Son Dakika Beşiktaş (19.05.2011)

Ünal’dan anlamlı kutlama mesajı

BEŞİKTAŞ-Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla bir kutlama mesajı yayımladı. Açıklamada şu sözlere yer verildi.

“Değerli Beşiktaşlı Hemşerilerim,
Bundan 92 yıl önce 16 Mayıs 1919’da Beşiktaş’tan hareket eden Mustafa Kemal Atatürk, riskli ve zor bir yolculuktan sonra 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak ülkemizin bağımsızlık ve kurtuluş meşalesini yaktı. Beşiktaş sahillerinden başlayan bu tarihi yolculuk Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna uzandı ve çağdaş uygarlık düzeyine ulaşarak geçme mücadelemizin ilk adımını oluşturdu. Bu zorlu yolculuk bitmiş değil. Geride bıraktığımız bir asra yakın süre içinde çok önemli mesafeler kat etmiş olmamıza rağmen hedefimize ulaşmak için daha yapmamız gereken çok iş var. Çağdaş uygarlık yolunda başarıya ulaşmamızın en önemli güvencesi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının kurduğu Cumhuriyetimizin temel değerlerine ve devrimlere sahip çıkmaktır. Aklı, bilimi ve çağdaşlığı temel alan bu değerleri her koşul altında savunmak zorundayız. Atatürk bu görevi öncelikle Türk gençliğine emanet etmiştir. O yüzden 19 Mayıs’ı Gençlik ve Spor Bayramı olarak coşkuyla kutluyoruz. Ancak unutmamalıyız ki görev sadece gençlerin değil hepimizindir. Ülkemizin aydınlık yarınlarına olan inancımla gençlerimizin ve tüm hemşerilerimin 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutlarım.

Sevgi ve saygılarımla,
İsmail Ünal
Beşiktaş Belediye Başkanı”

***

Demirören’den kutlama mesajı

BEŞİKTAŞ-  BJK Başkanı Demirören 19 Mayıs için bir mesaj yayınladı… Beşiktaş Kulübü Başkanı Yıldırım Demirören, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla bir kutlama mesajı yayımladı. Kulüp internet sitesinden yayımlanan mesajda başkan Demirerön, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, 19 Mayıs 1919’da Samsun’da başlattığı kurtuluş mücadelesinin 92. yılının kutlandığına işaret ederek, şunları kaydetti: ”Kurucularımızdan Ahmet Fetgeri Aşeni’nin önerisi ve Atatürk’ün kabulü ile Gençlik ve Spor Bayramı olarak ilan edilen bugün, camiamız için çok daha anlamlı ve gurur verici bir tarihtir. Türk gençliğinin 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’nı coşkuyla kutlarken, Ulu Önder Atatürk ve silah arkadaşlarını da minnetle anıyoruz.”

***

Beşiktaş’ta “Bağımsızlık için İlk Adım Yürüyüşü” yapıldı

BEŞİKTAŞ- Beşiktaş Belediyesi’nin 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları kapsamında düzenlediği “Bağımsızlık İçin İlk Adım Yürüyüşü” gerçekleştirildi. Beşiktaş Belediyesi’nin 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları kapsamında düzenlediği “Bağımsızlık İçin İlk Adım Yürüyüşü” gerçekleştirildi. Atatürk’ün Bandırma Vapuru’na binmesini temsil eden yürüyüş, Akaretler’deki Mustafa Kemal Müzesi önünden, Beşiktaş Meydanı’na kadar sürdü. Mustafa Kemal Atatürk’ün 16 Mayıs 1919 günü Bandırma Vapuru’na binmek üzere Beşiktaş İskelesi’nden yola çıkışının kutlandığı etkinlikler kapsamında gerçekleştirilen yürüyüş, Akaretler’deki Mustafa Kemal Müzesi önünde, saat 16. 00’da başladı. Yürüyüş öncesi bir konuşma yapan Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyet’ten ödün vermeyeceklerini söyleyerek, “Ata’mızın bize göstermiş olduğu yolda kararlılıkla yürüyeceğiz, Bundan kimsenin şüphesi olmasın” dedi. Konuşmaların ardından bando eşliğinde yapılan yürüyüş Beşiktaş Kadıköy İskelesi yanındaki parka kadar sürdü. İsmail Ünal, burada öğrencilere Cumhuriyet’i koruma yemini ettirdi. Ünal, Beşiktaş Kaymakamı Sadettin Yücel’le birlikte Atatürk’ün Bandırma Vapuru’na binişinin 92’nci yıldönümü nedeniyle deniz kenarına çelenk koydu. Kutlamaların akşamında ise Beşiktaş Kentlileri Barbaros Meydanı’nda Volkan Konak Konserini izleme fırsatı buldular

