SPOR ÖZEL RÖPORTAJ

Gündemi Radyo Beşiktaş belirliyor
Bursa’da muharebe

DİDEM TUTAL

Bu hafta Radyo Beşiktaş’ta Atıf Keçeci ve Fatih Doğan ile birlikteydik. Canlı yayınımıza katılan iki usta spor yazar ile Bursaspor maçı öncesi çıkan olayları, iki kulübün yaşanan olaylar sonrası yaklaşımını ve yorumlarını, sporda şiddet konusunu ve yasal yaptırımların yeterli olup olmadığını konuştuk. Aynı programda canlı yayında Atıf Keçeci ve Fatih Doğan ileriki sezonlarda Bursaspor maçının oynanabilirliği üzerine de görüşlerini aktardı.
ATIF KEÇECİ: “TATSIZLIKLAR
BİTER DİYE UMUTLANMIŞTIK”
“Herhalde ligin ilk yarısında İstanbul’da maçın Beşiktaş Kulübü’nün İstanbul Valiliği’nin Bursasporlu taraftarların gelmesine ve geçen sene Bursaspor’un en son Beşiktaş maçı ile şampiyonluğa ulaşmış olması aradaki bir takım tatsızlıkların biteceği şeklinde bizleri umutlandırmıştı. Ancak Bursasporluların ilk maça gelirken yapılan aramalarda yaşanan gişelerde üzerlerinden çıkan yaralayıcı maddelerin çokluğu ve sonrasında da İnönü Stadı’nın önündeki olaylar ilgililerin Beşiktaş Kulübü’nün olsun İstanbul Valiliği’nin, Emniyeti’nin iyi niyetini boşa çıkarttı. Aynı düşünce içinde Bursa Emniyeti ve Valiliği öncelikle benzer şeyleri düşündüler ancak bu hususun bitmediği ve kolay bitmeyeceğini daha Beşiktaş takımı ve taraftarı ortada yokken meydana gelen hadiseler maalesef hiç hoş değil. Demek ki Bursa Valiliği gerekli ortamın sağlandığı kanaatine sahip olmuş ve yanılgı içine düşmüşler bana göre… Buna sebep olan insanlarki orada televizyonlarda devamlı gösteriyor devletin polisine balta ile, satırla saldıran, ben hala bekliyorum İstanbul polisi olayın faillerini iki günde ortaya çıkarttı ve de savcılığa teslim etti, aynı şeyi Bursa Emniyeti’nden Bursa Valiliği’nden bekliyorum. Futbol teröristlerinin tesbiti bu kadar zor mu? Polisin burnunun dibinde net resimleri var. Ben bu kişilerin ciddi bir biçimde cezalandırılmasını ve diğerlerinede caydırıcı özelliği getirmesini düşünüyorum.
“ÇIKAN OLAYLAR NİYE
KULÜPLERE MAL EDİLMESİN?!”
“Niye maledilemesin… İstanbul’daki olaylarda Beşiktaş Kulübü ceza alırken niye Bursaspor Kulübü itiraz etmedi. Beşiktaş’a neden ceza veriyorsunuz. Buna sebebiyet veren İstanbul’a bellerinde kamalarla, döner bıçakları ile gelen taraftarımız suçludur. Beşiktaş’ın niye bir günahı yoktur demediler ki. Bursaspor’a maledilecektir. Hepsinin üzerinde Bursaspor forması var. Süper Lig’de takımlar Federasyonu’nun statü ve talimatlarına uygun olarak hareket etmeli. Maddeleri okuyup baksınlar bakalım saha içi ve saha dışının güvenliğinden kim sorumlu. Herkes içindeki noksanlığını bilecek, bundan sonrası için en azından ona göre tedbirini alacak. Herkes sorumluluğunun bilincinde hareket edecek. Kimse kimseyi kandıramaz.”
“UYGULAMA AÇIĞI VAR”
“Yasalar yeterli ama uygulama açığı söz konusu. Bu yasalar uygulanacak ki caydırıcı olsun. Bıçakları sallayanları, koca koca taşları polislere atanları alıp savcılıklara teslim ettiğinizde oradaki uygulamalardan kamuoyunu bilgilendirdiğinizde insanlar oradaki mevcut yasalara göre cezalarının ne olduğunun karşılığını illaki hukukçu olmak gerekmez açarsanız bu yasaları bu tür aletleri taşımanın cezasının ne olduğunu asgarisini ve azamisini görürsünüz.”
“BU SEZON OLMAZ, GELECEKTE DE TEK TARAFTAR ÖNÜNDE OYNANIR”
Maç yapılır niye yapılmasın ki iki kulüp arasında bir şey yok ki ben bugüne kadar 78 senesinden bu yana her Bursa maçına gitmişimdir. Ama cumartesi günü oradan aldığım istihbarat ve buradaki İstanbul’dan giden ekibin düşüncelerini bildiğim için gitmedim. Ben o arada çıkacak hadiselerle ilgili bilgi sahibiyim ama Bursa Emniyeti ve Valilik bundan bir haber. Bu sezon bir daha Beşiktaş Bursa maçı olmaz. Önümüzdeki sezona bakın ne kadar iyi niyetli dense de maçlar tek taraftar önünde oynanır.
FATİH DOĞAN: “BELLİ BİR GRUP BU İŞE ORGANİZE OLMUŞ, EMNİYETİN DE ZAAFİYETİ OLAYLARI ÖNLEMEDİ”
