AKTÜEL-Ortaköy Camisi tehlike altında

İstanbul’un en önemli sembollerinden Büyük Mecidiye Camii’nde, yaklaşık 3 aydır tavan çökmeleri yaşanıyor ABD’nin eski Başkanı George W.Bush’un da İstanbul’un sembolü olarak seçip önünde konuştuğu Ortaköy Camii’nin ciddi yıkılma tehlikesi geçirdiği ortaya çıktı. Camide yaklaşık 3 aydır tavan çökmeleri yaşandığı ve son olarak bir gece yarısı tavandan çok büyük bir parçanın caminin ortasına düştüğü öğrenildi. Boğaz kıyısında Sultan Abdülmecid tarafından ünlü mimar Nigogos Balyan’a 1853’te yaptırılan tarihi camiyi kurtarmak için devlet harekete geçti. Büyük Mecidiye Camii’nin imamı Mahmut Çolman, yaşananları Habertürk’e şöyle anlattı:

Habertürk Gazetesi’nin haberine göre;
‘DİKEN ÜSTÜNDE NAMAZ’
“Camimizin üst katlarında su akıntısı var. Alçıpanlar olduğu gibi düştü. Cami girişindeki sıvalar ikindi namazında cemaatin üzerine döküldü. Daha büyük parçalar ise Allah’a şükürler olsun ki gece düştü. Yaklaşık 3 aydır sıkıntı sürüyor. Ramazan ayında da tavanlarda çökme meydana geldi. Tavan altına branda gerdik. Diken üstündeyiz. Can tehlikesi var. Acil restorasyon gerekiyor. Bu konuda 3 kez dilekçe verdim.”

VAKIFLARIN GÖRÜŞÜ
Vakıflar Genel Müdürü Dr. Adnan Ertem, Ortaköy Camii’nin restorasyon programına alındığını söyledi. Genel Müdür Ertem, sponsor desteğiyle yapacakları restorasyonun 3-3.5 milyon TL arasında bir rakama gerçekleşeceğini bildirdi. Görüşmelerde son aşamaya gelindiğini ve restorasyonun hemen başlayacağı kaydedildi.