***

Hayalleri Yakamoz’da açtı

BEŞİKTAŞ – Beşiktaş Rüştü Akın Kız Teknik ve Meslek Lisesi ve Kaş Kasaba Şehit Y.Polat Yatılı Bölge Okulu ile ortaklaşa olarak yapılan ve ilçemize “Eğitimde İyi Örnek” dalında birincilik kazandıran “Yakamozda Açan Hayaller” Projesi kapsamında, ilçemize gelen 22 ilköğretim öğrencisi, 8 Öğretmenden oluşan 30 kişilik Şehit Y.Polat Yatılı Bölge Okulu misafir grubu Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal’ı makamında ziyaret etti.

***

Beşiktaş Belediyesi’nden “Cumhuriyet Tanıkları” Sergisi

AKATLAR – Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna omuz vermiş ve onun ilk yıllarına tanıklık etmiş isimlerin fotoğraflarından oluşan “Cumhuriyet Albümü”nü hayata geçirmek için yola çıkan Beşiktaş Belediyesi projenin ilk sonuçlarını 1.000 fotoğraftan oluşan muhteşem bir sergiye dönüştürdü. Sergi 17 Mayıs 2011 tarihinde Beşiktaş’taki Mustafa Kemal Merkezi Beşiktaş Çağdaş’ta ziyarete açıldı. Beşiktaş Belediyesi’nin yürüttüğü, “Cumhuriyet Tanıkları” projesi kapsamında ilk sergi açıldı. Mustafa Kemal Merkezi Beşiktaş Çağdaş’ta 17 Mayıs’ta 30 Haziran’a kadar açık kalacak sergide Cumhuriyet’in kuruluşuna giden süreçten Cumhuriyet’in ilk yıllarına uzanan 1.000 fotoğraf bulunuyor. Cumhuriyet Tanıkları projesi, Türkiye Cumhuriyeti’nin bugüne taşıdığı birikime sahip çıkmayı ve bu kapsamda çekilmiş tüm fotoğrafları bir veri tabanında toplamayı hedefliyor. Bu projeden şimdiye kadar elde edilen sonuçlar Beşiktaş Çağdaş’ta sergileniyor. Sergide her fotoğrafın yanında o fotoğraftaki kişilerin kimlikleri ve görevleri hakkında bilgiler yer alıyor. Proje kapsamında bu serginin farklı kent ve mekânlarda tekrarlanması hedefleniyor. Böylece fotoğraflarda yer aldıkları halde kimlikleri tespit edilememiş olan kişiler hakkında onları tanıyan ziyaretçilerden bilgi alma imkânı olacak. “Cumhuriyet Tanıkları” sergisinin resmi açılışı 17 Mayıs 2011 Salı günü saat 19.00’da yapıldı. Sergi pazartesi günleri hariç her gün 10:30-18:00 saatleri arasında gezilebilir.

***

Fener Alayı 19: 30’da Şair Nedim Parkı’ndan başlıyor

BEŞİKTAŞ  – 19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri kapsamında Taksim’deki Cumhuriyet Anıtı’nda tören düzenlendi. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 3. Kolordu Komutanı Korgeral Hulusi Akar ile siyasi partilerin temsilcileri ve diğer ilgililerin katıldığı törende, anıta, çelenk konulup, bir dakikalık saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı okundu. Vali Avni Mutlu, Anıt Şeref Defteri’ni imzaladı. İstanbul’da, kutlamalar kapsamında, “Fener Alayı Yürüyüşü”leri, paneller, açık oturumlar, tiyatro gösterileri gerçekleştirilecek. Beşiktaş Akaretler Şair Nedim Parkı önünden başlayarak, Beşiktaş Meydanı’nda sona erecek “Fener Alayı Yürüyüşü” dolayısıyla bugün saat 19.30’dan itibaren Şair Nedim, Nüzhetiye ve Süleyman Seba caddeleri, geçişler esnasında trafiğe kapalı olacak.

