KÜLTÜR/SANAT-İstanbul’da festival mevsimi

festivalSinemaseverleri 15 gün boyunca yeni yapımların yanı sıra unutulmaz klasikler ve usta yönetmenlerin başyapıtlarıyla buluşturan 29. Uluslararası İstanbul Film Festivali tüm hızıyla sürüyor. İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından bu yıl 6. kez Akbank sponsorluğunda düzenlenen, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Beyoğlu Belediyesi tarafından desteklenen 29. Uluslararası İstanbul Film Festivali, sinemaseverleri 18 Nisana kadar 22 bölümde 57 ülkeden 243 yönetmenin 200’ün üzerinde filmiyle buluşturuyor.

Festivalde yönetmenlerin katılımıyla toplantılar, atölye çalışmaları, panel ve seminerler de düzenleniyor.

Festivalin gösterimleri Beyoğlu’nda Atlas, Yeni Rüya, Beyoğlu, Sinepop, Pera Müzesi sinemaları, Kadıköy’de Kadıköy sineması ve Nişantaşı CityLife Cinema olmak üzere toplam 7 sinema salonunda gerçekleştiriliyor.

Festivalde 1985 yılından beri verilen ”Uluslararası Yarışma Altın Lale Ödülü”, bu yıldan itibaren Eczacıbaşı Topluluğu’nun desteğiyle Şakir Eczacıbaşı anısına verilecek. Ödül, Eczacıbaşı Topluluğu tarafından verilecek 25 bin avro para ödülüyle de desteklenecek. Ödüller, İstanbul Film Festivali’nin 17 Nisan Cumartesi akşamı gerçekleştirilecek kapanış töreninde takdim edilecek.

Uluslararası yarışma filmleri, ”Altın Lale” ödülü için festivalin ikinci haftasında izleyicilerle jürinin huzuruna çıkacak.

”Altın Lale” heykelciği ve 25 bin avroluk ödül için yarışacak 11 film şöyle:

”Ünlü çizer Joann Sfar’ın kendi çizgi romanından uyarladığı, aykırı kişiliği ve hep uç noktalarda sürdüğü yaşamıyla, sevilen Fransız müzisyen Serge Gainsbourg’un hayatını anlattığı ilk filmi ‘Gainsbourg’,

-İngiliz fotoğrafçı ve kavramsal sanatçı Sam Taylor Wood’un ‘son 10 yılın en iyi müzik filmi’ olarak adlandırılan ve John Lennon’ın çocukluğunu anlatan ‘Nowhere Boy’,

-Polonyalı yönetmen Jacek Borcuch’un, 1981’de Polonya dayanışma hareketi sırasında geçen, müzikle dolu otobiyografik ve politik bir filmi ‘Sevdiğim Her Şey/All that I Love’,

-”Aşkın Dansı” adlı filmin yönetmeni Stephane Brize’nin iyi bir eş ve baba olan mutlu bir adam ile bekar bir ilkokul öğretmeni arasında başlayan ilk görüşte aşkın hikayesini anlattığı filmi ‘Matmazel Chambon/Mademoiselle Chambon’,

-Xavier Dolan’ın 19 yaşında yazıp, yönetip, yapımcılığını ve başrolünü üstlendiği ‘Annemi Öldürdüm/I Killed My Mother’,

-Javier Fuentes-Leo’nun Peru’da geçen farklı ve etkileyici bir hayalet filmi ‘Akıntıya Karşı/Undertow’,

-İspanyol yönetmen Cesc Gay’ın orta yaş, ilişkiler, güzel tesadüfler ve sinema hileleri üzerine romantik komedi tarzındaki filmi ‘Orijinal Altyazılı/V.O.S.’,

-Michael Hoffman’ın, tüm zamanların en iyi yazarlarından Tolstoy’u ölümünün 100. yılında saygıyla andığı filmi ‘Aşkın Son Mevsimi/The Last Station’,

-‘Altın Lale’ ödüllü Tayvanlı ünlü yönetmen Tsai Ming-Liang’ın Louvre Müzesi’nin siparişi üzerine çekilen son filmi ‘Surat/Face’,

-Video klipleriyle tanınan İsrailli yönetmen ikili Yoav Paz ve Doron Paz’ın ilk sinema filmi ‘Fobidilya/Phobidilia’,

-Belçikalı Felix Van Groeningen’in küçük bir kasabada fakir ve cahil babası ve üç amcasıyla yaşayan 13 yaşındaki Gunther’in ıstıraplı ergenliğe geçiş hikayesini anlattığı filmi ‘Şeylerin Boktanlığı/The Misfortunates’.”

