Göreve geldiklerinden bu güne 18 milyon aktif yeşil alan oluşturduklarını hatırlatan Başkan Topbaş, “Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ile görüştük. İstanbul’a 2011 yılında 1 milyon 2 bin 11 ağaç dikmeyi programa aldık” dedi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Esenler Havaalanı Mahallesi’nde yaptırılan ve yaklaşık 50 dönümlük alan üzerine kurulu Bölge Parkı inşaatını inceleyen Başkan Topbaş, daha sonra gazetecilere bilgi verdi. Mart ayında bitmesi planlanan parkın ilçe için çok önemli olduğunu ifade eden Başkan Topbaş, “Biz istedik ki bu park vatandaşlarımızın bir birleriyle kaynaşabileceği, buluşabileceği ve piknik yapıp şehrin stresinden biraz olsun uzaklaşabileceği bir yer olsun” dedi.
Parkla ilgili bilgi veren Başkan Topbaş şöyle devam etti: “Yaklaşık 50 dönüm büyüklüğünde bir alana yayılan ve 3 Milyon TL’ye mal olması öngörülen Esenler Bölge Parkı, 9 Bin adet çalı ve gül ile 650 adet ağacın dikili olduğu 28 Bin metrekare yeşil alana sahip. Bölge Parkı bünyesinde yer alan bin 600 metrekare büyüklüğündeki çocuk oyun alanında 6 adet oyun grubu ve 2 adet piramit tırmanma ağı bulunuyor” dedi.
Spor alanlarının geniş ve çeşitli olması için projenin üzerinde önemle durduklarına dikkat çeken Başkan Topbaş şöyle devam etti: “Parkın içerisinde futbol, basket ve tenis sahalarının yanı sıra 616 metre uzunluğunda koşu parkuru ve her biri 15’li setten oluşan 3 takım fitness aleti de yer alıyor. Park içerisinde 620 metrekare büyüklüğünde bir piknik alanı da olacak.”
Esenler Bölge Parkı’nın Esenler’de ve çevre bölge de oturan vatandaşların aktif hayatlarında önemli bir yere sahip olacağına inandığını ifade eden Topbaş, “Biz istedik ki bu park vatandaşlarımızın bir birleriyle kaynaşabileceği, buluşabileceği ve piknik yapıp şehrin stresinden biraz olsun uzaklaşabileceği bir yer olsun” dedi.
Esenler Bölge Parkı’nın yapılmaya başlanması ile birlikte çevredeki yapıların çehresinde ciddi bir değişiklik olduğuna dikkat çeken Topbaş, “Eskiden burası tinercilerin uğrak yeriydi. Buradan belli bir saatten sonra geçmek imkansızdı. Bu düzenlemeyle birlikte hem bölge güzel bir parka kavuştu, hemde çevredeki binalar dış çehrelerinde daha hassas olmaya başladı. Fotoğraflarda eski ve yeni halini görebilirsiniz. Bu park insanların çevreye bakış açısını da değiştirdi. Parkın yapılmaya başlanması ile birlikte çevredeki imar değerleri arttı. 10 olan 30-40 oldu“ dedi.
Göreve geldikleri günden bu güne İstanbul’a 18 milyon aktif yeşil alan kazandırdıklarını hatırlatan Başkan Topbaş konuşmasını şöyle sürdürdü: “ 30 milyon metre kare aktif yeşil alanı bizler 48 milyon metre karenin üzerine çıkardık. Milyonlarca ağaç diktik. İstanbul’un çehresini değiştirdik. Bunu cümle alem söylüyor. Atmosferi değişti, iklimi değişti, her şeyi değişti. İstanbul’da ekolojik hayat yeniden oluşmaya başladı. Dün Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ile görüştük. İstanbul’a 2011 yılında 1 milyon 2 bin 11 ağaç dikmeyi programa aldık. ”
İncelemelerin ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Başkan Topbaş, bir gazetecinin ”Taksim’de birkaç gündür tartışılan bir cihaz var. Gece ışıkları yakılıyor. Gündüzleri de orada duruyor. Bu cihaz Taksim’den kaldırılacak mı?” şeklindeki sorusu üzerine, Beyoğlu Güzelleştirme Derneğinin bir talebi olduğunu, bu cihazı geçici olarak oraya koymak istediklerini kaydetti.
Cihazı görmediğini ifade eden Topbaş, ”Dernek başkanı ‘Geçici bir süre için’ dedi. Zaten Taksim’de böyle bir cihazın kalıcı bir şekilde durması mümkün değil’ dedi.
Bir gazetecinin, ”Bugün gazetelerde imar hakları transferi konusunda haberler vardı. Bunun detayı nedir?” diye sorması üzerine Topbaş, İstanbul’un deprem riski taşıdığını, bununla ilgili İstanbul’da ”deprem dönüşüm” çalışmaları başlattıklarını söyledi.
Bu ay belediye meclisinden Fikirtepe ve Cendere Vadisi ile ilgili çalışmanın geçtiğini anlatan Topbaş, şöyle konuştu:
”Sırada Esenler, Okmeydanı, Beyoğlu, Bakırköy, Küçükçekmece ve diğer ilçelerimiz var. Burada mevcut yapılara imar hakları vererek, hatta birleştikleri zaman parsellerini, arsalarını büyüttükleri zaman daha büyük yapılar yapma imkanı getiren bir anlayış söz konusu. Fikirtepe’de bunu yaptık ve gayet memnun oldukları yönünde haberler gelmeye başladı. İnanıyorum ki yakın bir tarihte çok ciddi bir dönüşüm başlayacak. Esenler’de belediye başkanının yaptığı çalışmaya göre, bazı bölgelerde beklentiler olduğu ortaya çıktı. Bazı bölgeler var ki, bizim oralarda çok ciddi yoğunluk verme imkanımız yok. Yani kendi kaynağını oluşturmak adına imar artışları verme imkanımız yok.”
Bu konuda iki yola başvuracaklarını aktaran Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
”Mevcut yapılardaki düzenlemeler zaten orada bir ekonomik değer artışı sağlayacak. Yani yoğunluk artmaması, hatta yapı yoğunluğu azalması sebebiyle orada kalan konutların değerleri belki daha fazla olacak. Buralardaki yapıların fazlalıkları için bir teklif daha getireceğiz. Onun üstünde çalışıyoruz. Belki bir yasa düzenlemesi de gerekebilir. İmar hakları transferi konusunda çalışıyoruz. Yani buradaki fazlalık bölümlerin haklarını, bir başka yerde kullanma gibi. Örneğin buradaki 2 katınızdan vazgeçerseniz bir başka yerde bu 2 katı yapma imkanınız olacak. İmar hakkı transferi diye yeni bir düşüncemiz ortaya çıktı. Birtakım imkanlar, fırsatlar verirseniz kendi içinde dönüşüm başlar.”
Topbaş, maalesef insanların canından çok malını düşündüğünü belirterek, ”Can tehdidine rağmen deprem tehdidiyle ilgili çok ciddi mesafe alamadık. Böyle birtakım yöntemler koymak ve fırsatlar vererek insanlara, yeni oluşumlar sağlamayı düşünüyoruz. Bu gidişle çok yakın zaman içinde bölgeleri ayağa kaldırma şansımız olacak” dedi.
Başkan Topbaş daha sonra parka ziyarete gelen vatandaşlarla sohbet ederek hatıra fotoğrafı çektirdi. Topbaş Esenler Bölge Parkı’nı bir süre daha gezdikten sonra çevrede bulunan iş yerlerini gezerek esnafla sohbet etti.