***

Atatürk Beşiktaş’ta

BEŞİKTAŞ – Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının, 92 yıl önce milli mücadeleyi başlatmak için ayrıldıkları Şişli’deki evden Dolmabahçe’ye geçerek “Bandırma” vapuru ile Samsun’a gidişleri, öğrenciler tarafından gerçekleştirilen “Milli Mücadelede İlk Adım Yürüyüşü” ile temsili olarak canlandırıldı. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri kapsamında düzenlenen yürüyüş, Şişli’deki Atatürk Müzesi önünden başladı. Atatürk’ü canlandıran Özel Nilgün Doğay Lisesinden Efehan Masatçı, Atatürk Müzesi’nden çıkarak Dolmabahçe’ye hareket etti. Temsili Atatürk’e, Şişli Kaymakamı Mehmet Öklü, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Şişli İlçe Milli Eğitim Müdürü Gürbüz Akbulut ile ilçedeki ortaöğretim kurumlarında öğrenim gören öğrenciler eşlik etti.

***

Kayıp aileler ifade verdi

BEŞİKTAŞ – Susurluk davası hükümlüsü eski özel harekat polisi Ayhan Çarkın’ın hakkında yürütülen soruşturma kapsamında yakınlarının gözaltında kaybolduğunu ifade eden 2 aile, Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne gelerek Cumhuriyet Savcısı Hakan Karaali ile görüştü. Susurluk davası hükümlüsü eski özel harekat polisi Ayhan Çarkın’ın hakkında yürütülen soruşturma kapsamında yakınlarının gözaltında kaybolduğunu ifade eden 2 aile, Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne gelerek Cumhuriyet Savcısı Hakan Karaali ile görüştü. Avukatları Taylan Tanay ile birlikte Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne gelen Feyyaz Yaman ve Ümit Bahçeci adliye çıkışında yaptıkları açıklamada, yakınlarının gözaltında kaybolmasından sorumlu olan kişilerin tespit edilerek yargılanmasını istediklerini söyledi. İsmail Bahçeci’nin kardeşi Ümit Bahçeci, “17- 30 Mayıs kayıplar haftası. O vesileyle buraya avukatlarımızla gelerek suç duyurusunda bulunduk. Ağabeyim nasıl gözaltında kaybolduğunu, polislerin nasıl tutum izlediğini o dönemin sorumlularının bulunabileceğini, yargıya çıkarılıp ifade verebileceklerini, akıbetini 24 Aralık 1994’ten beri süren mücadelemizde bugün birazcık daha umutlu olduğumu düşünüyorum. Savcı nasıl olduğunu sordu, biz de süreci anlattık. 24 Aralık’a kadar evimiz basılıyordu. O gün Gayrettepe’ye, savcılığa başvuru yaptığımızda, bize gözaltında olmadığı söylendi” dedi. Bahçeci’nin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Avukat Taylan Tanay ise “Savcılık devam eden soruşturma kapsamında bazı beyanlara başvuruyor. Burada çarpıcı olan, Hrant Dink öldürüldüğünde Reşat Altay emniyet müdürü idi. Tüm başvurulara ret kararı veren kişi Reşat Altay’dır” diye konuştu.

***

Gazeteciler dava için buluştular!

