Sanatın her dalına destek olmaya çalışan Beşiktaş Belediyesi, “Bir Belgesel Bir Gazeteci Çay ve Simit” günleriyle Beşiktaş kentlilerinin dikkatini Türkiye’deki belgesel sinemaya çekmeyi amaçlıyor. Geçtiğimiz hafta açılışı yapılan “Bir Belgesel Bir Gazeteci Çay ve Simit” günleri, 17 Şubat 2010 Çarşamba saat 19.00’da “Adakale Sözlerim Çoktur” adlı belgeselin gösterimi ile devam edecek.
Belgesel hakkında…
Bu film: 18. yüzyılda yazılmış “ADAKALE DESTANI”nından yola çıkıp, Adakale gerçeğini toplumsal hafızalara kazımak, kayıtlamak dışında, küçük bir adada bir araya gelmiş “köklerin hafızalarını” yeniden toparlayıp, gelecekteki ortak kaderimize esinler derlemeye çalışır.
Adakale Adası; Lozan Antlaşması ile Romanya toprağı olarak kabul edilmiş, “Tuna nehrinin cenneti” olarak tanımlanan, içinde Türkçe konuşulan esrarengiz bir topraktı. Ne yazık ki, artık geçmişte, hatıralarda, belgelerde kaldı; masallara efsanelere yazıldı. 1963 yılında Yugoslavya ile Romanya’nın Tuna’yı kilitleyen ünlü “Porte de Fer” (Demirkapı) Barajı’nın yapımına başlandığında kaderi onu suların içine yolladı.
Osmanlı İmparatorluğu’nun bir ileri karakolu olarak, Padişah Abdülaziz’i, İbrahim Müteferrika’yı, Romen kral ve kraliçelerini, N. Çavuşesku’yu, J.C. Andersen ile nice Bektaşi babasını ağırlayan bu toprak, bir yazarımızın dediği gibi, “Rumeli’nde unutulmuş bir İznik çinisi” sayılmalıdır. Bu adada iki yıl yaşayan ünlü Macar Türkbilimcisi Ignacz Kunos, Türk Halk Edebiyatı’nın varlığının tartışıldığı 1885 yıllarından başlayarak,tüm dünyaya Billur Köşk’ün misafiri olarak büyük yankılar uyandıran çalışmalarını yayınlamaya başladı: “Adakale Masalları”; “Adakale Manileri”; “Adakale Türküleri”…
1965 yılından sulara gömüleceği zamana kadar UNESCO desteği ile ünlü Romen bilim adamı N. Plopsor’un genel yönetiminde yapılan kurtarma çalışmaları, kayıtlar ve Adakale’yi Tuna’daki Şimian Adası’nda yeniden inşa etme çabaları eksik kalmıştır.
Bu film; Adakale hakkında yapılmış ilk belgesel çalışmadır. Film çalışması boyunca, ayrıca, 70 saatlik sözlü tarih malzemesi derlemiştir. Bu derlemenin kaynağı olan çoğu yaşlı adalı, günümüzde artık yaşamıyorlar.
Ödüller
2008: 45. Antalya Uluslararası Film Festivali, Ulusal Belgesel Film Yarışması
Birincilik Ödülü, Altın Portakal
2008: TRT Belgesel Film Yarışması
Jüri Özel Ödülü
2008: Troya Folklor Araştırmaları Derneği
Sinema Dalı Onur Ödülü
Filmin künyesi
Filmin özgün dili: Türkçe-Romence
Yapım yılı: 2007/2008,Türkiye
Yönetmen&metin yazarı: İsmet Arasan
Yapımcı/Tüm hakları: İsmet Arasan
Kameraman: Mustafa Sarıkaya&Mutlu Şahin
Kurgu: Okan Erenli & Zafer Topaloğlu
Özgün müzik: Ersen Kutluk
Seslendirme: Murat Nişancalı
Süre: 53’34’’
Ersin Kalkan – Hürriyet Gazetesi Yazarı
Ersin Kalkan, 1961’de doğdu. İstanbul Balat’ta büyüdü. Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi’nden mezun oldu. Lise yıllarında gazeteciliğe başladı ve Aydınlık’ta Cemal Süreya’nın asistanlığını yaptı. Daha sonra Yeni Asır, Yeni Gündem, Güneş, Akşam, Gazete Pazar, Radikal ve Hürriyet’te mesleğini sürdürdü. Editörlük, yazı işleri müdürlüğü ve muhabirlik görevlerinde bulundu. Gazetecilik dışında Akademi İstanbul ve Marmara Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak kent sosyolojisi ve gazetecilik derslerine girdi.
