Mısır’da rejim karşıtı gösteriler 17’nci gününü tamamlarken Hüsnü Mübarek’in görevi bırakacağı söylentisi tüm ülkede yayıldı. Öyle ki ABD yönetimi ve CIA bile bu yönde açıklamalarda bulundu. Gece ekranlara çıkan Mübarek, olağanüstü halin kaldırıldığını ve yetkilerinin bir kısmını yardımcısı Ömer Süleyman’a devrettiğini söyledi. Ancak Mübarek’e yakınlığıyla tanınan Süleyman’a yetki devri yapılması rejimin devam etmesi anlamına geliyor.
Askeri liderler toplandı
Mısırlı askeri liderlerin, Mısır Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakanı Mareşal Hüseyin Tentavi’nin başkanlığında önemli bir toplantı düzenledikleri bildirildi.
Mısır devlet haber ajansı MENA, Tentavi’nin başkanlığında toplanan Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi’nin, toplantının ardından kamuoyuna önemli bir açıklamada bulunacağını duyurdu.
Ordudan darbe işareti
Mısır Silahlı Kuvvetleri’nin dün göstercilerin yanında yer aldığı yolunda “1 numaralı bildiri” yayınlaması üzerine Mısır ve dünya kamuoyu “Artık gidiyor” beklentisine girdi. Mısır Başbakanı Ahmet Şefik ve iktidar partisi yetkilileri de “Mübarek bugün gidebilir” mesajı verdi.
ABD Başkanı Barack Obama yaptığı konuşmada, kendilerine gelen bilgilere dayanarak Mısır’da yeni bir devrin başladığını bildirdi. Amerikan Gizli Haber Alma Teşkilatı (CIA) Başkanı Leon Panetta da “Mübarek büyük ihtimalle gidiyor” dedi. Mısır liderinin görevi bırakacağı söylentisi yayılırken binlerce insan meydanlara koştu.
Bu sırada El Cezire Mübarek’in ülkeyi terk ettiğini söylüyordu. Ancak saat 23.00’e yaklaşırken ekranlara çıkan Mübarek herkesi hayal kırıklığına uğrattı.
Hüsnü Mübarek konuşmasında gençlere övgüler yağdırdıktan sonra, Eylül ayına kadar görevde kalacağına bir kez daha vurgu yaparken, anayasanın 5 maddesinin değiştirilmesi ve olağanüstü halin kaldırılması için bir maddeyi iptal edeceklerini duyurdu. Bir ara yumruğunu sıkarak havaya kaldıran Mübarek, kimseden talimat almayacağını kaydetti.
Kısıtlı yetki devri
Ancak Mübarek konuşmasının sonuna geldiğinde “anayasayanın izin verdiği yetkileri cumhurbaşkanı yardımcısına verdiğini” açıkladı. Ancak Arapçada yetki anlamına gelen (salahiyet) sözcük yerine neden ihtisas kelimesini kullandığı herkesin kafasını karşıtırdı. Mısırlı siyaset uzmanı Mustafa El Faki “Mübarek koltuğunda kalmaya kararlı” dedi.
‘Defol’ sloganları
Hüsnü Mübarek’ten sonra TV’ye çıkan yardımıcısı Ömer Süleyman, göstericilere, “Evinize dönün, yabancı TV kanallarına aldırmayın, onları seyretmeyin” çağrısında bulundu. Ancak Tahrir Meydanı tüm bu gelişmeleri kızgınlık içinde izledi. Mübarek konuşmasının ilk anlarında istifa etmeyince meydandan “Defol” sesleri yükseldi. Halk “Hedefimiz Başkanlık Sarayı” diye haykırmaya başladı. Kalabalık Mübarek’in inadı karşısında iyice hırslanarak devlet televizyonuna saldırdı.
