AKTÜEL-Öğretmenlerini unutmadılar

İlk kadın öğretmenlerden Rafet Angın mezarı başında anıldı. Türkiye’nin ilk kadın öğretmenlerinden Fatma Refet Angın, bir grup öğrenci ve öğretmen tarafından mezarı başında anıldı.

Haznedar Koza Koleji öğretmen ve öğrencileri, 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla, Angın’ın Ortaköy’deki mezarını ziyaret ederek, çiçek bıraktı.

Kolejin basın danışmanı Ali Gündüz, başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, tüm öğretmenlerin Öğretmenler Günü’nü kutladıklarını belirtti. Gündüz, Refet Angın’ın vefatından sonraki bu ilk öğretmenler gününde daha çok kişiyi mezarı başında görmeyi arzu ettiklerini, ancak yeteri kadar ilgi gösterilmediğini söyledi.

Refet Angın’ın hayatı boyunca Atatürk ile iki kez karşılaştığını anlatan Gündüz, “Rafet Angın ilk kez okul yıllarında Atatürk ile karşılaşmış. Öğretmen olmayı aklına koymuş. Atatürk ona ‘Ne olacaksın?’ diye sorduğunda, ‘Öğretmen’

cevabını vermiş. İkinci karşılaşmaları Edirne Öğretmen Okulunda olmuş. Angın, Atatürk’e ‘Paşam bak sözümü tuttum, öğretmen oluyorum’ demiş. Bunun üzerine Atatürk tarih öğretmeni olmasını istemiş ve Refet hoca tarih öğretmenliğini

seçmiş. Milli eğitime 62 yıl hizmet etmiş” dedi.

Ali Gündüz, İstanbul’da 95 yaşında hayatını kaybeden Angın’a İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından doktora unvanının verildiğini, ayrıca Milli Eğitim Bakanlığında danışmanlık görevlerinde de bulunduğunu anlattı.

Refet Angın’ın her yıl 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde en az 3 öğretmenin mezarını ziyaret ettiğini belirten Gündüz, ölümünden sonraki ilk Öğretmenler Günü’nde kendilerinden başka hiç kimsenin onu anmaya gelmemesine üzüldüklerini ifade etti.