KÜLTÜR/SANAT-İstanbul’da festival zamanı…

sanatfilm“38. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali”, 3-30 Haziran tarihleri arasında senfoni ve oda orkestraları, vokal konserler, oda müziği, resitaller ve caz uyarlamalarıyla yaklaşık 600 yerli ve yabancı sanatçıyı ağırlayacak. İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Borusan Holding sponsorluğunda gerçekleştirilecek festivale, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı da destek veriyor.

Festival kapsamındaki etkinlikler Aya İrini Müzesi, Arkeoloji Müzesi, Çinili Köşk ve Kadıköy Süreyya Operası ve Haliç Kongre Merkezi’nde yapılacak.

Festivalin açılış töreni, Aya İrini Müzesi’nde şef Gürer Aykal yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın vereceği konserle 3 Haziran’da gerçekleştirilecek.

Festivalin “Onur Ödülü”, hem çok sesli hem de tek sesli müzik alanında yapıtlar veren, müzikoloji çalışmalarıyla tanınan Türk bestecisi, müzikolog ve teorisyen Yalçın Tura’ya sunulacak. Tura’nın “Anadolu’dan” adlı orkestra süitiyle başlayacak açılış gecesinde, 13 yaşındaki keman virtüozu Elvin Hoxha Ganiyev ise Wieniawski’nin 2 numaralı Keman Konçertosu’nu seslendirecek.

Festival bu yıl, yapıtları ve yaratıcılıklarıyla tarihe adını altın harflerle kazıyan üç büyük müzik dehasının doğum yıl dönümlerini kutlayacak. Romantik dönemin önde gelen temsilcilerinden Chopin ve Schumann’ın doğumlarının 200. yılı ve çağın yaşayan en büyük bestecilerinden Arvo Part’ın 75. doğum günü dolayısıyla festivalin teması da bu üç bestecinin yapıtlarına adandı.

Çağın efsane piyanistleri arasında sayılan Radu Lupu’nun şef Rengim Gökmen yönetimindeki İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası eşliğindeki konseri, 5 Haziran’da Aya İrini Müzesi’nde izleyenleri büyüleyecek.

2010 Avrupa Başkenti İstanbul ve 2011 Avrupa Kültür Başkenti Talinn’in ortak ürünü ve günün yaşayan en önemli bestecilerinden Arvo Part’in “Adem’in Yakarışı” adlı yapıtının dünya prömiyeri, 7 Haziran’da Aya İrini Müzesi’nde gerçekleşecek.

Konser, şef Tonu Kaljuste yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası ve dünyadaki en iyi korolardan biri olarak ün kazanan Grammy ödüllü Estonya Filarmonik Oda Korosu eşliğinde verilecek.

75 yaşındaki Estonyalı besteci Arvo Part’a, konser öncesinde festivalin “Yaşam Boyu Başarı” ödülü de sunulacak.

Klasik müzik sahnelerinin vazgeçilmez konuklarından Estonya Filarmonik Oda Korosu, 8 Haziran’da Aya İrini Müzesi’nde sahne alacak.

New York Times’ın “klasik müzik gezegeninin en ateşli sanatçısı” olarak ilan ettiği Lang Lang’ın, 10 Haziran Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenecek konserine, şef Gürer Aykal yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası eşlik edecek. Bu gece, ayrıca bir süre önce vefat eden Şakir Eczacıbaşı’nın anısına da atfedilecek.

Şef Cem Mansur yönetimindeki Akbank Oda Orkestrası, Schumann ve Part’ın eserlerinden oluşan özel bir programla 11 Haziran’da Aya İrini Müzesi’nde sanatseverlerle buluşacak.