Anayasa paketinin 2’nci tur görüşmeleri yaklaşırken, iktidar partisi, ‘risk-fayda’ hesabı yapmaya başladı. Teklifin, en çok eleştirilen Anayasa Mahkemesi’nin yapısının değiştirilmesi maddesi, en düşük oyu alınca, alternatifler tartışılmaya başlandı. TBMM Genel Kurulu’nda 23 Nisan törenleri için verilen ara dışında bir haftadan beri gece-gündüz süren Anayasa maratonunun birinci turu, yarın bitecek. 2’nci tur görüşmeleri 2 Mayıs Pazar günü başlayacak. 4 günlük bu süreç, son dönemeç olacak. Ak Parti kurmayları, her gün Meclis’te mesai yapan Başbakan Erdoğan ile Anayasa paketinin rotası konusunda görüşmeler yapıyor. Ak Parti’nin önünde 3 yol bulunuyor:
1. Sonuna kadar CHP’yle
Ak Parti ile CHP arasında geçen hafta sessizce başlayan temaslar, Adalet Bakanı Sadullah Ergin’e, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın yanıtıyla aleniyet kazandı. CHP’nin, Anayasa Mahkemesi’ne gidilmemesi şartıyla paketi bölme önerisine olumsuz yanıt vermesi, uzlaşma arayışının 2’nci turda sürmeyeceği anlamına gelmiyor. Ak Parti yöneticileri, “Amaç oylamadaki sıkıntıları aşmak değil, paketin uzlaşma ile geçmesini sağlamak. Bu kapı hâlâ açık” yorumu yapıyorlar.
2. BDP’yle isteksiz
Paketin, sorunsuz referanduma gitmesini sağlamak için atılabilecek adımlardan diğerini BDP’den destek almak oluşturuyor. BDP’nin destek verebileceklerini dile getirmesine karşın, iktidar partisi bunu en son seçenek olarak düşünüyor. “AK Parti ile BDP el ele verdi, Anayasayı değiştirdi” propagandasının partiye zarar vereceği dile getiriliyor. Ancak, paket için referandum riski doğarsa, işbirliği için adım atılacak. BDP’ye hazine yardımı veya KCK operasyonunda tutuklanan BDP’li yerel yöneticilerin pazarlığın konusu olacağı belirtiliyor.
3. Risk alarak devam
Ak Parti içerisinde bir grup yönetici ise “Risk alalım, paketi ikinci tura pazarlıksız çıkaralım” görüşünü savunuyor. Verilen oyların, paketin referanduma götürülmesine yeteceği ve ikinci tur oylamalarda bunun altına düşülmeyeceğini iddia ediyorlar. Ak Parti kurmayları, “Grubu sağlam tutup, daha fazla fire olmasını önlersek, hiçbir partiyle pazarlığa gerek kalmaz. Zaten yapılan pazarlıklar Anayasa Mahkemesi’ne gidilme olasılığı ortadan kaldırmıyorsa, ne anlamı var?” yorumu yapıyorlar.
Kritik maddede tehlike
Anayasa Mahkemesi’nin yapısını değiştiren 17’nci madde önceki gece bıçak sırtında geçti. Maddeye verilen 331 destek, paketin şimdiye kadar aldığı en düşük oy oldu. Bağımsızlardan Fevzi İşbaşaran, Yaşar Öztürk ve Seyit Eyyüpoğlu’nun iktidara destek verdiği iddia ediliyor. AK Partili Mevlüt Çavuşoğlu’nun yurt dışında, Murat Başesgioğlu’nun da mazeretli olduğu öğrenildi. Bu durum hesaba katıldığında, Ak Parti’deki fire yine “5” olarak tespit edildi.