Beşiktaş’ın Gazetesi’nin Beşiktaş’ın mahallerini gezerek sürdürdüğü “Beşiktaş Buluşmaları” Yıldız Mahallesi Muhtarı Şevki Yıldırım’ın Yıldız Mahallesi ile ilgili özel açıklamalarıyla devam etti. Yıldız Mahallesi sakinleri mahallelerine yapılması planlanan Rezidans’ın akibetinin ne olacağını düşünürken bir yandan da tinercilerin ve hırsızların mahalleden arındırılması gerektiğini söylüyorlar. Bir zamanlar paşa mahallesi olarak bilinen Yıldız, 1930′lu yıllarda Kılıç Ali Paşa Mahallesi olarak anılıyordu. Tarihi sarayları ve çeşmeleriyle ünlü olan mahalle, günümüzde 7500 kişilik nüfusu barındırıyor ve ülkenin önemli üniversitelerine ev sahipliği yapıyor. Beşiktaş’ın bu ünlü mahallesi her ne kadar sıkıntılardan uzak olarak anılsa da, Yıldız’da kendi içinde problemleri olan ancak çevresindeki manzara güzelliği ile göz kamaştıran mahallerden biri olmayı sürdürüyor. Mahalleyi her zaman olduğu gibi yine muhtarına ve vatandaşlarına sorduk.
NÜFUSUMUZ
AZALIYOR
Mahallesinde konut sayısının az olduğunu çoğunlukla işyerleri ile çevrili olduğunu dile getiren Yıldız Mahallesi Muhtarı Şevki Yıldırım, “20 seneden bu yana mahalleme muhtarlık yapmaktayım ve gözlemlediğim önemli konulardan bir tanesi mahallemizin nüfusunda azalma oluşudur. 15 senede 9000 nüfustan 1500 kişi ayrıldı mahallemde 30-40 sene sonra 2000 nüfusa düşersek kimse şaşırmasın. Nüfusumuz kenar semtlere kayıyor bunun sebebide burada işyerleri kiralarının yüksek olması. Kirasını ödeyemeyenler kenar semtlere kaçıyorlar. Bence bizim mahallemiz daha cazip hale getirilmeli ve insanlarımız burada kalmalı” diyor.
TİNERCİLERE
MESKEN OLDU
Yıldız’ın önemli sorunlarından bir tanesininde terkedilmiş vakıf evleri olduğunu ifade eden Muhtar Şevki Yıldırım, “Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait bazı evler atıl durumda ve bu evler tinercilerin mekanı haline geldi. Kimi zaman bu konuda bizede şikayetler geliyor, biz de emniyet yetkililerine durumu bildiriyoruz. Ama bu konuda emniyetinde yapabileceği fazla bir şey yok. Bu mekânlardan Büyükşehir sorumlu. Buradan Büyükşehir Belediyesi yetkililerine sesleniyorum ve bu mekânlara sahip çıkılması gerektiğinin altını çizmek istiyorum” dedi.
YEŞİL ALAN
OLARAK KALMALI
Mahallesinde bulunan bir alanın yeşil alan olarak kalması gerektiğini ancak o alana lüks bir rezidans yapılması planlandığını belirten Yıldırım, sözlerini şu şekilde sürdürdü, “Yeşil fıstık ve Asmasalkım sokaklarının kesiştiği noktada bulunan asırlık ıhlamur ve çitlembik ağaçları ile akasyalar kesilerek, yerine rezidans yapılması kararı alındı. Burada bulunan yeşil alan deprem bölgesi içindi, bu yeşil alanı Büyükşehir Belediyesi ihaleye çıkardı ve burayı henüz ismi açıklanmayan bir kişi aldı ve bu kişinin ismi verilmiyor. Bana gelen belgeye bu alanla ilgili Beşiktaş Belediyesi’nin proje ve ruhsat talebi yok. Orası bence öyle de kalmalı. Abdülhamit döneminden bu yana kalan bir arsanın şimdi gündeme getirilmesi düşündürücü.”
KİMİ EVET DİYOR
KİMİSİ DE HAYIR
Yıldız Mahallesi sakinleri ise mahallelerinde bulunan ve üzerine rezidans yapılması planlanan alanla ilgili farklı görüşler belirtiyorlar alanın aynı şekilde kalması gerektiğini savunan mahalle sakinleri konuyu, “Apartmanlarının arasında kalabilen nadir yeşil alanlardan biri olan, yaklaşık bir asırdır toplum sağlığı için korunan, bir yudum nefes alabildikleri, asırlık ağaçları ve tarihi çeşmesiyle huzur kaynağımız olan bu yerin yeşil alan olarak korunmasını istiyoruz” diyerek anlatırken karşıt görüş sahipleri ise, “Bu alana Rezidans yerine bir okul yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Zaten bu alan senelerdir atıldı bundan sonra bari bir işe yarasın. Ya da hastane yapılma imkânı varsa mahallemize bir hastane yapılsın” derken, bazı mahalle sakinleri olayın rantla ilişkili olduğunu dile getiriyorlar.