Halen Hürriyet gazetesinde uzman muhabir olarak çalışıyor, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde ders veriyor.
Kitapları:
Aşkın İçinde Aşk Var, Yeni Yaz Yayınları, 2004
Son Kahramanlar, Doğan Kitap, Hürriyet Serisi, 2004
Bir Jitem Dosyası: Musa Anter Cinayeti – Katille Buluşma, Güncel Yayıncılık, 2006
The World Beneath Istanbul – Yeraltındaki İstanbul, Kültür AŞ. Yayınları, 2010
İsmet Arasan
Sinemacı-Yazar.1959 yılında Çatalca’da doğdu. Mimar Sinan Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Sinema Televizyon Merkezi’nden mezun oldu(1985) . Bir süre; Halit Refiğ, Suha Arın, Okan Uysaler ve Kartal Tibet’in yönetmen yardımcılığını yaptı. Çatalca Belediyesi Danışmanı olarak, gelenekselleşen Erguvan Şenlikleri’ni tasarladı, yönetti. Kurucusu olduğu Erguvan Yayınları’ndan aylık Erguvan Gazetesine ek olarak kitaplar yayınladı. Alanya’da Püren Sanatevi ile Beyaz Yunus Çocuk Kulübü’nün kurucusu ve yönetmeni oldu.
Belgesel film alanında uzmanlaştı. 1987 Yılında çektiği “Son Sesler” filmi ile tanındı. Filmleri yurt içi ve dışında çeşitli festivallere katıldı, televizyonlarda gösterildi. Birçok belgesel ve tanıtım filmleri ile kamu yararı spotlarına imza attı. Basıma hazır,”Zelenika” adlı bir şiir, “Naci Sadullah” üzerine biyografik inceleme kitabı, uzun metraj imgesel film senaryoları bulunmaktadır. Çeşitli üniversite ve kurumlarda eğitmenlik de yapan Arasan, serbest çalışıyor.
Başlıca ürünleri: “Son Sesler” (1987); “Anadolu’nun Kilidi Afyon” (1998); “Bereketin Toprağı Adana” (1998); “Adakale Sözlerim Çoktur” (2008).
Ödüller: Belgesel Film Dalı, T.C. Kültür Bakanlığı,“Üstün Başarı Ödülü” (1988); Türkiye Topl. Araşt. ve Tarih Vakfı, I. Kısa Film Yarışması. “Birincilik Ödülü” (1994) ; Safranbolu II. Altınsafran Belgesel Film Festivali, Belgesel Film Proje Dalı, “Birincilik Ödülü”, (2001); 45. Antalya Uluslararası Film Festivali, Ulusal Belgesel Film Yarışması, “En İyi Belgesel”, Altın Portakal, (2008); TRT Belgesel Film Yarışması, “Jüri Özel Ödülü”, (2008); Troya Folklor Araştırmaları Derneği “2008 Sinema Dalı Onur Ödülü”, (2008).
“Adakale Sözlerim Çoktur” film gösterimi
Tarih: 17 Şubat 2010, Çarşamba
Saat: 19.00
Yer: Levent Kültür Merkezi, Onat Kutlar Sinema Salonu