El Baradey: Mısır patlayacak, ordu ülkeyi kurtarmalı
Mısır’da muhalif lider Muhammed El Baradey, “Mısır patlayacak, ordu ülkeyi kurtarmalı” dedi.
El Baradey, internetteki sosyal paylaşım sitesi Twitter’a yazdığı mesajda, “Mısır’ın patlayacağı” yönünde uyarıda bulundu ve “ordunun ülkeyi kurtarmak için müdahale etmesi gerektiğini” savundu.
Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in devlet televizyonundaki konuşmasının ardından Twitter’da mesaj yazan El Baradey, mesajında, “Mısır patlayacak, ordu hemen şimdi ülkeyi kurtarmalı” şeklinde ifade kullandı.
Hüsnü Mübarek, devlet televizyonundan yayınlanan konuşmasında, istifa etmeyip yetkilerini Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ömer Süleyman’a devretiğini açıklamıştı.
El Baradey, Amerikan dergisi Foreign Policy’ye yaptığı açıklamada, Devlet Başkanlığı yetkilerinin Süleyman’a devreldilmesi Mısır’a demokrasi getirmeyeceğini savunmuştu.
“Ömer Süleyman, Mübarek’in aynısı”
Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in, istifa etmeyip yetkilerini devrettiği Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ömer Süleyman’ın, “gölge adam” olarak bilindiği belirtildi.
Uzmanlara göre, 1934 yılında, yukarı Mısır bölgesinde yer alan Qina kentinde varlıklı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Ömer Süleyman, yıllarca gölgede kalarak, Mısır dış siyasetinin netameli ve el yakan dosyalarını yönetti.
Bu görevi yaparken kilit rol oynayan Süleyman, İsrail-Filistin ihtilafı ile ilgili dosyaları da yönetti. General üniformasını bırakıp sivil kıyafetler giyen Süleyman, hep gölgede kalarak, İsrailli yetkililerle de, Filistin Hamas örgütüyle de görüştü ve 2008 yılının sonlarında Gazze savaşının bitmesini sağladı.
Süleyman, “özel görevlerin” ve “İsrail-Filistin ile ilgili stratejik dosyaların” adamı oldu.
Süleyman ile birçok kez karşılaşan önemli bir Avrupa ülkesinin eski bir istihbarat şefi, AFP’ye yaptığı açıklamada, Süleyman’ın son derece açık, biçimli, kurnaz bir karaktere sahip olduğunu ifade etti. “Süleyman’a herkes saygı duyar ve inandırıcı bulur” diyen eski istihbarat şefi, “Ordudan gelen Süleyman, Cumhurbaşkanının gözleri ve kulakları gibidir ve Mısır’ın ulusal çıkarlarına son derece büyük önem verir” dedi.
Mısır’da muhalif lider Muhammed El Baradei ise Amerikan haber kanalı CNN’e yaptığı açıklamada, Mübarek’in yetkilerini Süleyman’a devretmekle herkesi aldattığını söyledi. “Ömer Süleyman’ın, Hüsnü Mübarek’in devamı olduğunu” vurgulayan El Baradei, “Süleyman ve Mübarek ikiz kardeş gibidir, ikisi de Mısır halkı için kabul edilemez” diye konuştu.
El Baradei şunları söyledi: “Mübarek iktidarda kalma pahasına ülkeyi tehlikeye atıyor. Bir devlet başkanı için yetkisiz kalmak küçük düşürücü bir durumdur ama Mübarek cumhurbaşkanı kalmak istiyor, bu son derece şaşkınlık verici bir durum ama en büyük korkum, bu durumun Mısırlıların öfkesini daha artırması ve şiddet olaylarına yol açmasıdır.” El Baradei, internetteki sosyal paylaşım sitesi Twitter’a yazdığı mesajda, “Mısır’ın patlayacağı” yönünde uyarıda bulunmuş ve “ordunun ülkeyi kurtarmak için bir an önce müdahale etmesi gerektiğini” savunmuştu.