“Öncelikle o maçın kazananı olmadı. Bursa’da geçtiğimiz süreçte coşku ve sevgi vardı o görüntüler öfke, kin, gözyaşına bıraktı yerini… Bu olaylar Türk futbolu adına üzücü. Bursa camiası adına çok üzücü. Gelinen noktayı anlamakta zorluk çekiyorum. Burada olayların içerisinde kaldık. Biz de bu olaylardan etkilendik. Bazı meslektaşlarımız o süreç içerisinde dayak yiyenler oldu, yaralananlar oldu. O sırada gelip de biber gazı yemeyen kimse kalmadı. İşin açıkçası şöyle ortada bir tarafta yok. Beşiktaş yoktu ama 18:00 gibi Bursalılar da orada Beşiktaş’ın olduğu düşüncesini uyandırdı. Takım güvenliği için gerekli güvenlik ortamı sağlanamadı, bu yönde bir hazırlık var otelden çıkmayın dendiği için bundan da anlaşılıyor ki belli bir grup bu işe organize olmuş. Ve tamamen Beşiktaş otobüsünü taşlamaya ve taraftarı sokmamaya yönelik bir çalışma içine girmiştir, belli bir grup. Burada iki ayrı dil var. Bir hukuk dili birde vicdani dil. Hukuk dili şunu söylüyor. Bursa Valisi, Bursa taraftarı İnönü’ye gittiyse Beşiktaş’ın bu hakkıdır. Bursa’ya gelmesi normaldir. Türkiye Cumhuriyeti şöyle bir dayatmayı kaldırmaz. İnsanların maç izleme hakkını alamasınız, bir anlayış vardı. Bu hukuki açıdan çok doğru bir yaklaşım. Bu anlamda Vali’nin bakış açısını çok eleştirmiyorum ama bir de vicdani ve konjektürel yaklaşım vardır. Vali Bey deneyimli biri ama şunu gördük ki oradaki Emniyet hazırlığı, bu izin verilmesi süreci insanın aklına şunu getiriyor. Sayın Vali oradaki spor kolu buna izin verdiyse gerekli tedbirlerin de alınmış olması gerektiğini düşünüyorum. Yani 200-300 kişilik fevri, marjinal bir grup elinde taşlarla hazırlık yapıyor ama Bursa Emniyeti bu konuda gerekli tedbiri almamış… Demek ki orada Emniyet Müdürü’nün bir zafiyeti var. Herkes Vali’nin üzerine yükleniyor ama oraya da bakmak lazım.”
“ÇİRKİN GÖRÜNTÜLERİN FUTBOLDAN KAZINMASI LAZIM”
“Ülkede şiddetle ilgili yasaların çok fazla olduğuna inanıyorum. Yasalar var ama sorun yasada değil uygulanmasında. Dünyada yasayla futbolunu düzenleyen iki ülkeden biriyiz. Yönetmelikler var dünyada ama yasa dediğiniz zaman dünyada örneği yok. Bu kadarına da gerek yok ama bu ülkede şöyle bir handikap var, yasalar uygulanmıyor. Bugün yasalar uygulanmış olsaydı. Orada polise karşı gelenler hapis cezası alması gerekir, bakacağız bundan sonra yasalar uygulanacak mı… Gerekli müdahale yapılmazsa marjinal gruplar biz de aynısını yapalım hakkımızdır diyebilirler maalesef. Gerekli tedbirler en iyi şekilde alınsın ki taraftarların maç izleme hakkı elinden alınmasın.”
“HUKUK DİYOR Kİ, KULÜP STAT ÇEVRESİNDEKİ OLAYLARDAN SORUMLUDUR”
“Şimdi bu aidiyet duygusunun çok olduğu şehirlerde belediye başkanı, vali, kulüp başkanı bu şehirlerde yaşıyorlar. Bu tip şeyler de taraftarına şirin gözükerek daha populist yaklaşımlarla olayı çözmeye çalışıyorlar. Burada bizi bağlamaz söylemi doğru değil. Hukuk diyor ki, stad çevresindeki olaylardan da sorumludur. Yani bunun emsali var. Beşiktaş Kulübü’nde aynı şeyler yaşandı, Beşiktaş bizi bağlamaz demedi. Bursa Kulübü taraftarları böyle bir olayı gerçekleştiriyor ve Federasyonun maçı engelleniyorsa bu Bursaspor’u da anayasamızı da bağlar. Kimse bu işlere girmesin. Futbol terörü sizi de vurabilir. Yasa uygulansa futbol terörü olmaz bu ülkede…”
“BURSA İLE BEŞİKTAŞ İLERİDE
YİNE MAÇ YAPAR”
“Bursasporla maç oynanır. O zaman Türkiye Cumhuriyeti’nin maç oynatamayacağını mı söylüyorsunuz… Bir emniyet müdürü atanır bir dakikada gerekirse insanlar mum olur. O mantığa göre hiçbir yerde maç oynanmaz. Kesinlikle oynanır… Vali’nin arkasında durulmalıdır. Bursa polisi bu olaylara idmanlı değil. Bu olayı sadece Bursa’ya maletmek de doğru değil. Yeri ve zamanı gelince polis ilgili kişileri alır. Maçlar oynanır. Kimse bu ülkenin gücünü hafife almasın, bu ülkede o maç oynanmadığı zaman hepimizin kepenk kapatması lazım. Futbol terörü her yerde vardır yeterki adalete güvenelim. Yasalar uygulansa kimsenin burnu bile kanamaz…”