolmabahçe’ye girdiğini gören polis bu istikamete doğru gaz bombası attı. Bu sırada Dolmabahçe Sarayı’na ziyarete gelen çok sayıda ilköğretim öğrencisi ve turist atılan gazlardan etkilendi. Korku ve dehşete kapılan minik öğrenciler atılan gazlardan etkilenince çığlık çığlığa öğretmenlerine sarıldı. Öğrenciler öğretmenleri tarafından uzun süre sakinleştirilmeye çalışıldı. Bu arada gazlardan sarayı ziyarete gelen turistler de etkilendi. Bazı turistlerin atılan gazlardan bayıldıkları gözlendi. Turistler yüzlerine su serperek gazın etkisinden kurtulmaya çalıştı.

***

8 muvazaf asker daha adliyeye çağırıldı

“Balyoz Planı” soruşturması kapsamında ifadeye çağırılan 8 muvazzaf asker, Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne geldi. TSK’nın her yıl düzenlediği Efes ve Denizkurdu Tatbikatları’nın bu isimlerin ifadeye çağırılması nedeniyle iptal edildiği iddia edilmişti. Orgeneral Bilgin Balanlı’nın avukatı Şeref Dede ise, müvekkili Orgeneral Balanlı’nın adliyede olmadığını açıkladı. Merkez Komutanlığına ait otomobillerle adliyenin savcı ve hakimlerin kullandığı Çırağan Caddesi’ndeki kapısını kullanarak adliye bahçesine giriş yapan askerler, daha sonra binaya alındı. Balyoz Davası devam ederken, polisin Eskişehir’de hava istihbaratçı emekli Albay Hakan Büyük’ün çiftliğinde yaptığı aramada, yeni belgelere ulaşılmıştı. İddiaya göre belgelerde, Adıyaman Menzil Tarikatı’na ait Eskişehir Sivhisar’daki Bilvanis Çiftliği, Org. Balanlı’nın 1’inci Hava Kuvvetleri Komutanlığı yaptığı dönemde, RF-4 keşif uçaklarıyla izlemeye alındı. Ayrıca çiftlikle ilgili karadan da istihbarat çalışmaları sürdürüldü. İrticai faaliyette bulunulduğu ileri sürülen çiftliğe operasyon yapılması için 2007 yılında düğmeye basıldı. Ancak operasyon son anda durduruldu. Belgeler arasında ayrıca “gizli” ve “kişiye özel” ibareli fişleme raporları ele geçirildi. Balyoz Davası kapsamında yeni ele geçirilen belgeler kapsamında Org. Balanlı ile birlikte Korgeneral Turgut Atman, Tümgeneraller Beyazıt Karataş ve Nedim Güngör Kurutaş, Tuğgeneraller Mehmet Eldem ve Erhan Pamuk, Tümamiral Sinan Ertuğrul ve Kurmay Albay Mehmet Örgen ile ismi öğrenilemeyen üst düzey bir subay ifadeye çağırıldı. İddiaya göre, 7’si general toplam 9 muvazzaf askerin ifadeye çağırılması, Genelkurmay Başkanlığı’nca tepkiyle karşılanarak düzenli olarak yapılan iki ayrı tatbikat iptal edildi. Ancak Genelkurmay yetkilileri söz konusu iddiaları doğrulamadı.