ULUSAL YARIŞMA

Festivalin 2009–2010 sezonunda yapımı tamamlanan Türk filmlerinin bir araya geldiği ”Türk Sineması” bölümünde, ”Ulusal Yarışma”, ”Yarışma Dışı”, ”Yeni Türk Sineması” ve ”Belgeseller” başlıkları altında 50’ye yakın kurmaca ve belgesel film yer alacak.

Başkanlığını yönetmen Yeşim Ustaoğlu’nun üstlendiği jüri, ”Ulusal Yarışma” kapsamında yer alan uzun metrajlı filmlerin arasından seçeceği ”En iyi film” ve ”En iyi yönetmen”e ”Ulusal Yarışma Altın Lale Heykelciği” ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 50’şer bin lira para ödülü verilecek.

”Ulusal yarışma”da ayrıca ”En İyi Kadın Oyuncu”, ”En İyi Erkek Oyuncu”, ”En İyi Senaryo”, ”En İyi Görüntü Yönetmeni” ve ”En İyi Müzik” ödülleri de takdim edilecek. ”En İyi Kadın Oyuncu” ve ”En İyi Erkek Oyuncu”ya Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 10’ar bin lira para ödülü sunulacak.

Efes Pilsen, Uluslararası Film Eleştirmenleri Birliği (FIPRESCI) jürisinin ”Ulusal yarışma”ya katılan filmler arasından seçeceği filmin yönetmenine bir sonraki filminin yapımında kullanılmak üzere 30 bin dolar para ödülü verecek.

Festivalin ”Ulusal Yarışma” bölümünde ”Miraz Bezar/Ben Gördüm, Nesli Çölgeçen/Denizden Gelen, Zeki Demirkubuz/Kıskanmak, Taner Elhan/Acı Aşk, Yılmaz Erdoğan/Neşeli Hayat, Çağan Irmak/Karanlıktakiler, Atıl İnaç/Büyük Oyun, Semih Kaplanoğlu/Bal, Yağmur Taylan-Durul Taylan/Vavien, Ümit Ünal/Ses, Onur Ünlü/Beş Şehir” adlı filmler yarışacak.

İstanbul Film Festivali’nin ”Türk Sineması” bölümünde ”Yarışma Dışı” başlığı altında ”Kars Öyküleri, 7 Avlu, Kosmos, Yüreğine Sor, Pus, Acı ve Bornova Bornova” sinemaseverlerle buluşacak.

Festivalde Ülkü Erakalın’ın Türkiye’nin ”Sanat Güneşi” olarak anılan Zeki Müren’i çağrıştıran bir sanatçının hayatını anlattığı filmi ”Çığlık Çığlığa Bir Sevda” özel bir gösterimle sunulacak.

AVRUPA KONSEYİ SİNEMA ÖDÜLÜ

Avrupa Konseyi Sinema Ödülü (FACE) ”Sinemada İnsan Hakları” bölümünde yer alan filmlerden birine verilecek. Kazanan filmin yönetmenine festivalin kapanış töreninde Avrupa Konseyi’nden bir yetkili tarafından FACE ödül heykelciği ve 10 bin avro para ödülü takdim edilecek.

”Sinemada İnsan Hakları” başlıklı bölüm kapsamında 16 Nisanda Akbank Sanatta ”Film, İnsan Haklarının Yüzü Mü?” başlıklı bir söyleşi de gerçekleştirilecek. Sinema yazarı Alin Taşçıyan’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilecek söyleşiye konuşmacı olarak yönetmen Marco Bechis, Eurimages yöneticisi Roberto Olla, gazeteci Amira Hass, Avrupa Konseyi İşbirliği Direktörü, Hukuki İşler ve İnsan Hakları Genel Direktörü Marja Ruotanen ve yönetmen Sırrı Süreyya Önder katılacak.