BEŞİKTAŞ – 93 meslek örgütünün oluşturduğu Gazetecilere Özgürlük Platformu dün Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’nde tutuklu gazetecilerin duruşmasını izledi.Gazetecilere Özgürlük Platformu 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde İstanbul’da düzenlediği “Gazetecilere Özgürlük Kongresi”nde 17 Mayıs’taki İbrahim Çiçek ve gazeteci arkadaşlarının duruşmasını izleme kararı almıştı.
GÖP Dönem Başkanı ve Basın Enstitüsü Derneği Başkanı Ferai Tınç, TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş ve TGS Genel Başkanı Ercan İpekçi ile Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu Sözcüsü Necati Abay’ın izlediği duruşmada, Atılım Gazetesi genel yayın yönetmeni ve İstanbul 1. Bölge (Anadolu Yakası) bağımsız milletvekili adayı olan İbrahim Çiçek, beş yıla yakın bir süredir Beşiktaş 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde tutuklu olarak yargılanıyor. Aynı davada Atılım gazetesi yayın koordinatörü Sedat Şenoğlu, Atılım gazetesi yazarları Bayram Namaz ve Ziya Ulusoy, Özgür Radyo eski genel yayın koordinatörü Füsun Erdoğan da tutuklu olarak yargılanıyorlar.

İKİ GAZETECİ TAHLİYE EDİLDİ

GÖP’ün izlediği duruşmada mahkeme İbrahim Çiçek ve Ziya Ulusoy’un tahliye edilmesine karar verdi. Diğer gazetecilerin tutukluluk hali sürüyor. Yargılama sonunda dönem Başkanı Ferai Tınç yaptığı açıklamada şunları şöyledi:
“Gazetecilere Özgürlük Platformu olarak, kurulduğumuz günden bu yana geçen 9 ay içinde 90 gazeteci ile ilgili davalar izledik. Farklı siyasi görüşlere sahip yayınlar ve oralarda yazan gazetecilerle ilgili duruşmaların hepsinde ortak bir yan gördük. Soruşturma süreci ile ilgili şikayetler çok yoğun. CMUK koşularına kesinlikle uyulmadığı şikayetleri yaygın. İsimsiz ihbar maillerinin kanıt yerine geçmesi, dijital kayıtlara dayalı ispat edilmemiş belgeler, çarpıtılmış görüntüler, polis müzekkerelerine dokunulmadan iddianamelerde yer verilmesi, sanık avukatları tarafından sunlan lehte belge ve kanıtların, bilirkişi raporlarının ciddiye alınmaması izlediğimiz mahkemelerdeki ortak şikayetler.Atılım Gazetesi ve Özgür Radyo çalışanlarıyla ilgili dava, muhalif düşünce ve sesleri susturmak için hazır bir şablon olduğunu bir kere daha ortaya koydu. Bu şablona göre düzeni eleştiren gazeteciler ve yayıncılar terörist ilan ediliyor ve aykırı sesler susturuluyor. Terör örgütünün medya ayağı tarifiyle özellikle Ergenekon sürecinde daha iyi farkına varkına vardığımız bu şablon bugünün icadı değil. Dün de iktidarlar muhalif seslere, sosyalist basına, aykırı görüşlere aynı şablonu uyguladılar, bugün de. Bu şablon kalıplarını kırabilmek için düşünce, ifade ve basın özgürlüğünü esas alan yasal değişikliklerin yapılması çağrısında bulunuyoruz. Uzun tutukluluk sürelerinin cezalandırma yöntemi haline gelmiş olmasından rahatsızlık duyuyor ve cezaevlerindeki gazetecilerin derhal serbest bırakılmasını istiyoruz. Ve taleplerimize kulak verilmesi, Türkiye’de düşünce, ifade ve basın özgürlüğünü güvnce altına alacak değişikliklerin yapılması için hükümet başta olmak üzere herkesi göreve çağırıyoruz.”

GÖP NELER İSTİYOR?

2010 yılının ağustos ayında kurulan ve 26’sı ulusal toplam 93 meslek örgütünden oluşan Gazetecilere Özgürlük Platformu bugüne kadar 3 yürüyüş, bir de Gazetecilere Özgürlük Kongresi düzenledi. Cezaevinde tutuklu gazetecileri gruplar halinde ziyaret eden Gazetecilere Özgürlük Platformu, yargılanan gazetecilerin duruşmalarını da izlemeyi sürdürüyor. GÖP, sayısı 67’e ulaşan tutuklu gazetecinin tutuksuz yargılanmasını, TCK, TMK, CMUK’da yoruma açık ve çok kolay bir biçimde gazetecilere yönelik tutuklamalara ve dava açılmasına zemin oluşturan maddelerin değiştirilmesini talep ediyor.