Taksim Meydanı’nın yayalaştırılması ve trafiğin yerin altına alınmasıyla ilgili inşaat çalışmalarına 2011 yılı içinde başlanacağını açıklayan Başkan Kadir Topbaş, İstanbul’da yoğun trafiğin bulunduğu ve şehrin çokça yaşandığı alanlarda yayalaştırma çalışmaları yapıldığını hatırlatarak şöyle konuştu; “Bunlardan en önemlisi Tarihi Yarımada’nın yayalaştırılmasıydı. Şişli, Beşiktaş, Beyoğlu, Kadıköy gibi yerlerde yayalaştırma çalışmaları üzerinde çalışılıyor. Tarihi Yarımada’da da yayalaştırmalar zaman içinde biraz daha genişletilecek. Tabi gerekli tedbirleri alacağız ve esnafımızı mağdur etmeyeceğiz.”
Taksim Meydanı’nda bir hayal gerçek oluyor
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde Taksim’deki trafiği yeraltına almayı istediğini vurgulayan Başkan Topbaş, “Bununla ilgili daha önce yapılan projeler vardı. Biz de projeler yaptırdık. Bütün projeleri beraberce değerlendirerek projede bir noktaya geldik. Arzu ettiğimiz 2011 yılı içinde inşaat çalışmalarına başlamak. Bir ay kadar önce AKM’nin önünden geçen Mete Caddesi’nde trafiğin akması yönünde bir brifing vermişlerdi. Kültür merkezinin bulunduğu alanının yayalaştırılmış olması gerektiğini düşünerek buna karşı çıktım. Altyapıda İSKİ, BEDAŞ gibi kurumların ciddi deplase çalışması yapması gerekiyor. Bu hatlar biraz ciddi problem olabilir. Çünkü hatların iki katlı olması gerektiği söylendi ama bir çalışma yapılıyor. Bu sorunu çözmemiz gerekiyor. Bu çalışmaların tamamlanmasının ardından önümüzdeki aylar içinde ihaleye çıkacağız. İhale bedeli de o zaman ortaya çıkacaktır. Sonuç olarak Taksim Meydanı’nı mümkün mertebe araç trafiğinden arındırarak yayalara kazandıracağız.”
Taksim Meydanı’ndaki çalışmalarda Cumhuriyet Anıtı’na dokunulmayacağını, metro çıkışlarının yanlara çekileceğini ifade eden Kadir Topbaş, “Tek noktadan çıkması ciddi bir yoğunluk getiriyor. Bu plan içinde çıkışları birkaç noktaya dağıtmayı düşünüyoruz” dedi.
Beyoğlu’nun ara sokaklarını yayalaştırmaya devam…
Beyoğlu’nun İstiklal Caddesi’ne dik olan sokaklarda da aynı şekilde kısmen yayalaştırdıkları yerler olduğuna dikkat çeken Başkan Kadir Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü; “Ama daha fazla sokakta yayalaştırma yapılması için arkadaşlarımız gerekli çalışmaları yapıyor. Daha çok insanın İstanbul’u yaya olarak yaşamasını, tatmasını sağlayacak fırsatlar oluşturuyoruz. Bize Tarihi Yarımada’da yaptığımız düzenlemeden dolayı çok ciddi destekler geliyor. İnsanların çok daha rahat hareket ettiği, turistlerin tarihi eserleri ve meydanları çok daha iyi görme imkanı bulduğu söyleniyor. İstanbul’un gerçekten bir açık hava AVM’si tarzında gelişeceğine inanıyoruz. Esnafımıza da anlayışlarından dolayı çok teşekkür ediyorum.”
‘Akıllı Kavşaklar’ geliyor
İstanbul trafiğindeki yoğunluğun sensörlerle ölçülmesi konusunda çalışmalarının sürdüğünü kaydeden Kadir Topbaş, “Hatta kavşaklardaki yoğunlukları ölçerek hangi fazı yeşil veya kırmızı ne kadar kaç saniye yakacağını o kavşak kendisi belirlesin. Bazı geç saatlerde kavşağa geliyorsunuz araç yokken siz beklemeye başlıyorsunuz size yol vermesi için belirli bir zaman geçmesi gerekiyor. Bunların ortadan kalkması için akıllı kavşaklar tarzında araç yoğunluklarını tespit eden bir sistem geliştiriyoruz” şeklinde konuştu.