Mustafa Kemal Atatürk’te dahil bir çok ünlüyü konuk eden Beşiktaş Pera Palace Hotel Beşiktaş Group tarafından 23 milyon Euro’ya restore edildi. Hürriyet Gazetesi’nde yer alan haberde şu ayrıntılara yer veriiyor. Restorasyonu 4 yıl süren devir ve yenileme çalışmasının ardından 1 Eylül’de yeniden hizmete girecek olan Pera Palace Hotel’de, ünlü İngiliz polisiye roman yazarı Agatha Christie’nin kaldığı ve romanını yazdığı odada 400 Euro’ya konaklanabilecek. Pera Palace’ın Genel Müdürü Pınar Kartal Timer, otelin diğer odalarında 230 Euro’dan başlayan fiyatlarla konaklama yapılacağını söyledi. Agatha Christie’nin odası için çok talep aldıklarını belirten Timer, yazarın torunu olan Matthew Pritchard’ı da açılışın hemen ardından otellerinde konaklayacağını bildirdi.
Atatürk müze odası
Otelde kalan diğer ünlülerin torunlarıyla da irtibatta olduklarını aktaran Timer, şu bilgileri verdi: “Uzun yıllardır otelde bulunan Atatürk Müze Odası’nı da restore ettik. 101 numaralı Atatürk’ün odasında ise konaklama olmuyor. Titizlikle restore edildi ve 1 Eylül’den sonra ziyarete açılacak. Pera Palace Hotel dünyanın nadir müze otel statüsündeki otellerinden biri. Bu odadaki Atatürk’e ait kişisel eşyaların yanı sıra onun döneminde çıkan çeşitli yayınları, kitapları, madalyaları müzayedelerden teker teker toplayarak Müze Oda’nın koleksiyonunu genişletmeye çalıştık.”
Eylül ayı için öemli oranda talep aldıklarını dile getiren Timer, şöyle konuştu: “Ciddi talep var. Yüzde 35 doluluk hedefliyoruz. Otelin resmi açılışı 1 Eylül için ancak ilk misafirleri kabul ettik. Ocak ayına kadar ortalama yüzde 62 doluluk hedefliyoruz. Bu otel, 1800’lerin sonundaki açılışından sonra hep ilklere ev sahipliği yaptı. 120 yıllık yaşamında devlet adamlarından yazarlara kadar ünlü misafirleri ağırladı. Şimdiden Fransa, İtalya ve İngiltere’den rezervasyon yaptıran misafirlerimiz var.”
Otel yönetimine yabancı zincir getirmek istemedik
BEŞİKTAŞ Turizm Yatırımları Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Kalkavan, 2006 yılında Pera Palace Hotel’in 2051 yılına kadar olan üst yapı kullanım hakkını devraldıklarını söyledi. Restorasyonun 15 milyon Euro tutmasını öngördüklerini ancak 23 milyon Euro’ya vardığını aktararak, şu bilgileri verdi: “Süzer Grubu’na ait yandaki Baran ve Yasemin apartmanlarını da aldık. Onların restorasyonu bitince 15 oda daha eklenecek. Şu anda 115 odası var. Restorasyondan önce hizmetlilerin de kaldığı odalar da katılarak 145’e çıkarılmıştı. Otel yönetimi için yabancı bir zincirle işbirliği yapmayı tercih etmedik. Bu kararımızda bir müze-otelin işletilmesinde, kendi şirketimizin yabancı bir zincirden çok daha hassas, bu sembol yapıyı koruma konusunda çok daha dikkatli davranacağı inancı yatıyor. Bu amaçla profesyonel bir kadro oluşturduk.”
Ünlüleri ağırladı
PERA Palace Hotel’in hikayesi 19’uncu yüzyıl sonlarında başladı. Orient Express, 1889 yılında Paris-İstanbul arasında doğrudan seferlere başladı.
Orient Express’in o dönemdeki sahibi La Compagnie Internationale des Wagons, 1896 yılında kendi işletme şirketini kurarak Levanten mimar Alexander Vallaury’nin tasarladığı Pera Palace’ın yarı mülkiyetine aldı. Otel, Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra parlak bir dönem geçirdi.
Pera Palace, 1917 yılından itibaren Atatürk’ü ağırladı. Cephe dönüşlerinde adeta evi gibi kullandığı, ülke için önemli kararlar aldığı ve üst düzey misafirlerini ağırladığı 101 numaralı odası, doğumunun yüzüncü yılı olan 1981’de Atatürk’ün şahsi eşyalarının da sergilendiği bir müze oda haline getirildi.
Pera Palace Hotel’in ünlü konukları arasında Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü, Kral VII. Edward, II. Elisabeth, Avusturya-Macairstan İmparatoru Franz Joseph, Şah Rıza Pehlevi, Yugoslavya Devlet Başkanı Tito, General Franz von Papen, Zsa Zsa Gabor, Greta Garbo, Sarah Bernhardt, Alfred Hitchcock, Pierre Loti, Jacgueline Kennedy, Ernest Hemingway, Mata Hari, Cicero gibi isimler var.