***

Beşiktaş Adliyesi’nde güvenlik artırılıyor

Özel Yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesinde güvenlik tedbirleri artırılıyor. Başsavcılığın talimatıyla adliye binasının protokol ve arka kapılarında güvenlik gerekçesiyle yeni düzenlemeye gidiliyor. Bu kapsamda tutuklu sanıkların ve sanık yakınlarının duruşmalara girmek için kullandığı bahçe kapısına 2,5 metre yüksekliğinde duvar örüldü. Böylece tutuklu sanıklar ile yakınları birbirlerini göremeyecek. Bu arada basın mensupları da örülen duvar yüzünden adliyeye getirilen zanlılar ile tutuklu sanıkları görüntüleyemeyecek. Çünkü nezarethaneye bakan basın odası da duruşma salonlarının bulunduğu giriş kapısına taşınıyor. Mevcut basın odası da adliyeye gelen jandarma görevlilerine verilecek. Ayrıca hakimler ve savcıların adliyeye giriş yaptığı protokol kapısından geçişler için polis noktası da yeniden düzenleniyor. Bu kapıya güvenlik tedbiri kapsamında da x-ray cihazı konulacak. Avukatlar ve siviller burada aranıp kayıt yaptırmalarının ardından binaya girebilecek. Buradaki polis noktasında camların kurşun geçirmez olacağı ve çelik giydirme yapılarak olası saldırılara karşı güvenli hale getirileceği öğrenildi. Öte yandan yeni düzenlemeyle avukatlar da duruşma salonlarının bulunduğu alandan mahkeme kalemlerinin bulunduğu bölüme doğrudan geçemeyecek. Bunun için önce dışarı çıkıp sonra da hakimler ve savcıların adliyeye giriş yaptığı protokol kapısındaki x-ray aramasındaki kontrolün ardından mahkeme kalemlerine girebilecek. Adliyedeki çalışmaların bu hafta sonuna kadar bitirilmesi bekleniyor.

***

Acı feryat

Etiler’deki bombalı saldırıda sağ bacağını kaybeden Ayten Bal, yaralandığı anda ‘Bacağım yok’ diye feryat etmiş. Sabah işine giderken gecikince Koç Köprüsü’nün altında patlatılan bombaya hedef olan Ayten’in ağır tahribat nedeniyle kurtarılamayan sağ bacağı diz altından kesilmişti. Ameliyatın ardından yoğun bakım ünitesine çıkarılan, dün sabah ise Cerrahi Servisi’ne alınan Bal’ın durumunun iyiye gittiği bildirildi. Ayten’in annesi Hatice Bal, kızının başına gelen felaketi ilk duyduğunda şok olduğunu belirterek yaşadıkları acıyı anlattı: “Kızım pozitif birisi. Doktor bacağının gittiğini kendisine söylemiş. Kardeşi yoğun bakımda yanına gittiğinde Ayten, ‘Aydın biliyor musun bacağım yok’ demiş. Kızımı o şekilde görmek istemediğim için hemen ziyaret etmedim. Psikiyatr ile birlikte göreceğim.”

***

Selahattin’in İstanbul’u

Belgesel günlerinde bu hafta Selahattin’in İstanbul’u Levent kültür merkezinde 25 Mayıs Çarşamba günü Saat 19:00 da izleyenlerle buluştu. Selahattin Özçivi, kendi deyimiyle “iki fikirde” kalmıştır. Sulukule’nin kentsel dönüşüm kapsamına alınması sürecinde, bir yandan doğup büyüdüğü Sulukule mahallesinden atılmış hissetmektedir. Diğer yandan Taşoluk’ta ev sahibi olma hakkı kazanmıştır ve hayatında ilk defa kaloriferli bir apartman dairesinde yaşayabilecektir. İstanbul’un gündeminin en çok tartışılan konusu kentsel dönüşüm projeleri, kentlilerin hayatlarını pek çok yönden etkilemekte ve değiştirmektedir. Bu belgesel film, kentin ne şekilde dönüştüğünü ve bir kentlinin bu dönüşüme ayak uydurabilmek için verdiği çabayı anlatmaktadır. Selahattin, bir seyyar satıcı olarak, toplu konut yaşamı için gerekli minimum kazancı sağlayabilecek midir, yoksa devletin ona vaad ettiği evi devredip gitmek zorunda kalacak mıdır?

