Anayasa Mahkemesi’ni yeniden yapılandıran tasarı yüksek yargıya süper yetki tanıyor. Tasarıya göre Anayasa Mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay dahil tüm yargı kararlarını da iptal edebilecek. Anayasa Mahkemesi’ni düzenleyen tasarı, önemli değişikler içeriyor. Tasarıya göre Anayasa Mahkemesi artık yasaları esastan incelemeyecek. 2008 yılının sonunda 411 milletvekilinin oyuyla yasalaşan, sonradan mahkemenin “Anayasa’nın değiştirilemez hükümlerine aykırı” diyerek iptal ettiği türban kararı, “Anayasa Mahkemesi esasa girer mi?” tartışmalarını getirmişti. Yeni anayasa değişikliği ve Meclis’e sevk edilen Anayasa Mahkemesi’nin yapısıyla ilgili tasarı bu tartışmaların önüne geçmeyi amaçlıyor. Tasarıyla mahkemenin iptal istemlerini sadece şekil yönünden incelemesi hükmü getiriliyor.
NTVMSNBC’nin haberine göre;
Yine düzenlemeye göre Anayasa Mahkemesi üyeleri bundan böyle çekimser oy kullanamayacaklar. Mahkemenin baktığı dava ve bilgiler “devlet sırrı” olduğu gerekçesiyle gizlenemeyecek.
Yeni tasarı Anayasa Mahkemesi üyelerinin göreve başlama antlarını da değiştiriyor. Yeminlerdeki “Türk milleti” ve “Türk evlatları” ifadesi çıkarılıyor.
Mahkeme üyelerinin özlük hakları da iyileştiriyor. Üyelerin aylık kazancı 10 bin lira olurken, bireysel başvuruyla ilgili ek ödenek almaları da düzenleniyor. Üyeler 12 yıllık görev süreleri dolsa da, emekli olana kadar maaşlarının üçte ikisini almaya devam edecekler