Beşiktaş Belediyesi Belgesel Sinema Günleri Levent’te devam ediyor… Sanata verdiği kapsamlı destek çerçevesinde belgesel film yapımcılığının gelişmesine de katkıda bulunan Beşiktaş Belediyesi’nin Belgesel Sinemacılar Birliği ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ile birlikte düzenlediği, “Bir Belgesel, Bir Gazeteci, Çay ve Simit” günlerinin dokuzuncusu Levent Kültür Merkezi, Onat Kutlar Sinema Salonunda gerçekleşti. Yönetmenliğini Aylin Eren’in yaptığı “Toroslarda Bir Efsane” adlı filmin gösterildiği etkinliğin söyleşi bölümüne, yönetmen Aylin Eren ve Cumhuriyet Gazetesi yazarı Oktay Ekinci katıldı.
BELGESEL HAKKINDA
1946 yılında Adana yakınlarında Karatepe- Aslantaş’da keşfedilerek, buluntularıyla uzun zaman bilinmeden kalmış Hitit hiyerogliflerinin çözümüne büyük katkı sağlayan Kral Asativatas’ın kalesinin öyküsü… Bulunuşundan, burada Prof. Dr. Halet Çambel öncülüğünde gerçekleştirilen Türkiye’nin ilk taş eser restorasyonuna ve Türkiye’nin kendi türündeki ilk açıkhava müzesinin kuruluşuna kadar uzanan süreci; Karatepe-Aslantaş için yarım asırı geçen bir sürede gösterilen büyük çabaları, özverileri anlatan belgesel film.
KÜNYE
Yönetmen-Senaryo: Aylin Eren
Görüntü Yönetmeni: Kurtuluş Özgen
Müzik: Nadir Göktürk
Yapım Yılı: 2003
Süre: 45’
KONUKLAR HAKKINDA
Aylin Eren – Yönetmen
Aylin Eren, Mayıs 1977’de İstanbul’da doğdu. 2005 yılında, Lütfi Akad, Duygu Sağıroğlu, Memduh Ün gibi Türk sinemasının önemli yönetmenlerinden dersler aldığı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde sinema eğitimini tamamladı.
1998 yılında gerçekleştirdiği “Sevda” adlı kurmaca film, İFSAK Kısa Film Yarışması’nda 3. ‘lük ödülü aldı. 2005 yılında gerçekleştirdiği “Eski Hastalık” isimli kurmaca kısa filminde başrol oyuncusu, Kazakistan’ın III. Uluslararası Shakens Stars film festivalinin “en iyi erkek oyuncu” ödülünü kazandı.
1995 yılından bu yana; çeşitli tanıtım ve belgesel filmlerine metin yazarı ve yönetmen olarak imza attı. 2008 yılında BM destekli Uçan Süpürge ve Dortmund-Köln Uluslararası Kadın Filmleri Festivali ortaklığında gerçekleştirilen “Çocuk Gelinler” sözsüz kısa film yapım projesinde senaryo atölyesi danışmanlığı yaptı.
Oktay Ekinci-Yüksek Mimar, Cumhuriyet Gazetesi Yazarı
1952 Balıkesir doğumlu Oktay Ekinci İlkokulu Erzincan ve İstanbul’da, orta öğrenimini İstanbul Pertevniyal Lisesi’nde tamamladı. 1969 yılında Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Mimarlık Bölümü’nde başladığı öğrenimini Yüksek lisans derslerinde şehircilik ana bilim dalı programlarını da tamamlayarak “yüksek mimar” olarak mezun oldu.
Öğrencilik yıllarında bir yandan okurken; öte yandan Politika gazetesinde ve değişik dergilerde gazetecilik ve çizerlik yaptı. Karikatür çalışmalarıyla sergilere katıldı, ödüller aldı. Fatih Halkevi’nde yöneticilik; Akademi’de öğrenci temsilciliği görevlerinde bulundu.
Mezuniyetten sonra 1978’de Muğla Belediyesi’nde İmar Müdürü olarak kamu görevine başladı. Muğla Kentsel SİT alanı ve doğal-tarihsel çevrenin korunmasına yönelik planlama çalışmalarına katıldı, uygulamaları yönetti. 12 Eylül 1980’den sonra belediyedeki “atama” yönetimle anlaşamayarak istifa etti ve serbest mimarlık yaptı.
Mimarlar Odası’ndaki yöneticilik görevlerine 1978’de Muğla Temsilcisi olarak başlayan Ekinci; 1 dönem Genel Başkan Yardımcılığı; 2 dönem İstanbul Büyükkent Şubesi Başkanlığı 98-2002 ve 2004-2006 yıllarında da Genel Başkanlık görevini yaptıktan sonra 25 yılı aşkın aktif meslek odası yöneticiliğini kendi isteğiyle noktaladı. Oktay Ekinci Başkanlığı’ndaki Mimarlar Odası, 2005 yılı temmuz ayında İstanbul’da yapılan Uluslararası Mimarlar Birliği’nin Dünya Mimarlık Kongresine de ev sahipliği yaptı…
1993’den bu yana MSGSÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nde
yüksek lisans öğrencilerine “Kentsel Planlamada Yerel Kimlik” ve “Koruma Politikaları” derslerini veren Ekinci, 1980’lerden bu yana Cumhuriyet Gazetesi’ndeki kent, çevre ve kültür alanında sürdürdüğü köşe yazarlığında ve aynı temalardaki televizyon programlarında toplumdaki koruma bilincinin gelişmesine katkılarından ötürü ICCROM tarafından 2001 yılı
“uluslararası onur ödülü” aldı.
1993’den bu yana Kültür Bakanlığı’nca görevlendirildiği Kültür Ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu üyeliğini İstanbul’un yanı sıra Erzurum, Antalya Muğla Koruma Kurullarında sürdürdü. Ekinci, halen Bursa Koruma Kurulunda görev yapmaktadır…
Meslek yaşamı boyunca ağırlıklı olarak tarihsel ve doğal çevrenin korunması ve kentsel değerlerin yaşatılması ve çevre bilincinin yükselmesi yönünde gösterdiği etkinliklerinden dolayı “12 ödül”ü ve yayımlanmış “20 kitap”ı; çok sayıda makalesi bulunmaktadır.
Son olarak köşe yazılarındaki çevre sorunlarına ve doğal yaşama ilişkin duyarlılığı dolayısıyla
S.O.S Çevre Gönüllüleri Platformu’nun 19. kuruluş yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde “2008 Yılı En Çevreci Yazar” ödülünü almıştır.
Kars’ta kaleyi çevreleyen Kars Çayı boyundaki caddeye de adı verilen “Mimar Oktay Ekinci”
Karikatürcüler Derneği kurucu üyesi, ÇEKÜL Vakfı Yüksek Danışma Kurulu üyesi,
Türkiye Yazarlar Sendikası Üyesi, Mimarlık Vakfı Yönetim Kurulu üyesi ve
Ruhi Su Sanat Vakfı Mütevelli üyesidir. 2000 yılında kurulan Tarihi Kentler Birliği’nin
oluşum ve çalışmalarında etkin görev alan Ekinci, aynı birliğin danışmanlığını da yürütüyor.