Künye

YÖNETMEN Aysim TÜRKMEN
YAPIMCI Sibel VOSKAY
METİN YAZARI Aysim TÜRKMEN
KAMERA Erdal AKTAĞ
KURGU Ayhan ERGÜRSEL
GÖRÜNTÜ YÖNETMENİ Erdal AKTAĞ
SES Birkan TUNA
MÜZİK Sarp ÖZDEMİROĞLU

Belgesel hakkında:25 Mayıs 2011 Çarşamba 19:00 Yönetmen:Aysim Türkmen

***

Beşiktaş Belediyesi’nde “Cumhuriyet Tanıkları” Sergisi

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna omuz vermiş ve onun ilk yıllarına tanıklık etmiş isimlerin fotoğraflarından oluşan “Cumhuriyet Albümü”nü hayata geçirmek için yola çıkan Beşiktaş Belediyesi projenin ilk sonuçlarını 1.000 fotoğraftan oluşan muhteşem bir sergiye dönüştürdü. Sergi 17 Mayıs 2011 tarihinde Beşiktaş’taki Mustafa Kemal Merkezi Beşiktaş Çağdaş’ta ziyarete açıldı. Beşiktaş Belediyesi’nin yürüttüğü, “Cumhuriyet Tanıkları” projesi kapsamında ilk sergi açıldı. Mustafa Kemal Merkezi Beşiktaş Çağdaş’ta 17 Mayıs’ta 30 Haziran’a kadar açık kalacak sergide Cumhuriyet’in kuruluşuna giden süreçten Cumhuriyet’in ilk yıllarına uzanan 1.000 fotoğraf bulunuyor. Cumhuriyet Tanıkları projesi, Türkiye Cumhuriyeti’nin bugüne taşıdığı birikime sahip çıkmayı ve bu kapsamda çekilmiş tüm fotoğrafları bir veri tabanında toplamayı hedefliyor. Bu projeden şimdiye kadar elde edilen sonuçlar Beşiktaş Çağdaş’ta sergileniyor. Sergide her fotoğrafın yanında o fotoğraftaki kişilerin kimlikleri ve görevleri hakkında bilgiler yer alıyor. Proje kapsamında bu serginin farklı kent ve mekânlarda tekrarlanması hedefleniyor. Böylece fotoğraflarda yer aldıkları halde kimlikleri tespit edilememiş olan kişiler hakkında onları tanıyan ziyaretçilerden bilgi alma imkânı olacak. “Cumhuriyet Tanıkları” sergisinin resmi açılışı 17 Mayıs 2011 Salı günü saat 19.00’da yapıldı. Sergi pazartesi günleri hariç her gün 10:30-18:00 saatleri arasında gezilebilir.

***

Engelsiz Film Festivali Beşiktaş’ta

Engellilik ve iş göremezlik konularında kısa ve uzun metrajlı filmler ile toplumda farkındalık yaratmayı ve toplum bilincinin güçlenmesini hedefleyen Uluslararası Engelsiz Film Festivali;“Herkes İçin Eşit Yaşam Koşulları, Eşit Saygı ve Adalet” temasıyla yola çıktı. Festival süresince Hindistan ve Rusya’dan ödüllü 58 kısa film sinema izleyicisiyle buluşacak.
Bunların yanı sıra usta yönetmenlerin ödüllü uzun metrajlı filmleri ve festivale başvuran sinemaseverlerin kısa filmleri sergilenecek. Festival kapsamında görme ve işitme engelli sinema izleyicileri için uzun metrajlı sinema filmleri festival ekibi tarafından betimlenerek,ünlü seslendirme sanatçılarının dublajlarıyla altyazılı bir şekilde gösterime sunulacak.

LEVENT KÜLTÜR MERKEZİ
22 Mayıs 2011
13:00 Başka Dilde Aşk
15:00 11’e 10 Kala
17:00 Bornova Bornova

23 Mayıs 2011
13:00 İki Dil Bir Bavul
15:00 Kaç Para Kaç
17:00 Çakallarla Dans

24 Mayıs 2011
13:00 Merdiven Altı
15:00 Sinyora Enrica ile İtalyan Olmak
17:00 Başka Dilde Aşk

25 Mayıs 2011
13:00 11’e 10 Kala
15:00 Bornova Bornova
17:00 İki Dil Bir Bavul

26 Mayıs 2011
13:00 Kaç Para Kaç
15:00 Çakallarla Dans
17:00 Merdiven Altı

27 Mayıs 2011
13:00 Sinyora Enrica ile İtalyan Olmak
15:00 Başka Dilde Aşk
17:00 Çakallarla Dans